Hej! Tak mnie zaciekawilo i chcialem zapytac seebos'a. Bo tak sie mowi ze do paletek to tak 300L zbiornik to sie zaczyna zabawa, a w opisie swojego akwa masz ze 144L i 7 mlodych paletek...Czy to przejsciowa sprawa czy tak masz? Pytam z ciekawosci
Może zacznę od tego, że bardzo chciałem mieć paletki, no i skoro mam juz BW to sobie pomyślałem czemu nie ? To miał być swoisty test mojej wiedzy i doświadczenia akwarystycznego. No tak se myślę - ale to "tylko" 144 l. No ale nic - pytam się znajomego hodowcy paletek (3 i 4 miejsce na mistrzostwach europy we Włoszech w zeszłym roku, członek PKMD): słuchaj, mam takie akwarium i chciałbym paletki ... da radę ? Jasne a jakie akwa ? No to tłumaczę, że korzeniowisko, kilka roślin i dużo miejsca do pływania. Jasne da radę. No to pytam a ile tych paletek. I tutaj się zdziwiłem ... spodziewałem sie odpowiedzi 2-3 ... a on mi 5-6
Jakżeśmy jeszcze się zgadali, że to ma być "odpad" hodowlany, czyli coś co nie urośnie za duże ... sprawa stała się jasna.
Otóż nie tylko litraż jest ważny, ale miejsce w akwarium. Co z tego, że masz 300 litrów, zawalone roślinami i ryby nie mają gdzie popływać ? (pomijam fakt że roślinne i palety raczej nie jest dobrym połączeniem)
Niektórzy trzymaja palety w 200 l - jest ok ... dobra niby 50 litrów więcej ... a wymiarami jak się różni ? Otóż niewiele
10 cm na długości i 10 na szerokości/wysokości
Prawda że to w sumie nic ?
Także nie tyle litraż ile wymiary akwarium i przestrzeń do pływania
Czy tak zostanie ? Nie wiem ... mam nadzieję na większy zbiornik. Jeśli ryby będą sie tłukły i będzie za mało miejsca - część oddam.
Na razie jest ok więc nie widzę powodów do zmian.
Wiem, że niektórzy pomyślą - Seboos i wsadza palety do tak "małego" akwa - uwierzcie, sprawa jest przemyślana, skonsultowana - wiem co robię
Dzięki za to pytanie
A tak btw to na Aquaterr w toruniu bedziecie jako gsa oficjalnie jakos? ze zbiornikiem cos? pozdrawiam
Tak będziemy oficjalnie z innymi członkami GSA ze zbiornikiem (zresztą jestśmy na plakacie
) Co nie wyklucza naszego prywatnego udziału w imprezie
(niezależnie od GSA i tak byśmy pojechali). Także jeśli ktoś tam będzie, a się do nas nie odezwie i nie będzie nas szukal ... ojojoj
A znaleźć nas nietrudno chyba będzie - albo przy stoisku GSA, albo gdzieś na wykładach
P.S.
Paletki to wcale nie tak trudne ryby do utrzymania, jak sie mówi.
A tutaj dowód przywiązania i zaufania do nas (najfajniejsza rzecz jaka mi sie zdarzyła w akwarystyce
)