Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Emi 160 l - zielone & Seboos 144 l - paletki
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 31
  Drukuj  
Autor Wątek: Emi 160 l - zielone & Seboos 144 l - paletki  (Przeczytany 127620 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #165 : Październik 13, 2007, 19:57:51 »

Torro, jeśli chodzi o karmienie to Bioflorin i PG Ferro oraz najważniejsze - dobre podłoże. To z przodu to rzeczywiście blyxa. Rotala już nie wygląda super. Teraz kładzie się przy powierzchni :/ Wywłócznik to najnowszy nabytek posadzony dość niedawno. Co do foty to kliknij na to zdjęcie to Ci się większe otworzy. Jak naładuję baterie w aparacie to cyknę kilka fotek.

Magdalena - dzięki, starałam się  Embarrassed

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #166 : Październik 14, 2007, 09:36:57 »

Witam

Emi z tym zdjęciem oczywiście żartowałem  Good !(wiem że się otwiera większe - na szer. całego ekranu -ale dla mnie i tak za małe  Grin Grin Grin- po prostu chciałem zobaczyć rośliny z bliska)
Ale jak możesz cyknąć parę fotek będę wdzięczny - mogą być w formie linka do duuużej rozdzielczości  Grin
Ta blyxa to aubertii a nie japonica ?
A ten  wywłócznik to Myriophyllum mattogrosence? (gdzie udało Ci się go kupić?)

pozdr.Torro
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #167 : Październik 14, 2007, 12:36:05 »

kurdę ta kompozycja  Cool ja codzień bym zmieniał ustawienie ziela, bo nie mam pojęcia jak to sensowanie ustawić  Undecided dążę, dąże do sensu i nadąrzyć nie mogę  Undecided kurdę daj jakąś radę Wink  Grin a wywłócznik w jakim tempie wam rośnie ?? bo mój urusł jakieś 1,5cm w ciągu tygodnia  Undecided
pozdrawiam  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #168 : Październik 15, 2007, 13:03:55 »

@Torro, jak chcesz obejrzeć realistyczne, trójwymiarowe zdjęcia 100 cm na 40 cm to zapraszam do nas na herbatkę  Grin

To blyxa japonica. Wywłócznik to tak jak piszesz mattogrossense. Kupiłam go w www.holender.vdn.pl.

@Kubuś, nie przejmuj się. Kiedyś znajdziesz swoją kompozycję. Wywłócznik jak na razie rozwala się na boki i ostro puszcza boczne rdzawoczerwone pędy.

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2007, 13:16:50 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #169 : Październik 15, 2007, 18:43:22 »

Wasza 160-ka to Mistrzostwo, cholercia....faktycznie jest niekiepskie  Grin
I ten gąszcz.....ech....i takie ładne grupy roślin...
Na jakiej zasadzie dawkujecie PG Ferro? Są testy także na zawartość Fe?

...extra gąszcz....
 Good !

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #170 : Październik 15, 2007, 18:45:49 »

No... Emi nie chcę sprawiać kłopotu - bo przy takim baniaku to na jednym dzbanku się nie skończy  Grin Grin Grin
więc pozostanę przy prośbie o fotki  Good !
-u mnie blyxa 7cm  Wściekły
-pytałem o ten wywłócznik bo sam zakupiłem dwa gat.(zielone) do 240L i ładnie rośnie a tego czerwonego chciałem do 27-ki bo tam mam 2x14W+bimbrownica +PG classic

@Kubuś-no proszę a jak napisałem że nie masz kompozycji - to mnie "opitoliłeś " że tak ma być  Grin

pozdr.Torro

P.S.-qrcze 100 na 40  Roll Eyes
P.S.2 - u mnie ten bardziej pierzasty wywłócznik rośnie 1cm/dobę ten drugi 1,5cm/3doby no może 1cm  Good !
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #171 : Październik 27, 2007, 14:39:47 »

Ja mam takie pyatnie Ile kosztował cały zestaw do CO2 ?I jak sprawuje się wam filterek?Bo ja chcę kupić Fluvala 205 albo Tetre ex700 i nie wiem co wybrać ale ciekawi mnie jak u was się sprawóje ?Jaki się robi podłoże marki chałpuniczej per Emi  Grin .Akwa super dla mnie rośliny ro zawsze była czarna magia i te glony  Tongue
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 16:05:49 wysłane przez Błazenek » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #172 : Październik 29, 2007, 07:45:30 »

Zestaw do CO2 zakupiłam cały za 170 zł.

Filterek sprawuje się świetnie (choć przez ostatni tydzień był wyłączony bo zapomniałam go włączyć po podmianie wody w zeszłym tygodniu - jak widać jest bardzo cichy  Grin). No i niestety wczoraj musiałam go umyć pierwszy raz od 2,5 miesiąca żeby wypłukać zdechłe bakterie. Był prawie całkiem czysty jak go otworzyłam. Najlepsze jest to, ze w akwarium nie było żadnych widocznych objawów, ze filtr nie działa! Jedyna rzecz, która się pojawiła to lekko zatęchły zapach wody. Nawet ryby nie wykazywały żadnych objawów, ze coś jest nie tak a otoski i amanki jak wiadomo są dość wrażliwe na związki azotu. Wywnioskowałam z tego, ze chyba mam dość dobrze skonfigurowane akwarium skoro tygodniowa przerwa w działaniu filtra w żaden widoczny sposób nie wpłynęła na wygląd i życie w zbiorniku  Roll Eyes

Co do podłoża to robi się je tak: na spód daje się warstwę ok 1-2,5 cm ziemi do kwiatków (bez nawozów NPK), na to warstwę piasku, torfu wysokiego, glinki, keramzytu i węgla aktywowanego (to wszystko wymieszane), na to moskitierę i na górę dość grubą warstwę żwiru o granulacji 2-3 mm. Żwiru powinno być gdzieś 2/3 całkowitej wysokości podłoża.

Pozdrawiam,
Emi

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #173 : Październik 29, 2007, 15:34:42 »

A co to jest moskitera Huh

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #174 : Październik 29, 2007, 15:38:32 »

moskitiera? siatka taka z nici chroniaca przed robalami w oknach/namiotach itp ;]
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #175 : Listopad 06, 2007, 10:04:56 »

A tak akwarium wygląda przed przycinką:

http://images23.fotosik.pl/106/7255b2212914225c.jpg  Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2007, 10:07:14 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #176 : Listopad 06, 2007, 10:37:22 »

Witam
Dżungla  Good !
Jak tam rośnie ten czerwony wywłócznik ? Bo coś go nie widać (chyba że jest schowany za pływającymi korzeniami)

pozdr.Torro
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #177 : Listopad 06, 2007, 20:25:23 »

Faaajny gąszcz;) Twoje zdjęcia pokazujące rozwój roślinności dają mi nadzieję... Wink))

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #178 : Listopad 06, 2007, 21:35:50 »

Heh, wywłócznik jest ale został przycięty, zeby się zagęścił i jest schowany za blyxą. Jak zrobię przycinkę za chwilę to będzie go widać.

Pozdrawiam,
Emi

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #179 : Listopad 09, 2007, 01:09:19 »

Też mam wywłocznika Smiley ale za słaby jeszcze ze mnie ogrodnik, żeby jakoś ładnie rósł akwarium ładne choć na pierwszym zdjęciu tych roślin po prawej jakby aż wręcz za dużo ale szczerze to chciałbym mieć takie problemy u mnie puchy świecą Smiley pozdrawiam serdecznie a i jeszcze jedna rzecz czy mi się wydaję czy Wasze akwa wystaje poza szafkę??  Tongue i piękna obudowa chciałbym, aby kiedyś zrobiona przeze mnie tak wyglądała  Roll Eyes jeszcze raz pozdrawiam a rybką pozazdrościć raju ;p

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 31
  Drukuj  

Skocz do: