szymonw: dzięki za poprawki zastanowie sie jak to poprawic, narazie ledwo wstalem i do pracy .....
....................................
... już w pracy po kawce
pytasz skąd wziołem niektóre rzeczy - odpowiadam z głowy, a w głowie znalazły się z netu, oczywiście wiekszość wiadomości pochodzi z netu i podaję źródła, a te herezje które wypisuję to tak od siebie, dlatego chciałem skonsultować na forum pewne rzeczy aby nie wprowadzać w błąd swoimi opiniami, pisząć niektóre rzeczy faktycznie może byłem trochę zmęczony ...
szynku: weź pod uwagę jeszcze jedną najważniejszą rzecz to ma być prosto napisane bez niepotrzebnych teorii i sporów czy mierzymy twardość węglanową czy zasadowość, bo tu nie chodzi o samą metodę pomiaru tylko o sens
normalny "ludź" jak mu powiesz ze ma zmierzyć TWW to wie że musi kupić test i wykonać pomiar, a jak mu zasuniesz że ma zmierzyć zasadowiość no i jak powtórzy takie hasło w sklepie akwarystycznym to będzie niezły kabaret
i 90% sprzedawców poda mu test pH - idę o zakład zkażdym, mnie nie chodzi o ścisłe naukowe podejście (bo jest wiele rzeczy względnych podczas oceny parametów wody) tylko o prosty zrozumiały język - nie zamierzam pisać kolejnej WIKI
jestem wdzięczny za wskazanie błędów merytorycznych kóre zmienię oczywiście... zmiany trwają
a co do tego wykresu zależności pH i kH oraz CO2 to sprawa wygląda tak:
pH~7-log( pCO2/(3*kH) ) gdzie pCO2 -stężenie CO2 w wodzie
ale czy normalnemu człowiekowi potrzeba takich wzorów?, poza tym uważam że wzór nie jest dokładny bo nie uwzględnia tempeartury jest on po dużym uproszeczeniu założono że temperatura jest stała ale jaka?? 25stC a może 20stC, nie wiem
dlatego też spośród wielu kręcących sie po necie wykresów wybrałem ten bo sam używam go do wyznaczania
przybliżonej wartości CO2, a w zasadzie do ustalenia prawidłowego zakresu wartości pH reszta sama się reguluje
szymon: napisz nieco więcej o tym "stosowanie odczynników/ metod na zakwaszenie wody. nawet zwykły torf, garbniki zakłamują wynikami z tabeli", lub podaj źródła
bo z tego co rozumiem to o ile zakwaszanie wody porzez chcemię powoduję zmienę ilości H+, o tyle nie wiem jakie może być działanie garbników?
wyjaśnij czy to są duże wahania (błędy) czy też pomijalnie małe, bo to ma znaczenie
przybliżeniem jest również fakt iż większość twierdzi że TWW jest stałe, a ja twierdzę że nie jest, ale wahania są tak znikome że można dla powtarzam przybliżonych szacunków przyjąć jako wartość stałą
podkreślam poradnik nie ma być dla chemików tylko dla ludzi którzy nie chcą czytać zgiełku informacji - i tak mamy ich w dzisiejszych czasach nadmiar
, cel jaki mi przyświeca to prosto do celu, czyli jak szybko w praktyce zrobić coś co w teorii zajmie pół roku
...............................................
druga kawa ... i obowiązki w pracy czekają
..............................................
no i wróciłem do pisania
zakończyłem poprawki na stronie proszę o dalsze sugestie...
http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/co2.htm