Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: GLONY NITKOWE!POMOCY  (Przeczytany 6082 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Sierpień 14, 2006, 22:19:13 »

Kupiłem rośline w zologicznym i nie przyjżałem sie że na jej liściach były glony takie nitkowe, drobne niteczki, po powrocie z wakacji w moim akwarium jest bardzo dużo tych glonów, są prawie na każdych liściach roślin, szczególnie na kabombie, kosiarki i krewetki tego nie ruszają nawet:/ Ph mam 7,5 może jak zakwasze do 6,5 to zmniejszą sie ?? POMOCY

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2006, 22:11:09 »

Z tego co widze po twoim opisie to masz straszny bałagan w akwarium, stanowczo za dużo gatunków, najprawdobodobniej wzrost azotanów tutaj odegrał dużą rolę. Wspominasz tu o krewetkach, ja widze że u ciebie jest tylko 1. Postaraj się troche zredukować obsadę do jakiść 2-3 gatunków ryb  i wpuść tam z 15 krewetek, amano lub red cherry. Dorzuć do tego z 7 otosków lub/i tylko tymczasowo kilka kosiarek które pomogą wytępić glony, po zredukowaniu ilości glonów pozbądź się kosiarek, podmień 30% wody, a staraj się jak najwięcej glonów usunąć ręcznie, odrywaj z roślin i szoruj szczotą korzenie i kamienie zaatakowane przez glony, rośliny bądź pędy roślin które są bardzo mocno obrośnięte glonem, usuń. Dodatkowo można zaciemnić akwarium na 5 dni i nie karm ryb w tym czasie, najlepiej nie karm ryb przez tydzień. Moim zdaniem po takiej kuracji powinno pomóc.

Co do obsady:
Usuń bocje, wybierz  ostronosy albo piskorki, dorzucił bym drugie 10 neonków, usuń drewniaki,
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2006, 22:16:00 wysłane przez Komandos » Zapisane

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2006, 20:36:20 »

aby skutecznie dołożyc nitkom . Przy wspomniajem wcześniej podmianie możesz wyłączyć oświetlenie jna jakieś 48godzin. Rośliny spokojnie to przetrwają a glony będa miały niezły kawałek drewna do zgryzienia Wink . Jesli nie chcesz mieć problemów z nitkami to staraj się pielęgnować akwarium możliwe regularnie - mam na myslki podmiany wodyy raz na tydzien/półtora  odmulanie i usywanie obumarłych fragmentów roślin. Z obsadą faktycznie trzeba zrobić porządek - proponuje iść w jakość a nie w ilość
Pozdrawiam

112,25
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2006, 15:25:57 »

Okey dzięki wam, zrobie tak jak mówicie a co do podmian to robie regularnie, a co zakupu krewetek i otosków to mnie nie stać bo one są po 8zł za sztuke:/

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2006, 19:02:41 »

Musisz faktycznie zrobić pożądek z obsadą. Może jak uda ci się oddać rybki do zoologicznego to wymienia je na otoski albo krewetki? W każdym razie warto popytac. Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2006, 19:07:48 »

Ja proponuję ci kupić krewetki na allegro. Ja terz się bałem że mnie wykiwają ale wszystko było ok. Trzeba poprostu zobaczyć czy gość ma dużo pozytywnych komentarzy. Krewetki amano kupiłem tam po 4 zł bywają i taniej.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2006, 19:13:30 »

Mam dziwaczne pytanie, nie związane z pytaniem. Tramal na zdjęciu akwarium pod tekstem ma po prawej stronie widoczne takie korzenie jakiejś rośliny pływającej, dość gęste. Często spotykam na zdjęciach gdzieć w tle tę roślinę, ostatnio w Bielsku w sklepie nawet była (droga jak cholera - 25zł, a nawet spotkałem kiedyś jakąś roślinę, która kosztowała 80zł i wcale pięknością nie była...). Co to jest za gatunek?
bolek1pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2006, 09:31:49 »

Sie ma!!!Mam ten sam problem z glonami nitkowatymi,nie bylo mnie przez 2,5 miesiaca i sa skutki!Zona podmieniala wode raz na 2 tyg a ze jest w ciazy to nie maila za bardzo sil zajmowac sie akwa.Na wszystkich roslinach mam glony!Zastosuje sie do waszych wskazowkek!Mam 4 otoski ale one nie daja rady tego porzrec!Moze wpuszcze 2 kosiarki na okres 2 tygodni.

Obsada:4 otoski,4 kiryski,10 noenow inessa,6 bystrzykow z serpa.Akwa 54 l,oswietlenie 15 w sylvania gro lux i 8 w aqua glo,ph 7

Pozdrawiam!!!
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2006, 19:42:26 »

Ja już sobie pradziłem, podmiany co 3 dni i światła nie właczałem i jest ok Smiley bez żadnego kupowania nowych ryb Smiley

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 09, 2006, 21:22:12 »

na nitki dobrym sposobem jest własnie zaciemnienie akwa, ale w ten sposób ze nie tylko wyłączamy swiatło, trzeba to akwarium okryc ze wszystkich stron kocem zeby nawet dzienne swiatło nie dochodziło i tak pozostawic na 3-4 dni, sposób dobry i skuteczny takie słyszałem opinie, własnie jeestem w trakcie takiego eksperymentu, w ten poniedziałem odkrywam akwa, hehe ciekawe czy zdechły te glony  Wink
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2006, 10:47:21 »

Może nie tyle że zdechły ale już nie bedą rosły!!

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2006, 13:27:04 »

no masz racje powinienem dać to słowo w cudzysłów, chodziło mi poprostu ze ich nie bedzie juz  Good !  papa
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2006, 13:35:54 »

U mnie podmiany co 2 dni zrobiły swoje, troche zakwasiłem wode i jest OK:) śladu nie ma, jedynie są zielenice na lisciach ale już nie robi sie ich wiecej

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 12, 2006, 19:12:56 »

a jak usunac nitki z pelii zeby jej nie uszkodzic Huh dostalem pelie na ktorj byly miniaturowe nitki, mam otoski i myslalem ze sobie z tym dadza rade ale niestety...jak je usunac Huh

8317910

fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 12, 2006, 21:58:02 »

a jak usunac nitki z pelii zeby jej nie uszkodzic Huh dostalem pelie na ktorj byly miniaturowe nitki, mam otoski i myslalem ze sobie z tym dadza rade ale niestety...jak je usunac Huh
Też się nad tym głowię bo mam ten sam problem. Krewetki tego na razie nie ruszają  Sad. Czytałem gdzieś kiedyś że facet w ciągu jednej nocy pozbył się glonów z mchu dzięki właśnie krewetkom

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: