Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy muszle nadają sie  (Przeczytany 2759 razy)
Wojtas126
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 12, 2006, 13:04:12 »

czesc wszystkim ja mam takie pytanie czy musze nadaja sie do akwarium
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2006, 13:34:44 »

Przeszukaj forum, już była o tym mowa.  To zależy czy chcesz użyć muszli ślimaków czy morskich. Te pierwsze mogą być, te drugie raczej nie bardzo. Ale poszukaj jeszcze, napewno coś znajdziesz na forum.  papa
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2006, 14:43:35 »

Do jakiego ? Do słodkowodnego nie (no chyba że Malawi albo Tanganika - ale w tej materii (biotop) nie jestem specjalistą. Co innego morskie. Poza tym na ten temat już tutaj było i to sporo. Opcja szukaj nie gryzie  Undecided

Edit:
Te pierwsze mogą być, te drugie raczej nie bardzo.
Muszle zawierają wapń niezależnie czy są to muszle ślimaków słodkowodnych, lądowych czy stworzeń morskich (chyba o to ci chodziło pisząc morskie)

P.S.
Padło mi połączenie w trakcie wysyłania wiadomości Sad
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2006, 14:46:39 wysłane przez Seboos » Zapisane

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2006, 16:55:46 »

Tak, pisząc morskie miałam na myśli muszle ślimaków morskich. Zgadzam sie, że wszystkie muszle zawierają wapń, ale gdzieś czytałam, że muszle ślimaków słodkowodnych mogą się znajdować w akwa. Oczywiście w rozsądnej ilości. Skoro ślimaki mogą żyć w akwarium, to nie widze powodu dla którego ich muszle nie miały by się w nim znajdować.  Undecided No chyba że się myle  Huh
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2006, 17:19:05 »

No jest pewna różnica między żywym a martwym ślimakiem. Nie zastanawiałam sie jak to ma sie do muszli, ale musi sie jakos mieć, bo nigdy nie zauważyłam "ale" do posiadania ślimaków i podwyższania pH poprzez ich obecność a jesli same muszle to owszem. Pewnie jest tak, że żywa muszla nie wytrąca związków wapnia a co za tym idzie nie zwiększa pH
Wojtas126
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2006, 17:25:42 »

ja mam musle i slimaków i zwykłe z moza
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2006, 07:39:49 »

Pewnie jest tak, że żywa muszla nie wytrąca związków wapnia a co za tym idzie nie zwiększa pH
No też tak właśnie myślę Smiley Taka muszla "poślimakowa" po prostu powoli obumiera i rozkłada się wydzielając związki wapnia
ja mam musle i slimaków i zwykłe z moza
chyba muszle i z morza.
No to po co się pytasz czy moga być Huh
A w związku z tym nie masz za wysokiego pH ? Za wysokiej twardości ?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2006, 23:05:39 »

z muszli wypłukiwany jest węglan wapnia który to podnosi TwW, a w konsekwencji pH. Zywe ślimaki pochłaniają z otoczenia CaCO3 , kóry jest niezbędny do budowania muszli, po śmierci oddają środowisku to co nagromadziły podczas swojego życia.

Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 16, 2006, 16:08:46 »

Dodam tylko do tego co napisał lukas, że znaczenie ma też stężenie jonów wapnia w wodzie wody czyli TWW. Jeżeli ilość Ca2+ jest w wodzie niewielka (czyli woda jest w miarę miękka i ma niskie pH), to muszla typowej ampularii zostanie rozpuszczona w ciagu kilku miesięcy. Jeżeli jednak mamy twardą wodę, która jest w równowadze chemicznej z pH skorupy to możemy czekać w nieskończoność aż się rozpuści. Nie będzie oddawać wodzie zawartego w niej wapnia, bo woda będzie i tak nim nasycona.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 16, 2006, 22:48:17 »

Hmm... a jeśli chcę podnieść TWW, to mogę mieć w akwa  kilka muszli, kontrolując jednoczesnie pH?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2006, 07:29:22 »

No pewnie, ale nie oczekuj, że skoczy ci od razu o 10 st. Wink Mały kawałeczek wapienia plus kilka muszli powinno załatwić sprawę.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: