Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana wody w akwarium  (Przeczytany 14639 razy)
YouPeter
Nowy
*

« : Luty 24, 2004, 16:02:42 »

Witam.
Mam takie pytanie: co ile się przważnie podmienia część wody w akwarium 30 litrowym i co ile mniej więcej dodaje się soli akwariowej (chodzi mi czy np. przy każdej podmianie można dodać trochę) ?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2004, 18:58:44 »

Soli nie dodawaj. Podmieniaj co tydzień 15% lub co dwa tygodnie 25%.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2004, 20:09:53 »

Raz w tygodniu wymień 5-8l. wody na odstałą o temperaturze pokojowej.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Nicpek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2004, 21:10:38 »

Czemu ma soli nie dodawać? Dodawaj tyle ile wody podmieniasz - około jedną łyżeczką na 10 litrów wody. Czyli jak podmieniasz 5 litrów, to daj pół łyżeczki. To bezpieczna dawka. Niektórzy stosują dwie a nawet trzy łyżeczki na każde 10 litrów podmienionej wody.

A podmieniaj przynajmniej tyle ile podała Sarmik, czyli 5-8 litrów co tydzień. Jeżeli intensywnie nawozisz akwa, możesz podmieniać nawet więcej, do 15 litrów raz w tygodniu, lub 5-8 litrów dwa razy w tygodniu. To samo jak masz dużo ryb w akwa - im więcej, tym częstsze i większe podmiany. Jeżeli masz możliwość to zbadaj poziom NO3 przed i po podmianie wody - będziesz najlepiej widział jak często i ile podmieniać wodę w akwa. Górna bezpieczna granica NO3 to około 50 mg/l.
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2004, 12:38:52 »

Co do soli to ja bym byl ostrozny.. skad wiesz jakie ma ryby.. a niektore srednio za nia przepadaja..

co do 50mg to czasem ta wartosc nie jest takze zalezna od ph?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2004, 01:15:59 »

w 30l raczej nie choduje sie rybek lubiących sól.

Nicpek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2004, 09:12:52 »

Cytat: pbern
Co do soli to ja bym byl ostrozny.. skad wiesz jakie ma ryby.. a niektore srednio za nia przepadaja..

co do 50mg to czasem ta wartosc nie jest takze zalezna od ph?

No tak, dużo zależy od ryba jakie hoduje. Przyjąłem, że skoro w ogóle dodaje sół, to ma ryby, które ją tolerują, a ja tylko doradzałem ile dodawać do podmienianej wody, żeby zachować stężenie na stałym poziomie.

Wartość NO3 zależna od pH? Pierwsze słyszę. Różne źródła podają różne "bezpieczne" stężenia NO3 w akwa. Czasmi 40, czasami 50, to jeszcze oczywiście zależy od hodowanych ryb.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2004, 21:56:21 »

i zgadzam się z wami i nie zgadzam kazdy chyba tu mówi po swooich doświadczeniach z tą solą mi w jednym zoologu mówią dać a w innym nie ale kto niespróbuje ten nieryzykuje niech sprobuje zobaczy jak bedzie ale też zalezy jakie ma tam ryby....

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2004, 00:13:32 »

Cytat: Nicpek

Wartość NO3 zależna od pH? Pierwsze słyszę. Różne źródła podają różne "bezpieczne" stężenia NO3 w akwa. Czasmi 40, czasami 50, to jeszcze oczywiście zależy od hodowanych ryb.

Chodzi mi oto czy czasem szkodliwosc NO3 , nie jest uzalezniona od jego stezenia ale takze od Ph wody...  - np w prztpadku NH3/NH4 tak jest
krzyżak86
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2004, 10:04:20 »

A czy można dodawać zwykłą sól kuchenną w takich samych dawkach jak akwaryjną i czy jest ona gorsza od soli akwaryjnej?? pozdrawiam
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2004, 10:19:55 »

Jeśłi chodzi o sól kucheną to nie dawaj jodowanej ! tylko zwykłom. Ach słyszałem że najlepiej sól lubią żyworódki.

:lol: Pozdr.

Pozdrawiam wszystkich :-)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2004, 12:13:53 »

Hmm, no dobra.
Literatura zabrania stosowania soli jodowanej do celów akwarystycznych, tymczasem praktyka pokazuje iz sól jodowana nie szkodzi rybom, chyba że jakiś gatunek nie znosi jodu, przeciwnie - dla karpieńcowatych jest nawet wskazany. Jednakże w soli jodowanej nie ma jodu tylko jodek potasu i w stężeniu 1 duża łyżka soli na 10l wody jest on nieszkodliwy dla mieszkańców akwarium.
Ale nie samym jodem sól żyje Wink. Do soli dodaje się antyzbrylacz, najwięcej jest go w miałkiej, mniej w kamiennej, w Polsce jako antyzbrylacz dodaje się żelazocyjanek potasu , jest on jendak nie szkodliwy dla ryb w stężeniach akwarystycznych. W innych krajach stosuje się inne antyzbrylacze, które rybkom blokują skrzela Sad.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2004, 18:23:03 »

Teraz to tej całej soli aż strach się nie bać... może dla odmiany osłodźić wode w akwa Wink . Ja narazie soli nie stosuje no chyba że zmusi mnie do tego poważniejsza choroba ryb to się zastanowię... Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2004, 18:44:07 »

ja przy podmianie wody daję szczyptę soli kuchennej i rybcie jakoś żyją :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 10, 2004, 19:46:26 »

Reasumując mój post, sól kuchenna (jodowana) w stężeniu akwarystycznym (1 duża łycha na 10l wody) nie jest szkodliwa dla rybek.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: