Witam Wszystkich!
Dawno nie odwiedzałem forum ale zamierzam to teraz zmienić
Pragnął bym przedstawić moje nowe akwarium, które planowałem przez dłuższy czas.
Jest to moje drugie akwa w ciągu rocznej przygody z akwarystyką-które zresztą zaczełem dzieki Waszym poradom! Dzieki za wkrecenie!. Dotychczas miałem 60L ale znudziło mi się i zapragnąłem czegoś większego- wkoncu będe mógł hodować skalary
Dane:
Akwa: 250L-100x50x50cm, szyba 8mm, proste
Oświetlenie: 2x70W HQI BLV 5200K 5500Im & SYLVANIA 5600K 5400 Im= prawie 11 000Im /// 10h/ dobę z 3 godzinną przerwą
Filtracja:
Mechanik- kaskada FZN 3
Biolg- beczka 30l wypełniona keramzytem i rurkami ceramicznym, napedzna przez Atman At-306 2000L/h
W grudniu b/r startuje hydroponika
Ogrzewanie: 250w i 50W z termostatem ( temperatura stała na poziomie 25*C)
Wkrótce sterowanie przejmie Mikroprocesorowy Sterownik Akwiariowy- po naszemu SKALAR
Podłoże:
70kg 5-8mm bazalt
15kg 2-4mm bazalt
Dekoracja: kamienie granitowe
Nawożenie:
TMG 2,8 ml/ dziennie + K2SO4 i KH2PO4( od nie dawna kno3)
CO2 z butli wysoko ciśnieniowej 24/7 (poprzednio 14h/dobe)
Parametry chemiczne:
Ph-6,5
Gh-9
Kh-5
No2-0 mg/l
NO3- ok. 10-15 mg/l
Rośliny:
Didiplis diandra
Hygrofilia polysperma-nie ma
Limnofilia aromatica-nie ma
Rotala rotundifolia
Heteranthera zosterifolia
Lotos czerwony i zielony
Blyxa Japonia
Sagittaria sagittifolia
+ bacopa monieri i australis
+ mały i duży henio
+ rogatek- nie wiem dlaczego ja to trzymam w akwarium???
Zwierzęta:
Obsada, która bedzie już mieszka w baniaku to:
5 skalarwów-(specjalnie dla nich założyłem to akwarium)
16 neonów czerwonych
10 drobnoutsków obrzeżonych
1+4 pilegniczka agassizi-moje milusińskie
Poza tym w akwa jest już 200 krewetek i 3 slimaki Neritina
To chyba wszystko. Akwarium na dzień dzisiejszy powoli się stabilizuje, wyskoczyło troszkę zielenic ale wszystko jest pod kontrolą.
Nadwódka , rogatek oraz moczarka chwilowo wsadzone do ustabilizowania
Na razie nie ma się czym „podniecać” bo przecie dopiero 3 tydzień leci od zalania wodą.
Następne zdjęcia ukarze 1 września dla porównania jak akwarium się rozwinęło- aż sam jestem ciekaw co to bedzie.
http://images4.fotosik.pl/90/2ee9d93b3c77ff93.jpgAranż awkarium ma przedstawiać dwie polany(prawa i lewa strona) oddzielone stawem(trawaisty staw w postaci blyxy), na którym jest wsyepka z dwoma różnymi drzewami( dwa-lotosy, czerwony i zielony)
Myśle, że jak to wszytko się rozrośnie i ułozy to może wyjść coś ciekawego
Teraz troszke to co jest pod szafka i nad akwa, a reszte ukaż w działe DIY- jak powstawało akwarium.
Lampy HQI
Zawartość szafki
Mój mały kolega
Nie potrzebny czyścik do szyb
Jak wspomniałem wcześniej następną a zarazem finalną wersje aranżu mam nadzieje, że uda się pokazać we wrzesniu.
Krytykujcie, jestem gotowy!