Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium 5l nie za male  (Przeczytany 6937 razy)
piasek1990
Nowy
*

« : Sierpień 25, 2006, 22:21:45 »

Od miesiaca posiadam akwarum kule ok 5 l. Mam w nim 2 welony. Czy nie jest one dla nich za male?? tak mi doardzil sprzedawca w sklepie ale u jednego z nich pojawily sie kilka dni temu dni temu czerwone plamki. Czy to moze byc wina za malego akwarium??? Co mozna w nim zrobic zeby wygladalo "atrakcyjniej"Huh
rowia
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2006, 22:27:13 »

Nigdy nie słuchaj ludzi w sklepach zoologicznych. A więc w kuli nie powinno się trzymać ryb. Kule są zakazane w Rzymie. Ryby w nich ślepną i dostają kołowacizny (czy jakoś tak) i zabuzeń błędnika! Welony osiągają nawet do 30 cm czyli jeden welon potrzebuje ok 60l dwa welony odpowiednio 120. Ty trzymając ryby w kuli i to tak małej robisz im krzywde! Ja zamieżam trzymać jednego bojownika w akwarum 25l!! Kup większe akwa a kule zatrzymaj jako pojemnik na cókierki i nigdy nie słuchaj ludzi ze sklepu oni sie nie znają to konowały!!
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2006, 22:29:22 »

Aż tak bym nie generalizowała, ale w tym przypadku sie zgodzę. To sadysta.
Są także rzetelni sprzedawcy, ale aby takich odnaleźć trzeba samemu cos wiedzieć. Także pozostaje Ci lektura i duużo nauki.
piasek1990
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2006, 22:33:57 »

a wiec czy te plamki maja zwiazek z wielkoscia akwarium??
A jakie ryby moge trzymac w kuli??? bo cukierki to ja od razu zjadam :PP
rowia
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2006, 22:37:44 »

W kuli nie trzyma sie żadnych ryb. Wszystkie ryby w kuli chorują. Wpisz w google temat kula-akwarium i wejdz na inne fora i strony to sie przekonasz ze jedynymi rybami które nadają sie do kuli są: Sztuczne ryby.
A te plami są za pewne spowodowane za małym akwarium i tym że to jest KULA.

edit: a tak jak chcesz akwa mieć to kup sobie ok 25-30 litrów minimum z grzałką, termometrem, filtrem itp (broń boże kule). Ale to i tak za mało na welony. W takim to np głupiki albo bojownika

Nie pisz posta pod postem. - Raffy
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2006, 07:59:45 wysłane przez Raffy » Zapisane
piasek1990
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2006, 23:00:25 »

papke to ja mam w kuli :PP
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2006, 23:01:03 »

Jeśli chcesz trzymać dalej te welony potrzebujesz akwa co najmniej 100l. Jeśli nie masz tyle miejsca, to welonki musisz oddac. Na ich miejsce możesz kupić akwa 25-30 l i trzymać jakieś mniejsze rybki, byle nie było ich za dużo. A w żadnym wypadku nie trzymaj więcej ryb w kuli!!
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 26, 2006, 06:41:26 »

A jak masz możliwość to możesz pokusić się o sadzawkę...
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2006, 08:07:56 »

papke to ja mam w kuli :PP

Papke czy pompkę ?

Prawda jest taka, że w kuli się nie trzyma żadnych ryb. Było o tym już setki razy na forum - opcja SZUKAJ się kłania. Wink Nawet jest o tym stronka : http://raffy15.w.interia.pl/kula

Dla 2 welonów od biedy wystarczy już 60L, byle nie tylko 5L kula. Sam mam stado welonów w 200L, są to ruchliwe, duże i mające silną przemianę materii ryby. Od opiekunów wymagają dużo pielęgnacji i uwagi.

Jak chcesz coś więcej poczytać o welonach, zapraszam cię na forum www.karasieozdobne.fora.pl i poczytaj sobe o tych rybach.

A jak masz możliwość to możesz pokusić się o sadzawkę...

To już naprawdę zależy od odmiany karasia, przecież nie upchniesz do sadzawki wydelikaconych odmian oranda, teleskopów, ranchu, lwich główek itd. Poza tym ufność karasi w sadzawce jest nawet zgubna i mogą paść łatwo łupem dla drapieżników m.in. kotów czy ptaków.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 26, 2006, 08:35:32 »

Z tym się zgadzam. Ale jeśli ktoś ma większy dom;
widziałem kiedyś w sklepie sadzawkę, w której pływały karasie zlociste i teleskopy
możnaby pokombinować coś z sadzawkami na polu - przytkryć siatką, ogrodzić, etc.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2006, 10:06:30 »

Z tym się zgadzam. Ale jeśli ktoś ma większy dom;
widziałem kiedyś w sklepie sadzawkę, w której pływały karasie zlociste i teleskopy
możnaby pokombinować coś z sadzawkami na polu - przytkryć siatką, ogrodzić, etc.

Pozostają jeszcze pasożyty w wodzie, u mojej cioci przyrwy czy jak, zaatakowały wszystkie orandy i teleskopy i ryby po 2 dniach umierały. Tylko normalne karasie żyły dalej w swietnym zdrowiu, nietknięte przywrami.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 26, 2006, 10:27:26 »

moje welony trzeci rok siedzą w oczku i będą zimowały trzecią zimę. co prawda klimat łagodniejszy, ale jeśli woda jest odpowiednia i nie ma dużego kontaktu z ptactwem to welony nie powinne chorować. można ogrodzić latem siatką ,choć widziałem w sklepie takie spryskiwacze na czujniki ruchu- mogą odstraszyć skutecznie koty i czaple czy bociany. na zimę zalecałbym jednak w Polsce odławiać je do ''wiaderka'' w domu, np. takie czarne 60-90 l czarne plastikowe pojemniki do betonu. albo- co mi się b. spodobało -takiej drewnianej wypasionej balei 1m-1.20m wyłożonej czarną folią plastikową od środka. tylko trzeba mieć dużo miejsca w domu.
sory- rozmarzyłem się trochę Roll Eyes
MrPukwa
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 27, 2006, 17:56:24 »

Do kuli możesz wsypać cukierki i częstować nimi gości a nie ryby trzymać.

Moje ulubione ryby to ryby labiryntowe Cheesy
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 27, 2006, 21:08:12 »

mozna i cukierki  Wink ale ja mam lepsze wykorzystanie kuli: przebywaja tam nowe, male roslinki ktore jak juz nieco podrosna to ida do duzego akwa
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #14 : Styczeń 07, 2008, 18:12:26 »

to troche za małe akwa jak na welonki które są mega duże uważam że nie powinno sie trzymać żadnej ryby w kuliiiii Angry

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: