ale chyba brakuje paru gat. z opisu (min. Alternantera Reineckiego, Hydrocotyle... chyba że są schowane za rośliną po prawej str
mozliwe ze brakuje bo opis nie byl zbyt czesto uaktualniany
fakt faktem rosliny te byly ale chyba nie w tej fazie zbiornika ktory jest na zdjeciu, a poza tym akwarium to juz nie istnieje, ale zostawilem je tu dla potomnych
-czy to hygrophila difformis ? )
to nie hygrophilla tylko najzwyklejsza paprotnica sumatrzanska posadzona w zwirze
200L-też fajnie obsadzone roślinami z tym że lewa strona bardziej mi się podoba. Całość kompozycji jak ktoś wspomniał dosyć" zielona" ale właśnie z lewej str.jest bardziej urozmaicone.
wszystko bedzie sie zmienialo bo czeka mnie totalna modernizacja (dodatkowe roslinki, korzen, kokosy) wszystko bylo sadzone tak po prostu zeby jakos roslo, bez zadnej koncepcji, ale gigantea ladnie zaslonila filtr i juz jedna czesc akwarium nie bedzie ruszona
P.S.- w sprawie oświetlenia też jestem zdania że 2 widma to lepiej a poza tym można lepiej regulować moc światła (2 lampy na osobnych obwodach-można włączać osobno lub razem).
łatwo powiedziec trudniej zrobic... nie dam rady zrobic oswielenia na dwoch osobnych obwodach bo nigdzie nie moge znalezc statecznikow 1x39W jedynie 2x39...
Można wiedzieć co to za roślinka na ostatnim zdjęciu na dole po lewej???
jest to Cryptocoryne crispatula var. balansae