Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Emi 160 l - zielone & Seboos 144 l - paletki
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 31
  Drukuj  
Autor Wątek: Emi 160 l - zielone & Seboos 144 l - paletki  (Przeczytany 129148 razy)
goli_goli
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #120 : Lipiec 06, 2007, 21:02:46 »

baniaczki bardzo ładne, tylko się zastanawiam czy nie macie problemu z odmulaniem tej 60 bo tam jest piasek
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #121 : Lipiec 07, 2007, 14:39:42 »

Nie mamy ... praktycznie prawie tego nie robimy. Przy sciąganiu wody tylko troszke to co widac. Ogólnie to kupki są lżejsze od piasku więc szybciej są wciągane.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #122 : Lipiec 07, 2007, 15:47:43 »

A powiedzcie mi proszę, jak nazywa się ta wysoka roślina z dużymi, zielonymi liśćmi. Ta, na której jakby tle widać czarną molkę? Chodzi mi o akwarium 112l.
Jest piękna  Cheesy

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #123 : Lipiec 07, 2007, 16:18:44 »

Żabienica wielka - Echinodorus martii

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #124 : Lipiec 09, 2007, 21:31:36 »

Nadal piękne Cheesy Pasja nie umiera Cheesy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #125 : Lipiec 10, 2007, 06:58:46 »

Nigdy  Grin Malzonka - miło cię znowu widzieć  Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #126 : Lipiec 24, 2007, 21:14:44 »

Zaktualizowałam 30 l. Jestem zdziwiona jak mocno wszystko się rozrosło.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #127 : Lipiec 24, 2007, 21:21:54 »

Łojoj...! ale BUSZ, cudownie-taki krajobraz się stworzył!

Pozdrawiam, Magda.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #128 : Lipiec 26, 2007, 11:21:38 »

bardzo fajne te 30 l, pozdrowienia

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #129 : Lipiec 26, 2007, 21:53:22 »

bardzo ładne ja nie wiem jak wy to robicie Shocked ...  hehe  Grin

[45] [15] [4]
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #130 : Lipiec 26, 2007, 22:52:11 »

zabrzmię może trochę może blużnierczo ale poza walorami wizualnymi (nie powalają ale jest dobrze Wink nurtuje mnie jedna kwestia. macie to akwa 112L już ponad rok i ciągle wymieniacie w cyklu tygodniowym bardzo dużo wody. już dawno powinno się na tyle ustabilizować by tak duże wymiany nie były konieczne. macie niemałą obsadę i lejecie sporo nawozów. Huh!!!

ozbrojnikach w 54L nie mówię (wiem napisałaś ale jednak)

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #131 : Lipiec 27, 2007, 07:29:46 »

Podmiany nie są już tygodniowe. De facto to robimy je kiedy znajdziemy odrobinkę czasu. Czasami jest to co tydzień, czasami co dwa. Duże podmiany nie są konieczne - u nas się po prostu sprawdzają. Nie chodzi o ustabilizowanie. Tak jest po prostu dobrze, zapewniam, że akwa jest stabilne.
macie niemałą obsadę i lejecie sporo nawozów
Nie rozumiem co nawozy mają do podmian Huh Poza tym przy dość sporej obsadzie większe podmiany raczej nie zaszkodzą a pomogą.
o zbrojnikach w 54L nie mówię
Nie 54 a 60  Grin Na razie nie mam większego zbiornika w którym mogę zrobić BW. Jak na razie tak musi zostać.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #132 : Lipiec 27, 2007, 08:06:14 »

Niestety Szymon, mamy problemy z jałowym podłożem w tym akwarium, 2 wielkimi żabienicami, które ciągną z podłoża bardzo duże ilości mikro/makro i przerybieniem i stąd takie nawożenie (KNO3 i mikro PA aktualnie) i tak duże podmianki. Na szczęście akwarium udaje się utrzymać w ten dość specyficzny sposób w dobrej kondycji. W niedzielę jednak ten zbiornik przestanie istnieć bo przesiadamy się na większe więc wreszcie dobrze skonfigurowane podłoże pozwoli nam zmniejszyć podmiany i nawożenie do minimum.

60 jest Seboosa więc też się nie wypowiadam  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #133 : Lipiec 27, 2007, 09:19:03 »

po prostu bajka Smiley mam nadzieję że nasze 140 będzie kiedyś choć w połowie jak wasze, ale jeszcze sporo musimy się nauczyć, a jest z kogo brać przykład na szczęście ;)pozdrawiam

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #134 : Lipiec 27, 2007, 09:28:51 »

seboos. chodzi mi o to żeprzy takiej obsadzie (i sporej roślinności) mogliście doprowadzić do stabilnych warunków bazując na przemianie ryb bez konieczności tak dużych podmian na RO, które wymagają dodatkowego nawożenia. (zwłaszcza kno3). nie mówię o typowym low-techu bo za to się trzeba odpowiednio zabrać od początku ale pewne założenia utrzymywania takiego zbiornika (nie obce Emi) można przecież skutecznie zaimplementować

emi. jeżeli jak twierdzisz takie podmiany nie są konieczne. to ja nie rozumiem. po co dodatkowy czas a podmiana wody z nawożeniem to zawsze pewna krótkookresowa destabilizacja (w mniejszym lub większy stopniu oczywiscie w zależności od doświadczenia właściciela). zresztą OK z tego co piszesz podmiany są de facto rzadsze.

aco do podłoża. pisałaś chyba na wstępie tematu że macie biogrunt z aqua botanique. i co nie sprawdził się (czy nie w tym baniaku go stosujecie? - już nie pamiętam)

a jak zatem rozwiążecie kwestię podłoża w nowym zbiorniku? i co tam kombinujecie, high-tech czy low-tech?

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 31
  Drukuj  

Skocz do: