Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Emi 160 l - zielone & Seboos 144 l - paletki
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 31
  Drukuj  
Autor Wątek: Emi 160 l - zielone & Seboos 144 l - paletki  (Przeczytany 128932 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Styczeń 24, 2007, 07:53:16 »

Zdjęcie z 60 już jest nieaktualne. Doszedł jeszcze 1 korzeń i wyleciała roślinka ze środka. Za niedługo będzie i tło ale na razie to tylko plan. Zobaczymy jak wyjdzie...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #61 : Styczeń 29, 2007, 09:24:01 »

Uaktualniłam zdjęcia akwariów. W planie (jak śnieg stopnieje) zrobienie tła do 60 i dołożenie jeszcze jakiegoś korzenia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2007, 09:43:10 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Luty 10, 2007, 13:02:02 »

Tło do 60 l zrobione i nowa fota :-)

Pozdrawiam,
Emi

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Marzec 12, 2007, 14:37:51 »

No więc tak:
- dołożona świetlówka Philipsa do 112 l
- bimber zamieniony na butlę z CO2 w 112
- zobaczyłam ostatnio samczyka ramirezki i nie mogłam naszym 2 pannom go nie dorzucić do 60 - zobaczymy co z tego wyniknie... jak na razie go obie gonią
- bimber przeniesiony do 25 l
- oddane kilka świderków i gupików uffff....

Zdjęcia postaram się niedługo uaktualnić.

Pozdrawiam,
Emi

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #64 : Marzec 12, 2007, 14:59:20 »

A właśnie Emi i Seboos pytanko mam: wasze Ampularie dobrze znoszą tak miękką wodę? Nic im się z muszlami nie dzieje? Ja mam średnio twardą wodę i muszle mają ubytki, znaczy takie już były kupione może im się zregenerują niebawem. Ale zawsze mi się wydawało że twarda woda to podstawa.
p.s. baniaczki na 5+
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #65 : Marzec 12, 2007, 15:26:16 »

No miały ubytki, które zwłaszcza nasiliły się, jak zaczeły się rozmnażać  Sad Niestety ostatnio jedna padła, ale jest jeszcze jedna młoda Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Marzec 12, 2007, 21:13:34 »

Nie wiem czy to wina wody czy rozmnażania ale póki się nie rozmnażały miały dość ładne muszle. Jak zaczęły składać kokony ubytki stały się wyraźne. Na szczęście młoda (rozmnożona u nas) jest dość ładna, żółta i maj gładką muszlę - ma ok 2 cm.

Pozdrawiam,
Emi

angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #67 : Marzec 13, 2007, 11:55:51 »

A ja mam do was pytanko(Emi i Seboos): Jak jak sie przeprowadzaliscie z tymi akwariami? My mamy wlasnie w planach przeprowadzke i niebardzo wiemy jak sie mamy do tego zabrac! Jesli mozecie, to opiszcie jak to sie odbywalo! Z gory dziekuje za odpowiedz Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2007, 11:58:07 wysłane przez angela » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Marzec 13, 2007, 12:26:48 »

No więc wykorzystaliśmy 3 wiadra plastikowe (które służa do teraz do gromadzanie wody przy podmianach, a z jednego dodatkowo zrobiłem cosik takiego http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8665.0.html).
Akcja odbyła się dosyć sprawnie. Najpierw oproznianie akwa z roslinek (wszystko do jednego wiaderka), rybcie z poszczególnych akwariów do pozczególnych wiaderek (oczywiście kazde akwa ze swoją wodą). Dodatkowo przeniesienie wody z akwariów we wszystkim czym się dało (żeby jak najwięcej wody było starej). Przewiezienia szkła, wyszorowanie akwariów, wypłukanie żwirku. W międzyczasie rybcie w wiaderkach z grzałką i filtrem. Mniej więcej wszystko trwało ok 2 dni. Straty praktycznie żadne (2 ślimaki, trochę krewetek).
Emi jeśli coś pokręciłem albo o czymś zapomniałem to mnie popraw ...
Parę wskazówek ludziska nam zapodali tutaj -> http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8321.0.html

P.S.
W planach mała zmiana aranżacji w 60l
Emi zapomniała dodać, że od jakiegoś czasu filtracja w 112 i 60 l to filtry zewnetrzne (Tetra Ex600 w 112 i Eheim 2011 w 60)
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2007, 12:29:47 wysłane przez Seboos » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #69 : Marzec 13, 2007, 14:16:03 »

Jak to zapomniałam dodać? A może byś tak poczytał pierwszą stronę?

Pozdrawiam,
Emi

angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #70 : Marzec 13, 2007, 15:35:07 »

Dzieki Seboos za odpowiedz! Prawde mowiac mniej wiecej tak to sobie wyobrazalam! Weze z Was przyklad! Jeszcze raz dzieki! Pozdrawiam Cheesy
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #71 : Marzec 14, 2007, 21:01:19 »

- oddane kilka świderków i gupików uffff....
chętnie Cię jeszcze uwolnię od następnych  Cool
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #72 : Marzec 14, 2007, 22:35:10 »

witka,
chcialem Wam wyslac priv. wiadomsc z zapytaniem, ale skorzystam z tego watku. Otuz przymierzam sie do takiego filtra RO i jakos tak mi sie wydaje, ze Wy tez niedawno cos takiego kupiliscie na Allegro (chyba ze sie myle). Temu chcialem spytac jakiego sprzedawce byscie polecili i jak to jest z odrzutem brudnej wody. Czytalem komentarze, ze ludziom wychodzi 10-15% czystej wody i sa wkurzeni.

Poza tym, jak widze komentarze na allegro, to prawie kazdy, ktory oddaje komentarz ma 2000 sprzedanych i 30 kupionych rzeczy - jakos mi to wszystko nie gra. Znalazlem jakby super-oferte ale troche sie boje. Styl opisu itp, sa "dziwne", moze ktorys z Was raczy zerknac i skomentowac:

http://www.allegro.pl/item171542872_osmoza_100gpd_usa_rabat_20_gratis_wklady_gwar.html
tzn produkt jest napewno OK, tylko czy mozna sprzedawcy zaufac?

Dzieki z gory

PS nie gniewajcie sie, ze moj post nie dotyczy waszych akwa, ale ogladalem nowe foty i sa super. najbardziej lubie to Black-Waters - jest b. originalne. Zauwazylem ze zniknely liscie debowe.  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2007, 22:41:22 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #73 : Marzec 15, 2007, 09:07:08 »

Liście dębowe zostały pożarte przez zbrojniki - trzeba uzupełnić tylko na razie przymierzamy się do zmiany podłoża więc nie wsadzamy nowych.

Właśnie taką osmozę mamy i to od tego sprzedawcy tylko jak kupowaliśmy prawie rok temu to była chyba tańsza. Jak mieszkaliśmyna starym mieszkaniu to brudnej wody mieliśmy jakieś 80% a czystej 20% bo TWO=31 i syf było w kranówie widać gołym okiem. Teraz, kiedy mamy w kranie TWO=17 czystej mamy tak pół na pół z brudną. Wiadro takie 20 l napełnia się tak z 2 h ale Seboos sprawdzał ostatnio parametry i jest wszystko 0 więc jak najbardziej jeszcze dobrze działa.

Pozdrawiam,
Emi

czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #74 : Marzec 20, 2007, 11:41:42 »

macie gust , mnie się podoba szczególnie 112 l  i 25 l, sześcdziesiątka trochę mniej , co to za tło w tej 112  bo jest świetne, też bym musiał sobie coś takiego z tyłu założyć bo obecnie mam takie lipne ze sklepu, pozdr.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 31
  Drukuj  

Skocz do: