Na początku przepraszam że tak długo nie odpisywałem, ale miałem dużo pracy i obowiązków, teraz mam trochę wolnego, ale jeszcze przez jakiś czas będę pojawiał się "w kratkę". Wracając do tematu:
ze sklepu, przeciez nie wyczarowal no nie??
No tak nie do końca..., niestety zawiodłem się na sklepowych rybach, ich jakość i cena pozostawia wiele do życzenia, bynajmniej w mojej okolicy, dlatego od dłuższego czasu (w sumie na początku kupiłem kilka szt. w sklepie) ryby kupuje na giełdzie we Wrocławiu, ze stałej hodowli. Ryby są piękne, zdrowe i niewiele droższe niż w sklepie (czasem tańsze, w zależności od odmiany).
...Pytanie moje dotyczy jedzenia, czy urozmaicony ale jedynie suszony pokarm paletkom wystarczy. Boję się dać jakiś niepeny bo już kiedyś spowodowało to, iż paletki zdechły...Rybki są narazie nieduże i jak kupiłam rybki u hodowcy nie widzial problemu. czy powinna się pozbyć już części tych rybek?... Dziekuję za odpowiedź.
Dobrze by było dawać również inny pokarm, np odpowiednio przygotowane serca wołowe, jeśli jesteż zainteresowana mogę wysłać ci kilka przepisów na e-mail.
Nie wiem jakiej wielkości są twoje ryby, średnio przyjmuje się ok. 40-50 l na dorosłą rybę, przy młodych może to być 10-15 l/szt.
...twój baniak się nie nadaje nawet na połowę tej trzynastki. nie wiem kto ci dał taki pomysł żeby aż tak męczyc ryby.
IMHO 4-6 ryb może docelowo zostać w takim akwarium, co do ilości to ja również kupowałem duże ilości ryb po czym w miarę wzrostu odsprzedawałem. Paletki w większym stadzie łatwiej aklimatyzują się, również przy ustalaniu hierarchii agresja przenosi się na większą liczbę osobników przez co ewentualne straty schodza do minimum.
Jak zrozumialem w 25 l akwarium masz przylge chinska. Masz tam jak podajesz temp. do 28 stopni. Powiedz jak przylga czuje sie w tej temp.? Czytalem ze...
Masz rację, przylga lubi chłodniejszą wodę ale w temp. do 26`C można ją trzymać. Niestety w 25 l przylgi już nie ma, lato dało się trochę we znaki, a 25 l akwa nie jest dodatkowo chłodzone. Po powrocie z urlopu już jej nie znalazłem.
witam
może znajdziesz chwilę i zrobisz mały update
ciekaw jestem jak wyglądają Twoje akwaria
No i czy udało Ci się wystartować ten "trochę" większy baniak
pozdr.Torro
Chwilka by się znalazła, ale obecnie nie ma czy chwlić się
, z braku czasu zaniedbałem trochę... akwarium zwłaszcza 385 l, dobrze że ona zaopiekowała się 3 zbiornikiem w pracy bo nie wiem co by się z nim stało, już chciałem sprzedać, ale małżonce było szkoda. Jak popracuje nad nim to zrobię update.
Pod większy baniak przygotowywane są "fundamenty", jest już wylewka, kanalizacja i doprowadzona woda (stała podmiana wody), teraz myślę nad stelażem, murować ? czy stalowy i obudować ? Nowe akwarium i tak nie stanie wcześniej niż pod koniec przyszłego roku (brak gotówki na ok. 2000 l zbiornik), narazie na docelowym miejscu stanie obecne 385 l akwarium, najprawdopodobniej zmienie jedynie oświetlenie na HQI, reszta sprzetu pozostanie bez zmian. Zastanawiam się jeszcze jak rozwiązać system stałej podmiany wody, tzn. jak ustawić proporcje wody ro i kranowej, nie chcę dawać tylko ro.