Małe pytanko - roślina centralnie usytuowana,pokrojem zbliżona do lotosu czerwonego to.. (?)
Czy masz na myśli tą przy korzeniu w prawej części akwarium ?
Takie ogolne pytanie co do tych filtrow:
Jak bys mial porownywac Eheim'a z Aquael'em pod wzgledem cichosci, jakosci wykonania, wygody, wydajnosci itd, to co bys powiedzial
Tzn chodzi ogolnie o twoje doswiadczenie z tymi firmami, a nie koniecznie o te konkretne filtry
Mogę jedynie porównać filtry które posiadam, ale opnie są mniej więcej zbliżone (odnośnie modeli z tej samej serii np Unimax 500, Unimax 700 i Eheim Prof. II 2026, Eheim Prof. II 2028 itd).
Eheim to Eheim
naprawdę nie ma do czego przyczepić się, jakość tworzywa i wykonanie bardzo dobre, zarówno koszyki jak i pozostałe elementy, nawet taki szczegół jak węże w porównaniu do innych firm wypadają dużo lepiej (gruba ścianka, ciężko przełamać wąż, mimo dużej elastyczności). Filtr od 3 lat pracuje bezawaryjnie, przy założonym prefitrze czyszczenie 2 razy w roku, jest praktycznie niesłyszalny, trzeba dobrze przyłożyć ucho żeby sprawdzić czy pracuje (słychać jedynie delikatny szum wody). Obsługa ogranicza się do czyszczenia wirnika i konserwacji uszczelki (2 razy w roku), węże przez 3 letni okres były czyszczone tylko raz. Po czyszczeniu bardzo szybko odpowietrza się, przycisk do zasysania wody jak i wskaźnik poziomu zabrudzenia filtra to w sumie mało przydatne bajery (przycisku używałem dwa razy, w sumie korzysta się z niego przy pierwszym uruchomieniu, gdy w wężu zaciągającym wodę jest powietrze). Filtr napewno godny polecenia.
Unimax 500 również nie jest zły, w swoim przedziale cenowym to jeden z lepszych filtrów (o ile nie najlepszy), duża powierzchnia filtracyjna, dwa punkty poboru wody i dwa powrotu (deszczownica i dysza), możliwość zamontowania filtra uv (miały tez pojawić sie grzałki do tej serii), głowica i kubeł wykonany dobrego tworzywa, zatrzaski również, gorzej wypadają koszyki, mogły by być bardziej sztywne, tak samo węże. Praca głośniejsza od Eheim`a, na ucho trudno określić różnice, ale otwierając drzwiczki za którymi stoi Eheim (pierwsze od prawej) słychać Unimax`a (drugie od lewej), no ale Unimax ma dwa wirniki
. Odpowietrza się również dłużej, można to przyśpieszyć przechylając filtr. Unimax`a mam od roku, dlatego trudno coś więcej powiedzieć o jego awaryjności, narazie nie mam zastrzeżeń.