Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 05, 2008, 21:34:06 » |
|
GregSS: postąpiłeś właściwie najlepiej jest przy wlocie nawet jak się dostanie trochę bąbelków do filtra to nie są w stanie go "zapowietrzyć" - bo to nie powietrze tylko CO2 rozpuszczalne w wodzie, najlepiej odsuń go trochę tak aby filtr nie wciągał całości bąbelków i będzie dobrze na Twoim miejscu uważałbym też na dawkowanie bo filtr powoduje dodatkowe mieszanie i lepsze rozprowadzanie CO2 w wodzie pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2008, 21:38:00 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 06, 2008, 17:09:29 » |
|
Dzięki za info Filtr wciąga tylko mniej więcej 1/3 tego co wylatuje z dyfuzora. Zmiany po dwóch dniach dawkowania (1bąbel na sek) widoczne, czyli chyba wszystko ok. Ale jak macie jakieś doświadczenia w tym polu to piszcie, poproszę
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 30, 2008, 16:57:58 » |
|
Witam! Sluchajcie chcialem sie dowiedzieć czy moge zacząc podawać u siebie co2. Zmierzone wlasnie wlasciwosci wody są nastepujące: pH 7,5 ... gH 12 ..... kH 7 , no2 0,1. Wg testu zooleka na TWO wychodzi ze woda jest srednio twarda. Czy ktos poradzi czy moge z takimi wlasciwosciami podawac co2?
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 30, 2008, 19:24:40 » |
|
masz wysokie PH czy Twoje ryby tego wymagają? jeśli tak to uważaj z dawkowaniem CO2 bo to obniża PH, w przypadku podania zbyt dużej dawki CO2 będziesz miał całe akwarium śniętych ryb bo się po prostu poduszą, w przypadku podawania prawidłowej dawki CO2 przez długi czas spadnie Ci PH (chociaż przy tych wartościach twardości może to nie być duży problem), a jeśli Twoje ryby tego nie "lubią" PH poniżej 7,5 znowu możesz mieć trupy, dlatego proponuję Ci rozpocząć ostrożnie a najlepiej najpierw poczytaj na tym forum jest sporo o dawkowaniu i sposobach
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2008, 19:29:11 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #49 : Maj 01, 2008, 20:59:26 » |
|
Moim zdanie możesz rozpocząć podawanie CO2 na początek 1-2 bąble na sek przy tym wylot z filtra tak ustawiony aby poruszał tafle wody w celu wymiany O2 i obserwacja co się będzie działo dalej postanowisz sam po obserwacji ryb roślin itd pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Tureckyi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #50 : Maj 03, 2008, 18:16:08 » |
|
Czy w nocy tez mozna podawac co2 czy tylko jak sie swieci swiatlo??
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #51 : Maj 03, 2008, 21:13:55 » |
|
IMHO w nocy bez sensu, bo po co? w sumie są różne scenariusze - mój jest taki: od 6:00 do 18:00 CO2; brak podawania dla ręcznego dawkowania ale to powoduje skoki, dla podawania zautomatyzowanego CO2 leci 24 na dobę i tak ma być
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 19:26:57 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Brutus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #52 : Maj 04, 2008, 14:10:25 » |
|
Mirmil, mam pytanie- jak wygląda u Ciebie PH zaraz rano po całonocnym napowietrzaniu i w ciągu dnia, gdy dajesz CO2 - masz skoki? czy też jest stabilne? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #53 : Maj 04, 2008, 16:39:54 » |
|
Bartus: w podawaniu CO2 najważniejsze jest chyba utrzymać stałe PH, jeśli PH jest za niskie to nawet w godzinach włączenia które pisałem elektrozawór nie pozwala na podawanie CO2, jeśli PH wskazuje że można nawozić to jest podawane CO2 ale tylko w tych godzinach w których pisałem, pomiar PH i dawkowanie ustala sterownik, skoki a w zasadzie wahania są, ale nie wpływją na ryby.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 11:46:46 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Brutus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #54 : Maj 04, 2008, 19:22:13 » |
|
ok, pytając nie wiedziałem, że masz komputer sterujący sam przymierzam się do stosowania CO2 z butli i właśnie chcę stosować elektrozawór (ale bez komputera ) tak aby podawać go razem z oświetleniem. Zastanawiam się jak to wpłynie na różnice w PH w ciągu nocy i stąd było moje pytanie. Obecnie mam bimbrownię Hagena i wiadomo, że jest stałe dozowanie i PH też. Dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #55 : Maj 04, 2008, 20:50:58 » |
|
nie ma żadnego sensu odłączać co2 na noc, a tym bardziej napowietrzać - to powoduje tylko skoki pH -więcej szkody niż pożytku
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
damian996
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #56 : Maj 13, 2008, 23:23:12 » |
|
czyli podawać CO2 całą dobę w takim razie? CO2 podaję z bimbrowni zrobionej z 2l plastikowej butelki. Czy jeśli zamknę dopływ CO2 do akwarium na noc (jakies 8h) to czy ciśnienie nie rozsadzi mi butelki?
|
|
|
|
125l - akwarium ogólne 35l - szpital/kwarantanna
|
|
|
Brutus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #57 : Maj 14, 2008, 08:48:03 » |
|
No, jest takie ryzyko, może nie tyle rozsadzi co rozszczelni. Prościej i bezpieczniej jeśli nie chcesz podawać Co2 w nocy (poczytaj o tym jeszcze bo są dwie szkoły) rozpiąć wężyk między bimbrownią a zaworkiem zwrotnym a rano go podpinasz znowu i układ działa pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #58 : Maj 19, 2008, 07:42:26 » |
|
Jestem nowy w tym temacie. Co to jest bimbrownia i co sie stanie jezeli nie będzie CO2, a tylko napowietrzanie?
Przeciez kiedys nie było takich rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #59 : Maj 19, 2008, 10:00:01 » |
|
Jestem nowy w tym temacie. Co to jest bimbrownia i co sie stanie jezeli nie będzie CO2, a tylko napowietrzanie?
"Bimbrownia akwarystyczna - niskociśnieniowe urządzenie służące do produkcji i zaopatrywania akwariów z bogatą obsadą roślin w niezbędny dla ich rozwoju i utrzymania dobrostanu dwutlenek węgla CO2." Jeśli nie masz zbyt wymagających roślin to nic się nie stanie jesli nie bedziesz mieć bimbrowni . Sluży ona do lepszego rozwoju roslin >
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
|