Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Temperatura wody rośnie! Pomóżcie!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Temperatura wody rośnie! Pomóżcie!  (Przeczytany 2455 razy)
trzmielu91
Nowy
*

« : Sierpień 18, 2006, 14:42:06 »

Witam wszystkich. Mam mały problem z akwarium, a konkretnie z wodą. Mianowicie temperatura na rośnie, ma już prawie 28 stopni, nie wiem czego to wina na początku miala okolo 24 stopnie i zaczęła rosnąć. Grzałki wogóle nie włączałem bo nie było potrzeby. Akwarium mam kilka dni. Poradzcie mi czy ta temperatura jest dobra? czy może powinna być niższa?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2006, 15:46:33 »

Nie dla wszystkich gatunków jest to dobra temperatura, dla większości to temp. maksymalna. Jakie ryby masz w akwarium ?

385 l - dyskowce
trzmielu91
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2006, 16:35:17 »

W akwarium mam: kiryśnika czarnoplamego ok 7cm, 5 neonków, 2 gurami, 3 danio, 1 mieczyk.
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2006, 18:14:37 »

Witam,
samo borykalem sie z tym problemem Smiley Diagnoza byla u mnie latwa - najpier nie mialem pokrywy a pozniej mialem Cheesy Wniosek nasowa sie sam: swietlowki grzeja jak diabli Smiley Rozwiazaniem staly sie dwa wentylatory komputerowe 80mm ze zmniejszonymi przez diody obrotami Smiley Pomaga. Nie wiem jak gurami zareaguja u Ciebie na taki "wiatr" (kreca sie naprawde wolno a temperatura spadla o 4stopnie i utrzymuje sie w granicach 25C) Bez tego padly mi neony Sad sa wrazliwe na brak tlenu w wodzie.
Wiec chlodzenie w pokrywie powinno rozwiazac sprawe.
Pozdrawiam Smiley
ledziek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2009, 08:49:33 »

Witam wszystkich jestem nowy, podobnie mam problem z temperatura w akwarium mam 27 stopni po dodaniu kolejnej swietlówki.
Akwa 100l 4 x 18wat Utrzymuje sie 27 poniewaz zrobilem wylot powietrza, taki jak na filtr przelewowy. Dochodzilo do 29.
Zastanawiajac sie i czytajac pomysly na forum wymyslilem sobie ze mozna by wykozystac lodówke turystyczna z zamrozonymi kawałkami lodu, zrobic dwa otwory i waż od filtra zewnetrznego puścic środkiem, nie wiem czy taki pomysl bylby dobry, ale moznasobie grybac:D a na pewno wygodniejsze niz wkladanie to wody zamrozonych butelek.
Pozdr
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2009, 11:13:03 »

Lepsze sa wentylatorki komputerowe o których pisał Bazyliusz. U siebie ostatnio problem rozwiązuję poprzez otwarcie pokrywy na ok 1 cm na stałe.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: