Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: Dawkowanie CO2  (Przeczytany 225808 razy)
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Listopad 23, 2007, 14:47:37 »

Bąblowanie na konkretnej roślinie nie jest oznaką, że ta roślina produkuje tlen, a tylko tego, że w akwa przekroczone zostało stężenie tlenu, który może zostać rozpuszczony w wodzie. Nadmiar wydziela się na roślinach.( różnych) A może się mylę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2007, 17:57:15 wysłane przez Janusz40 » Zapisane
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Marzec 24, 2008, 00:08:28 »

Witam! Nie chcialem tworzyc nowego wątku, a moja sprawa dotyczy wlasnie CO2 wiec pomyslalem ze ten wątek wykorzystam. Zastanawiam sie nad rozpoczęciem podawania CO2 do mojego akwa, wiec czytam i czytam i przyswajam wiedzę na ten temat  Cool Na stronie holenderskie.pl jest cos takiego co sie nazywa kalkulatorek do oznaczania zawartości CO2 w akwarium - http://www.holenderskie.pl/?m=7/a/kalkulator_co2 . Podałem tam ze moje ph to 7.3 , a wartość Kh w stopniach niemieckich to 14. Optymalna zawartość CO2 w wodzie to 15 - 25 ppm tak podają tam, a mi ten kalkulatorek policzyl 21 ppm. Wiec w sumie zastanawiam sie jaki jest sens podawanie dodatkowego CO2 skoro wyszedl taki wynik. Dodam ze wartości swojego ph i kh zaczerpnąłem ze strony swoich wodociągów Wink wiec jest real;) Czy jakaś mądra głowa jest w stanie mi poradzić czy mam montować jakas bimbrownie albo butle z co2 czy nie? Cool

kafarski
Gość
« Odpowiedz #32 : Marzec 24, 2008, 11:40:55 »

przede wszystkim zmierz testami kH w TWOIM zbiorniku , pH też w TWOIM zbiorniku a nie w kranie. woda w akwarium ma z reguły te czynniki inne, bo jest ciągle zakwaszana. woda robi się bardziej miękka a pH spada - jedno zależy od drugiego (choć nie zawsze). prawdopodobnie też wodociągi mogą rozpuszczać trochę CO2 w rurach jednak po pierwsze gaz ten rozpuszcza trochę żelazo i jest teraz rzadko stosowany, po drugie gaz ten bardzo szybko ulatnia się i w akwarium na pewno go nie będzie.
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Marzec 24, 2008, 11:52:47 »

Ok, dzieki za wyjasnienie. Zmierze testami wode w akwa i zobacze co wyjdzie. Dzieki Wink

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Marzec 25, 2008, 16:00:22 »

Pozwolę sobie dołączyć do szanownego grona w temacie CO2. Jest tak wiele nieporozumień w interpretacji w kwestii pH, kH i CO2, że czasami sam zastanawiam się o co chodzi. Ale do rzeczy. pH, kh i co2 są ze sobą ściśle powiązane. Interpretacja tabel ilustrujących w/w zależności jest następująca: jeśli przy określonej wartości kH dodamy do wody określoną ilość CO2 to otrzymamy żądane pH. Często jednak na forum można przeczytać, że ktoś daje duże ilości CO2, a pH 7,5 i wyższe. Może tak być!
W nowych akwariach istnieje związek o charakterze silnie zasadowym zwany amoniakiem. pk amoniaku wynosi 9,24, a pk kwasu węglowego 6,35( słaby kwas). W wodzie można rozpuścić aż 1450mg/l CO2, a potrzeba tylko 15-20mg/l. Dozując "dużo" CO2 i nie obserwując obniżena pH należy zastanowić się nad przyczyną.
prawdopodobnie też wodociągi mogą rozpuszczać trochę CO2 w rurach jednak po pierwsze gaz ten rozpuszcza trochę żelazo i jest teraz rzadko stosowany, po drugie gaz ten bardzo szybko ulatnia się i w akwarium na pewno go nie będzie.
Przepraszam, ale nic z tego nie rozumiem. CO2 nie rozpuszcza żelaza.
Piotrekf: w Twoim przypadku masz mało roślin i mało światła, a więc i ilość CO2 potrzebna dla roślin jest niewielka. Dozowanie CO2 poprawi jednak jakość wody, ale nie przesadzaj.
Miałem ostatnimi czasy kilka "wypadków" związanych z pH i CO2.
1. Wskaźnik pH Sery wskazywał cały czas niebieski kolor( granatowy), a glony nitkowate rosły i rosły....Szukałem przyczyny i zmieniłem gąbkę filtra na gęstą( wcześniej siedziała rzadka gąbka Atman) Na drugi dzień wskaźnik Sery był zielony. Dozuję cały czas CO2 z bimbrowni ok 1 bąbel/4sek.
2. W pewnym momencie postanowiłem zmniejszyć kH wody i podmieniłem ok.30% wody na destylowaną, ale po podmianie nie wymieniłem płynu w mierniku CO2. Następnego dnia wskaźnik był żółty! Sprawdziłem pH normalnym testem i pH było ok. 6,8-7,0( kolor zielony) Takie małe niespodzianki.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 16:44:43 wysłane przez Janusz40 » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #35 : Marzec 25, 2008, 19:13:24 »

po konsultacjach z Januszem40 doszedłem do wniosku że: ''wiem że nic nie wiem'', tzn. - CO2 nie rozpuszcza żelaza. miło mi i chyba wszystkim że ktoś profesjonalnie może nam to wytłumaczyć.
pozdrawiam kafarski.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 19:02:02 wysłane przez kafarski » Zapisane
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Marzec 26, 2008, 19:25:58 »

Dzieki Kafarski. Pozdrawiam.
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Marzec 26, 2008, 19:45:02 »

Januszu tzn mam rozumiec ze w moim akwarium co2 jest niepotrzebne? Faktycznie mam mało roslin, ale to ze wzgledu na to ze staram sie dolozyc swiatla wciaz i wciaz, ale jedynym sposobem na to jest chyba zbudowanie wlasnej pokrywy. Staram sie w wymiarze tego co mam, jakos dzialac z roslinami. Pomyslalem ze moze co2 cos pomoze? Masz moze jakas rade dla mnie? pozdrawiam

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Marzec 26, 2008, 20:54:48 »

Kiedyś miałem akwa, a w nim duuuużo ryb (brzanki sumatrzańskie ze 30szt. oraz z 5 kirysów, kilka glonojadów i coś tam jeszcze w 100 lit. akwa 85x27x45 - wody ok. 70litrów netto. Rosły w nim kryptokoryny i trawka. Świeciła jedna 18 Watowa Aquarelle. I raz na kilka tygodni wyrzucałem wiadro roślin. Do wody dodawałem jedynie Multimineral. No, ale akwarysta musi coś zmieniać, a więc:
1. Zmieniłem żwir na grubszy 3-5 mm( wcześniej był 2-3 mm)
2. Zmniejszyłem i wymieniłem ilość ryb
3. Dodałem drugą świetlówkę, kilka "ładnych roślin" i ...akwarium przestało działać.
Teraz mam dwie świetlówki 18 W+odbłyśniki, dodaję CO2, mam ładne rośliny i chcę(muszę!) zwiększyć ilość światła.
Wnioski:
CO2 potrzebne nie tyle dla roślin( jeśli jest ich mało i są mało wymagające) co dla zdrowia ryb. Ryby lubią pH ok 7,0.
Jeśli masz dużo roślin i chcesz mieć dużo ładnych, kolorowych i zdrowych roślin to musisz dać CO2, nawozy np.PGC, dobre światło itd. Napisz coś o swoim akwa. Pozdrawiam
PS: pH 7,3 i kH 14 to nie tak źle - bezpieczne parametry, ale napisz o innych składnikach wody. Ok już je znalazłem: dodaj CO2 i światło 1x18 wat i więcej czasu i spokoju dla roślin, aby wystartowały.
Jaki kolor ma test pH?
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 21:06:30 wysłane przez Janusz40 » Zapisane
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #39 : Marzec 26, 2008, 21:18:46 »

Jesli chodzi o rosliny, to oczywiscie ze chcialbym miec ladne rosliny,ale znajac ich wymagania swietlne, nie kupuje z wiadomych wzgledow... mam 2 x18w .. Sylvania GroLux -18W i Sylvania  Daylight 18W co jest mało. Kompletuje potrzebne rzeczy do zrobienia wlasnej pokrywy, ale idzie to jak po grudzie. Nawoze  Sera florena, Tetra Plant crypto i PG classic. Rosliny ... Cabomba caroliniana
Anubias,Cryptocoryna,Echinodorus amazonicus,Egeria Najas,Gałęzatka,Paproć.

Obsada wygląda teraz następująco:
3 x gurami marmurkowe
8 x neon czerwony
3 x zbrojnik niebieski
2 x platynka
2 x parka skalar

Pracuje nad tym zeby zlikwidowac albo gurami albo skalary, bo jak powszechnie wiadomo potrzebuja wiekszego akwa. Moje są mlode, mam czas jeszcze. Wartosci wody, nie znam innych niz podalem we wczesniejszym poscie.
Chcialbym jakos poprawic kondycje roslin, tyle ze bez wiekszej ilosci swiatla nie bedzie to mozliwe, nawet chyba co2 nie pomoze. Dlatego zapytalem zeby bardziej doswiadczeni akwarysci sie wypowiedzieli. Licze na to januszu ze jakis twoj ciekawy pomysl, pomoze rozwiklac moje problemy. pozdrawiam

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Marzec 26, 2008, 22:02:38 »

Nie masz roślin o szybkim wzroście i niewielkim zapotrzebowaniu na światło. Cabomba caroliniana, Echinodorus amazonicus,Egeria Najas potrzebują dużo światła, a pozostałe rosną b. powoli. Ja w swoim akwa mam z 6szt. cryptokoryn chyba takich jak Twoje, dwie innego gatunku, dużo trawki zwykłej i spiralis, nadwódkę trójkwiatową  i coś czego nie potrafię nazwać( lekko różowe). U Ciebie jest za rzadko. Rośliny o średniej szybkości wzrostu stabilizują wodę, ponieważ pobierają z toni wodnej azotany i fosforany czyli odwieczny problem akwarystów. Żwiru minimum 8-10 cm wysokości o granulacji 2-4 mm, bo inaczej korzenie roślin nie będą dobrze rosnąć. Nie wim czy to kiedyś widziałeś, ale cryptokoryna po kilku miesiącach wzrostu ma ponad 50 cm korzenie i super oczyszcza dno zbiornika. Odkurzać tylko powierzchownie raz na 2-3 tyg. Nie przekarmiać ryb! Temp. 28 oC? Ja mam tylko 25 i myślę, że oszczędzam energię. Ale to wszystko nic. Najgorsze to :
Po co napowietrzasz wodę? Tylko usuwasz resztki CO2. W przyrodzie nigdy(prawie) nie ma w wodzie dużo CO2, ale za to jest go stała i niewyczerpywalna ilość. W akwa jest mało, a TY go jeszcze usuwasz. Pozdrawiam.
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #41 : Marzec 26, 2008, 22:38:12 »

Postaram sie wszystkie te rady pozbierac i wcielic w zycie. Ale tak ostatecznie, to odpowiedz na pytanie czy podawac co2, to jaka jest?

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Marzec 27, 2008, 09:23:15 »

Podawać, ale nie przesadzać z iloscią przy tak niewielkiej ilości roślin. Pozdrawiam.
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 04, 2008, 19:16:55 »

Witajcie,
jak też nie chcę zakładać nowego postu odnośnie CO2, więc zapytam tutaj.
Napiszcie proszę w jakim miejscu w akwa najlepiej umieścić dyfuzor. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu CO2, i jak doczytałem są dwie szkoły:
1. dyfuzor u wylotu filtra
2. dyfuzor w miejscu gdzie jest zaciągana woda do filtra.
Proszę uprzejmie o poradę. Ja zastosowałem wersję 2, gdyż tak było na zdjęciach w instrukcji i mój filterek zaciąga troszkę z dyfuzora.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 04, 2008, 19:18:57 »

lepiej u wylotu, u wlotu CO2 może zapowietrzyć filtr

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: