Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Sebastian 385 l dyskowce  (Przeczytany 134982 razy)
Amolek_21
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Luty 01, 2007, 12:17:29 »

Witam. CHcial bym sie poradzic.Kupilem komputer Lajon 112 + elektroda ESAgP-309W i cała reszte szprzetu potrzebnego.Ale nie moge dojsc co mam zrobic z elektroda. Czy ma byc zanurzona caly czas w wodzie?? Bo w instrukci pisza ze tylko do jedon razowych pomiarów.Prosze o podpowiedz jak mam zastosowac ta elektrode i jak naj lepiej umiescic.

Pozdrawiam

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Luty 01, 2007, 21:20:59 »

Jeśli elektroda jest nowa powinna być przed kalibracją przepłukana w wodzie destylowanej przez ok. 24 godziny, potem przeprowadzasz kalibracje zgodnie z instrukcją (pamietaj o prawidłowym wyborze buforów w kontrolerze: 4 i 7 lub 7 i 9). Elektroda bez problemu pracuje w pomiarze ciągłym, nie może być jedynie całkowicie zanurzona, najlepiej aby zanurzenie było na ok 4 cm (osłona plastikowa pod lustrem wody), u mnie jest trochę więcej ok 5 cm, ale nie ma to wpływu na poprawność pomiaru, pracuje bez zarzutu dobre 2 lata. Musi być oczywiście mocowana w pozycji pionowej i w miejscu w miarę bezpiecznym, tak abyś jej przypadkiem nie zbił. Nie mocuj jej również zbyt blisko dyfuzora CO2, przynajmniej o połowę zbiornika dalej.

385 l - dyskowce
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Luty 02, 2007, 20:40:23 »

Sebastian przycinka była dawno, może jakieś aktualne fotki być dodał  Grin Grin papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Luty 02, 2007, 23:27:00 »

Z tym narazie będzie problem, zgubiłem kartę pamięci i narazie aparat jest bezużyteczny  Sad.
Nie wiem kiedy kupię drugą, ale jak tylko będe miał wrzuce aktualne fotki.

385 l - dyskowce
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« Odpowiedz #49 : Luty 24, 2007, 17:43:16 »

Czekam na nowe fotki............
Ale jak widze twoje akwarium to........NIE DA SIE TEGO OPISAC!!!!! Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed Shocked Shocked Shocked Shocked
Mialem kiedys okazje aby hodowac paletki w duzym baniaku....ale niestety warunki mieszkalne mi nie pozwalaja...... Undecided

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
micki
Psychopatyczny Morderca Moderatorów
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #50 : Marzec 06, 2007, 11:43:00 »

Piękne!
PS. Twoja przylga zjada glony? Bo w innym wątku jedni mówią że tak ,a drudzy nie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2007, 13:46:28 wysłane przez micki » Zapisane

Dajcie mi broń i pokażcie gdzie moderator!

gg:2724878
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Marzec 06, 2007, 18:23:29 »

I tak i nie Wink, 99% czasu spędza na szybach, czasami na żwirze, praktycznie tylko w momencie karmienia krewetek i w tym czasie skubnie kawełek pokarmu. Przylgi miałem przed krewetkami, nie dokarmiałem ich więc jadły to co miały, czyli glony.

385 l - dyskowce
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #52 : Marzec 06, 2007, 20:28:26 »

na marginesie - z tego co wyczytalem - do dzis nie wiadomo dokladnie czym zywi sie przylga chinska

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #53 : Marzec 06, 2007, 22:44:19 »

bardzo piekne akwa sama bym chciala miec takie ale brak mi warunków i funduszy, gratuluje moze kiedys i mnie sie uda osiagnac cos tak pieknego
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #54 : Marzec 06, 2007, 23:49:01 »

kto nie chcial by miec takiego litrazu? ale najfajniejsza to jest ta szafka pod akwa. samo akwa przy takiej powierzchi monza by bylo toche kreatywniej urzadzic. Akwa piekne, ale Sebastian, mozna dac roche czadu i je jeszcze lepiej wyje.... - kompozycja ogolnie dosyc prosta

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Marzec 07, 2007, 00:07:22 »

Kompzycja prosta, ale nie bez powodu, niestety przy młodych paletkach trudno utrzymać bardziej złożoną kompozycję (ciągła walka z NO3), wbrew pozorom paletki to trochę brudasy, dużo jedzą, dużo...  Wink  pokarm najchętniej pobierają z ręki, a co spadnie na dno zazwyczaj tam zostaje (ryby denne robią małe porządki). Przy obecnym oświetleniu (teraz trochę ograniczone) rośliny rosną w dość szybkim tempie, co zmusza do częstych przycinek. Niestety (może i stety  Wink) ostatnio przybyło mi obowiązków przez co mam dużo mniej wolnego czasu (dodam że łącznie mam 3 zbiorniki), ale w niedługim czasie zamierzam zrobić małą rewolucję.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2007, 18:43:49 wysłane przez Sebastian » Zapisane

385 l - dyskowce
czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #56 : Marzec 19, 2007, 23:14:46 »

co tu dużo gadać, jakie jest każdy widzi, SURER EXTRA !!! Smiley
RobRoy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #57 : Marzec 20, 2007, 00:11:47 »

Akwarium i ryby piękne
wiele osób pisze że tez takie by chciał ale jakby policzyli koszty utrzymania takiego zbiornika to przypuszczam że 95% chętnych zrezygnowało by w mgnieniu oka
koszty utrzymania są wysokie a już nie wspomnę o kosztach zakładania takiego zbiornika
GRATULUJĘ papa Good !

450 l czrna wodzionka        Skalary
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Marzec 20, 2007, 18:42:49 »

Przyznaje że koszty utrzymania nie są takie małe, systematycznie i najbardziej to po kieszeni daje energetyka  Wink, jak tylko znajdę dostęp do licznika energii ("kieszonkowego") to sprawdzę ile to tak naprawdę kosztuje, część kosztów jest mało odczuwalna (np jednorazowy zakup testów, pokarmu - wystarczają na dłuższy czas), ale jakby tak wszystko zebrać to pewnie też uzbiera się (dlatego nie liczę  Wink).
Na jednorazowy zakup całego osprzetu nie było mnie stać, zbierałem na najbardziej niezbędny, kompletowanie do stanu obecnego trwało ładnych kilka miesięcy.

385 l - dyskowce
RobRoy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Marzec 20, 2007, 22:42:45 »

Na jednorazowy zakup całego osprzetu nie było mnie stać, zbierałem na najbardziej niezbędny, kompletowanie do stanu obecnego trwało ładnych kilka miesięcy.

No właśnie takie rozwiązanie jest najlepsze bo w tym czasie mozna na spokojnie wszystko zaplanować a nie wszystko na wariackich papierach papa

450 l czrna wodzionka        Skalary
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12
  Drukuj  

Skocz do: