Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: Dawkowanie CO2  (Przeczytany 225629 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #135 : Grudzień 15, 2009, 08:06:28 »

a co ma obsada rybna do podawania CO2??? te ryby które masz nie mają specjalnych wymagań co do PH a jedynie do wielkości zbiornika i tu jest nieźle,

widzę że kompletnie nie czaisz po co jest CO2 w akwa dlatego powtarzam poczytaj te linki bo Twoj brak wiedzy jest nadwyraz widoczny
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 08:10:08 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #136 : Grudzień 15, 2009, 14:29:26 »

CO2 jest potrzebne roślinom aby dobrze rosły CO2 przetwarzają w tlen.

tylko moje pytanie jest o dawke tego CO2 czy jezeli mam pH 6.5 - 6.4 i dKH 4-5 to czy to sa dobre parametry? (przed podaniem CO2 było pH 7.0 7.1 wiem że je obniża) i czy mam na noc CO2 odlaczac czy 24/7

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #137 : Grudzień 15, 2009, 18:41:01 »

przy tak niskim KH balansujesz na granicy i niewielki bodziec może zachwiać równowagę w akwa - woda przy takich KH może mieć tendencję do samo zakwaszania się - jeśli podajesz CO2 to nie patrz na dawki tylko na PH a dawka sama się ustali dla danego PH

proponuje żebyś zaczął stabilizować PH poprzez minimalne podawanie 1 bąbelek na 2 sek np....

i obserwował PH w nocy i w dzień w nocy nie powinno spadać poniżej 6,7 a w dzień nie powinno wzrastać powyżej 7,0

eksperymentalnie trzeba dobrać dozowanie na dzień i na noc aby PH było w miarę stabilne w zakresie 6,7-7,0 przy czym to są absolutnie skrajne wartości i nie radze wyjeżdżać poza nie

można na początku dozować tylko w dzień od rana do wieczora na noc odłączać CO2 tak jest na początek bezpieczniej, jak nabierzesz doświadczeń na podstawie obserwacji to możesz też w nocy ledwo ledwo dozować

w przypadku mocnego oświetlenia i wielu roślin w ciągu dnia nie będziesz w stanie normalnym dozowaniem zbijać PH bo rośliny będą pobierały jak szalone (przy ostrym oświetleniu) ponadto potrzebne będzie nawożenie mikro i makro oraz potas

ręczne sterowanie nastręcza wielu problemów i tak nie można ustabilizować do końca PH, a jeśli skoki będą za duże to źle dla Twojego akwarium

parametry wody masz dobre a to PH staraj się trzymać jak pisałem

Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #138 : Grudzień 15, 2009, 21:02:38 »

Aha ok mam mikro i makro Plantaactiv mam też K2SO4 w proszku pH będę starał sie utrzymywać.

A czy np wieczorem odłączam bimbrownię i mam pH 6.5 a rano mam 7 to nie przeszkadza rybom? tzn wiem że są wrażliwe ale czy się nic nie będzie działo
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 21:05:34 wysłane przez Damianos115 » Zapisane

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
0xOtosek ( Planowo 5)
Pozdrawiam Damian
Pepos
Nowy
*

« Odpowiedz #139 : Styczeń 06, 2010, 00:48:01 »

a co ma obsada rybna do podawania CO2??? te ryby które masz nie mają specjalnych wymagań co do PH a jedynie do wielkości zbiornika i tu jest nieźle,

widzę że kompletnie nie czaisz po co jest CO2 w akwa dlatego powtarzam poczytaj te linki bo Twoj brak wiedzy jest nadwyraz widoczny

Chyba tak się przejąłeś CO2, że nie zwróciłeś uwagi, że cała obsada lubi wodę miękką i kwaśną , ale to temat o dawkowaniu CO2,  a nie o biotopach  - jednak nie mogłem się powstrzymać  Wink

Pozdrawiam
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #140 : Styczeń 06, 2010, 11:23:10 »

Chyba tak się przejąłeś CO2, że nie zwróciłeś uwagi, że cała obsada lubi wodę miękką i kwaśną , ale to temat o dawkowaniu CO2,  a nie o biotopach  - jednak nie mogłem się powstrzymać  Wink

Pozdrawiam

poważnie?? - dobrze że mi wyjaśniłeś - dziekuję

poprawiłem wykres zależności CO2 - KH, PH - to mój własny wyliczony w excelu z zaznaczonymi przedziałami polecam obejrzeć i wytknąć błedy

http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/co2.htm
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 19:45:30 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pepos
Nowy
*

« Odpowiedz #141 : Styczeń 06, 2010, 20:56:05 »

Widzę, że wiesz i czaisz wszystko najlepiej, więc szkoda dyskusji.
Najpierw piszesz, że ryby nie mają wymagań co do PH ( a to nie jest prawdą ) a później zasłaniasz się wykresem.
Ja wcale nie neguję ogromu twojej pracy, którą przedstawiłeś na swojej stronie, tylko po co ta krytyka innych użytkowników skoro Ty też popełniasz błędy!

Pozdrawiam i nie zamierzam dyskutować o biotopie w dziale o CO2
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #142 : Styczeń 06, 2010, 21:21:39 »

napisał mi ale ja też wiem co nieco o rybach więc wiem oco chodzi Wink dawkuję CO2 wg jego rad i trzyma się na poziome zalecanym i optymalnym

KH - 5

pH - 6.8 - 7.0

Poziom CO2 to średnio 21ppm więc jest ok

Akwarium 54l

15xNeon Innesa
1xBojownik
0xOtosek ( Planowo 5)
Pozdrawiam Damian
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #143 : Luty 24, 2010, 22:09:34 »

Przeczytałem cały temat, ale i tak nie bardzo czaje to wszystko hehe Smiley Skoro nawożenie CO2 wraz z filtrowaniem wody jest bezsensu, to w jaki sposób zachować czystość akwarium? czy z kolei chodzi tutaj o brzęczyki, które nie powinny wywoływać drań wody? zwykły filtr wew. który posiadam robi też zamęt, bez względu na to, czy zatkam napowietrzanie. Więc moje pytania to:
1. Jaki jest sens nawożenia co2 w przypadku akwa z dużą obsadą ryb, które produkują co2 ? chodzi tutaj o to, że można osiągnąć super stabilne PH wody?
2. Skoro mam wyeliminować ruch wody przy powierzchni, to jakim cudem mam czyścić wodę z zanieczyszczeń (kup itd.)? czy filtry zewnętrzne robią zamęt??, bo jeżeli nie robią żadnego ruchu, to można filtrować wodę bez przerw 24/7 i mieć włączone co2 z tym zaworem elektrycznym ?
3. Jak mogę zauważyć, że moim rośliną brakuje CO2 ? czy jest opcja, że mając ph wody w normie to stężenie co2 w wodzie będzie nie wystarczalne dla roślin ?
4. czytając punkt czwarty, z poradnika http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/CO2.html, rozumiem, że "jakiś" ruch wody musi być, żeby wymiana była o2-co2. Lecz jaki to jest ten ruch ? jak najmniejszy z możliwych?, żeby tracić jak najmniej co2 tak?
5. Butle co2, gdzie je najlepiej kupić ? co się dzieje, gdy butla się nam skończy? kupuje się nową, czy napełnia starą, no i ile to mniej więcej może kosztować Smiley
Wiem, że pytania bardzo laickie, no ale co zrobić każdy się kiedyś uczy Cheesy no było by mi bardzo miło jakby ktoś mi to wszystko rozjaśnił.
Aha co do poradnika, to fajne też są ostatnie komentarze do poradnika typu
- w moim w akwa PH wacha się, w nocy inne, w dzień też co teraz? i odpowiedź tak ma być, albo to normalne.
Nic nie narzucam ale opcja "najczęściej zadawane pytania" jest bardzo fajna Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 22:19:53 wysłane przez Puffyou » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #144 : Luty 25, 2010, 06:39:45 »

Puffyou: mylisz pompkę natleniająca która w czasie podawanie CO2 powinna być wyłączona z filtrem obojętnie jakim czy kubeł czy wewnetrzny.

Filtr powinien chodzić 24/7 bez wyłączania i nie ma od tego odstepstw bo wylaczenie na dluzej niz pare godzin powoduje ze bakterie nifryfikacyjne obumierają a potem taki filtr to juz tylko do czyszczenia sie nadaje. Poza tym filtr powinien poruszac powierzchnie wody zapewniajac tym samym wymiane tlenową i zapobiegając częściowo przydusze - czyli zaleganiu CO2 na powierzhni.... tu mam film

pompka natleniająca (brzeczek czy jak to tam zwał) czyli to urzadzenie ktore daje babelki powietrza do wody zarazem wyplukując z wody CO2 jesi wlaczysz podawanie CO2 i pompkę do za pomoca jednych babelkow wyplukujesz drugie - gdzie sens?

poczytaj jeszcze raz ale z uwzględnieniem tego co Ci napisalem

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 08:03:45 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #145 : Luty 25, 2010, 12:06:33 »

Dziękuje ci za rozjaśnienie, o co w tym chodzi, i teraz wszytko rozumiem Smiley Czyli nawet jak bym używał filtra wew. to należy całkowicie odłączyć bombelkowanie, i niech się tylko woda rusza delikatnie.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #146 : Luty 25, 2010, 12:52:12 »

Tak,

I odpowiadając na pozotałe pytania:
1. W akwarium roślinnym głównym niedoborem składnika pokarmowego jest CO2. Dlatego warto go podawać. Ponadto utrzymywanie stabilnego PH jest bardzo korzystne dla ryb - niestabilne PH jest niekorzystne w naturalnych zbiornikach nie ma gwałtownych skoków - bo są po prostu bardzo duże.
2. już odpowiedziane,
3. Czytasz z tabeli - znając twardość wody i PH wiesz jakie jest stężenie CO2.
4. już odpowiedziane,
5. Butlę kupujesz gdzie chcesz - allegro, sklep z gazami. Ważne, żeby miała legalizację na ileś tam lat - wtedy w tym okresie jak Ci się wyczerpie CO2 - średnio starcza różnie w zależności od zbiornika w moim 200l na 2-3 miesiące - ale dużo nie podaję. Napełnienie butli 1,5 kg - kosztuje ok 10-20 PLN zależy gdzie. Ja płacę 15 PLN w SUPON'ie.

Wahania PH między nocą a dniem są normalne - w nocy rośliny oddychają tlenem - a w dzień silnie wykorzytują CO2 i wydalają tlen. W każdym razie duze wahania PH nie są  obojętne dla zdrowia ryb. Jak podaję CO2 - to przez całą dobę - steruje tym komputer typu lion trzymając stałem PH na 7.0.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #147 : Luty 25, 2010, 14:46:25 »

super Smiley dzięki za odpowiedz na resztę pytań. pozdrawiam
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #148 : Marzec 10, 2010, 18:46:52 »

Witam, czy przy starcie akwarium 220L z oświetleniem 4x24W = 96W będzie dobrze podawać co2 z bimbrowni zaraz po zalaniu?

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #149 : Marzec 10, 2010, 19:24:05 »

tak, najlepiej jak najszybciej dążyć do docelowych parametrów wody

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: