Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dzwine zachowanie żwirku
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzwine zachowanie żwirku  (Przeczytany 2321 razy)
mbatman1
Nowy
*

« : Sierpień 06, 2006, 18:40:18 »

Po tym co poczytalem na tym forum w związku z problemami z obniżeniem PH spróbowałem przetestować swój żwirek polewając go PH/KH minus firmy tetra- żwirek zaczął szumieć jak by się fotowała woda ale nie wydzielał się przy tym żaden zapach czy dym. Napiszcie czy to normalne Shocked

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2006, 19:15:47 »

jeżeli szumiał i pienił się, znaczy bąbelki z niego uciekały to znaczy ze reaguje z wodą podnosząc jej twardości, miałem taki sam problem co zakończyło się u mnie całkowitą zmianą zwirku , czyli restart całego akwa, chciałem uzyskać miekką wode a za chiny nie mogłem i było to właśnie przez żwirek
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2006, 19:19:19 »

Hmm, prawdopodobnie czeka cię wymiana podłoża, żwir który masz zawiera wapień a to oznacza że będzie podnosił TWW a co za tym idzie i pH.

385 l - dyskowce
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2006, 19:29:26 »

Szczerze mówiąc sam nie wiem czy mam dobre parametry wody:
PH 7.2
KH 4.0
GH 17

Ten cholerny żwirek kupiłem w sklapie akwarystycznym i polecił mi go sprzedawca jako znakomite podłoże dla roślin firmy Filtus a nazwa żwirku Floran- specjalistyczne podłoże dla roślin akwariowych- problem w tym że rośliny też nie rosną nadzwyczajnie tylko brązowieją im liście chociaż nawożę.
I jak tu ufać profesjonalistom ze sklepów zoologicznych???

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2006, 19:36:05 »

nie wiem sam, ale ja przy tym złym żwirku mogłem miec kh=4 góra jeden dzień, na drugi juz było więcej, poprostu sprawdź za dwa dni czy zmieni się coś TWW jak nie to chyba w porządku, nie zapominaj zeby nie pisać post za postem tylko uzyj opcji zmień w prawym górnym rogu  Smiley
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2006, 19:50:01 »

Taki poziom TWW mam od kilku dni i ciagle bez zmian, powiedz mi czy przy zastosowanie jednocześnie lampy UV, kurtyny powietrznej i dyfuzora CO2 jakość koliduje nawzajem?

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2006, 19:54:48 »

Nie stosuje sie na raz kurtyny powietrznej i co2, bo to mija się z celem. Napowietrzanie powoduje ze co2 nie utrzymuje się w wodzie. Wiec albo jedno albo drugie. Zwykle co2 podaje się w dzień, kiedy rośliny go pobieraja, a napowietrza w nocy, żeby uzupelnić tlen pobierany przez rosliny w nocy. Równoczesne napowietrzanie i podawanie co2 nie mam sensu.
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2006, 20:16:37 »

I właśnie o taką wskazówkę mi chodziło- dziękuję

mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2006, 17:30:43 »

Ja wyłaczam kurtynę na dzień to mi rybki po kilku godzunach pływają przy powierzchni wody! Jak mam więc pogodzić dotlenianie z nawożeniem CO2???

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2006, 18:00:54 »

Może podajesz za dużo co2  Huh Sprobuj zmniejszyc jego ilość albe całkiem przestań go podawać i zobacz co się stanie. A dużo masz roślinek? Bo może wystarcza im tyle co2 ile wytwarzają ryby i nie potrzebuja dodatkowego podawania  Huh
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2006, 19:48:11 »

Średnio dużo, a nawożenie CO2 stosuję od dwóch dni za pomocą małej bimbrowni zestawu ferplast co2 kit energi- więc chyba nie za dużo bo czytałem że ta bombrownia jest mało wydajna

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2006, 22:12:46 »

Zmierz zawartość co2. Musisz zmierzyć ph i ttw (to jest chyba kh) i z tablic można odczytac czy ilośc co2 jest odpowiednia. Tablice znajdziesz w dziale woda w wątku przyklejonym Wink
A tak wogóle to poszukaj na forum, o nawożeniu co2 już było naprawde dużo. Na pewno coś znajdziesz. Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: