Przeczytałem cały temat, ale i tak nie bardzo czaje to wszystko hehe
Skoro nawożenie CO2 wraz z filtrowaniem wody jest bezsensu, to w jaki sposób zachować czystość akwarium? czy z kolei chodzi tutaj o brzęczyki, które nie powinny wywoływać drań wody? zwykły filtr wew. który posiadam robi też zamęt, bez względu na to, czy zatkam napowietrzanie. Więc moje pytania to:
1. Jaki jest sens nawożenia co2 w przypadku akwa z dużą obsadą ryb, które produkują co2 ? chodzi tutaj o to, że można osiągnąć super stabilne PH wody?
2. Skoro mam wyeliminować ruch wody przy powierzchni, to jakim cudem mam czyścić wodę z zanieczyszczeń (kup itd.)? czy filtry zewnętrzne robią zamęt??, bo jeżeli nie robią żadnego ruchu, to można filtrować wodę bez przerw 24/7 i mieć włączone co2 z tym zaworem elektrycznym ?
3. Jak mogę zauważyć, że moim rośliną brakuje CO2 ? czy jest opcja, że mając ph wody w normie to stężenie co2 w wodzie będzie nie wystarczalne dla roślin ?
4. czytając punkt czwarty, z poradnika
http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/CO2.html, rozumiem, że "jakiś" ruch wody musi być, żeby wymiana była o2-co2. Lecz jaki to jest ten ruch ? jak najmniejszy z możliwych?, żeby tracić jak najmniej co2 tak?
5. Butle co2, gdzie je najlepiej kupić ? co się dzieje, gdy butla się nam skończy? kupuje się nową, czy napełnia starą, no i ile to mniej więcej może kosztować
Wiem, że pytania bardzo laickie, no ale co zrobić każdy się kiedyś uczy
no było by mi bardzo miło jakby ktoś mi to wszystko rozjaśnił.
Aha co do poradnika, to fajne też są ostatnie komentarze do poradnika typu
- w moim w akwa PH wacha się, w nocy inne, w dzień też co teraz? i odpowiedź tak ma być, albo to normalne.
Nic nie narzucam ale opcja "najczęściej zadawane pytania" jest bardzo fajna