Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem z interpretacją właściwości wody!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z interpretacją właściwości wody!!!  (Przeczytany 5122 razy)
mbatman1
Nowy
*

« : Sierpień 05, 2006, 09:57:44 »

Witam
Podaję kilka szczegółów:
- Zbiornik 112L
- Filtr zewnętrzny kubełkowy Tetra tec 600 3 warstwy filtrujące( pracuje non stop)
- Filtr UV 5W pracuje od tygodnia
- kurtyna powietrzna( pracuje non stop)
Obsada: 20 neonów, 4 skalary, 4 bocje, 3 mieczyki, 2 mułojady, 3 glonojady
A teraz problem: założyłem nowe akwarium dwa misiące temu, zanim wpuściłem pierwsze rybki minęło 3 tygodnie przy zastosowaniu Aqua Safe, Bactozym. Po miesiącu zacząłem stosować Aqua Balance i tak co tydzień dolewam wskazaną dawkę, później planta min- nawóz do roślin i tetra vital. Mój problem polega na tym że wg testów firmy Tropical mam max na wykresie wynik PH czyli ok 8. Prónowałem już go obniżyć dwoma sposobami- stosując PH/KH minus( Tetra) i podmieniając 20 L wody na taką która ma PH 6 i zaczęły się dziać dziwne rzeczy!!! PH ciągle na takim samym poziomie ale KH spadło do 2-4- nic z tego nie rozumiem przecież jak KH spada powinno też spaść PH a tak nie jest.
Inna sprawa to fakt podawania przez producednta testów Tropical twardowści ogólnej wody- piszą że zakres 8-17 jest idealny a tu na forum przeczytałem że woda powinna być miękka a nie twarda. Proszę o pomoc
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2006, 10:11:00 wysłane przez mbatman1 » Zapisane

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2006, 12:55:14 »

kup test na pH tetry lub inny lepszy, zmniejsz obsadę dna bo ziemiojady ,bocje i glonojady przesiadają przeważnie w tych okolicach a jest ich sporo. testy mają określoną żywotność a przy tych temperaturach mogą się ''zepsuć''.
twardość wody zależy od upodobań danego gatunku ryby z pewną tolerancją i ''idealne'' warunki są wymyślane raczej przez producentów raczej ot tak sobie- oby coś mądrego napisać Wink.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2006, 15:01:03 »

a jakie sa wlasciwe wszystkie parametry wody Huh bo mam w zamiarze zakupic sobie testy w niedalekiej przyszlosci wiec mi sie to przyda Wink

8317910

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2006, 12:21:21 »

było już nie raz o testach. dobrze jest mieć test na pH, tww ( kH) ,two (gH), NO2 ,NO3, ew w przypadku hodowli ryb przy pH ponad 8 także test na amoniak. dobrze jest też mieć w przypadku efektywniejszej uprawy roślin test na Fe i PO4.
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2006, 16:49:00 »

ja używam testów firmy Tropical takich z kolorową skalą i mierzacych 5 własności wody PH, KH, Azotany, Azotyny, GH

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
PorannaRosa
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2006, 17:42:57 »

Nie podajesz jakie masz parametry wody z kranu. Przy stałej kurtynie powietrznej nie możesz się dziwić, że pH mimo tak niskiego KH nie spada, usuwasz całe CO2 z wody, a to ono jest odpowiedzialne m.in. za poziom pH.  pH/KH Minus Tetry jako pierwsze obniża KH i w zależności od niego dopiero ustala się pH. W jakim celu wlewasz TetraAqua EasyBalance i po co filtr UV, skoro jak wnioskuję masz rośliny, które próbujesz nawozić?

Pozdrawiam PR
JID (not for Mail): greendestiny at draugr dot de
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2006, 18:59:51 »

Przeczytałem gdzieś, że easy balans stabilizuje własności wody i zmniejsza częstotliwość podmian wody a co do filtra UF gość ze sklepu akwarystycznego doradził mi stosowanie go w celu eliminowania glonów i ewentualnych bakterii chorobotwórczych- czy to źle że go stosuję? Poradź mi czy mam dalej stosować Easy balans

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2006, 19:15:34 »

Nic nie zastapi systematycznych podmian, trzeba je robić i już, daj sobie spokój z tego typu środkami, szkodza pieniędzy. Co do filtra uvc to mozna go stosować profilaktycznie (przez kilka godzin dziennie) lub doraźnie (w przypadku zakwitu glonów lub pierwotniaków - uvc jest niezastapiony), stosowanie non stop odradzam ze względu na niekorzystny wpływ na chealty np fe (rozkłada je przez co szybko stają się niedostępne dla roślin), nawet przy stosowaniu profilaktycznym prawdopodobnie trzeba bedzie je uzupełniać.

385 l - dyskowce
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 06, 2006, 19:33:05 »

Czyli nadarmo wywaliłem 160 zł? Mam go włączać tylko na kika godzin dziennie?
W jaki sposób uzupełnia się chealty ?

Do zmiany wypowiedzi używaj opcji Zmień (w prawym górnym rógu każdego twojego postu),
nie pisz jednego posta za drugim - 13 pkt. regulaminu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2006, 20:28:57 wysłane przez Sebastian » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 06, 2006, 19:56:42 »

dolewając je do akwarium Wink ,np. mikrovit fe do kupienia w sklepach ogrodniczych za 9,90zł za litr.albo gotowe zestawy z mikroelementami, np Planta gainer.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 06, 2006, 20:35:13 »

Mikrowit fe występuje w dwóch wersjach, w jednej zawiera tylko fe w drugiej jeszcze azot - tego należy unikać zwłaszcza przy wysokim poziomie NO3 w akwarium.
Do końca nie wiadomo jaki wpływ filtr uvc ma na pozostałe chealty (np mangan, cynk), jeśli również je rozkłada to podawanie samego mikrovitu fe niewiele pomoże, wtedy lepiej kupić Ferro+ z Aqua Artu lub Mikro.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: