Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolor Roślin...  (Przeczytany 2688 razy)
chudy
Gość
« : Sierpień 27, 2006, 22:03:46 »

Witam Wszystkich serdecznie...

Mam pytanie...
Mianowicie jak uzyskac taką zieleń roslin czy mchu jawajskiego jaka jest prezętowana na zdjęciach rożnych akwariach...? chodzi tu że nie jest ta zieleń ciemna tylko taka piękna jasno zielona aż w oczy kole...Smiley
Chciał bym taką zieleń uzyskać lecz niewiem jak. dlatego prosze o wskazówki co trzeba czynić...

Parametry akwarium...

Pojemność

25 Litrów

Oświetlenie

Żarówka osram 15 W mały gwint

Nawożenie

SERA FLORENA ( 5 ml S F. na 20 litrów wody. 5ml na 24h )

Parametry wody

Niestety dokładnie podać nie potrafie ale wiem ze jest twarda lecz zamieszczony jest korzeń dębowy co podobno ma zmniejszać Ph wody...(?)

Podmiana wody

1 raz w tygodniu 25 %pojemności akwarium.

Rośliny

Tu tez dokładnie nie podam poniewaz dostałem te roślinki ale mam napewno Moczarke i Mech jawajski co porasta korzeń... a i taka co wyglada jak pietruszka... i są jeszcze 2 co nie znam nazwy a i taka co wygląda jak trawa (taka dworna Wink)

Proszę bardzo o odpowiedzi i wmiare mozliwości o pomoc i wskazówki za co BARDZO Z GÓRY DZIĘKUJĘ...

ps. Przepraszam tych których mogę urazić moją niewiedzą na co niektóre tematy...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2006, 11:39:02 »

Na zdjęciach to w głównej mierze zależy od oświetlenia (barwa światła) U mnie mech jawajski jest ciemnozielony i jakiego nie widziałem to zawsze taki był ...

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2006, 12:17:46 »

Skoro już mówimy o oświetleniu:
Mam zamiar kupić pokrywę z 2 miejscami na świetlówki. Najlpesze dla roślin są te specjalne świetlówki emitujące naturalne światło. Czy efekt byłby gorszy gdybym użył jednej świetlowki zwykłej i jednej dla roślin? Czy może lepiej obydwie specjalne?
chudy
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2006, 13:00:41 »

yhmmm....
Seboos ... czyli im ostrzjsze swiatło (tak mozna powiedizeć) tyl ostrzejsza zieleń....?
Wiem ze mech jawajski jest ciemno zielony lecz dziwie się jak patrze na niektóre zdjęcia ze mech ma caałkiem inny odcień zieleni niez ja mam i kieruje to pyanie jak uzyskać taką zieleń...
Wiem ze nei sztuką jets sfotografować akwarium i na programie komputerowymdo obraiania zdjeć wzmocnić kolr i po sprawie ... no ale to wtedy nie jest naturalne....Dlatego nie wiem czy wszyscy tak robią czy nie..

Dziekuje za dpowiedz....

Pozdrawiam...

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2006, 06:59:10 »

Nie chodzi o "ostrzejsze" światło tylko o temp światła, barwę, widmo ...

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2006, 14:18:07 »

yhmmm....
Seboos ... czyli im ostrzjsze swiatło (tak mozna powiedizeć) tyl ostrzejsza zieleń....?
Wiem ze mech jawajski jest ciemno zielony lecz dziwie się jak patrze na niektóre zdjęcia ze mech ma caałkiem inny odcień zieleni niez ja mam i kieruje to pyanie jak uzyskać taką zieleń...
Wiem ze nei sztuką jets sfotografować akwarium i na programie komputerowymdo obraiania zdjeć wzmocnić kolr i po sprawie ... no ale to wtedy nie jest naturalne....Dlatego nie wiem czy wszyscy tak robią czy nie..

Dziekuje za dpowiedz....

Pozdrawiam...

popracuj nad ortografia bo ciezko sie ciebie czyta Undecided wiem ze to nie ma nic wspolnego z tematem ale z tym trzeba zaczac walczyc na forum bo jest coraz gorzej Undecided

8317910

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2006, 15:46:05 »

yhmmm....

Dziekuje za dpowiedz....

Pozdrawiam...

Po prostu chłop szybko pisze i poopełnia raz na jakiś czas literówki, a ortografia jest wg mnie ok
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2006, 16:07:00 »

Naw
Po prostu chłop szybko pisze i poopełnia raz na jakiś czas literówki, a ortografia jest wg mnie ok
Newet jeśli szybko pisze, to zanim wyśle posta może go przeczytać i poprawić blędy. A poza tym nie raz na jakis czas tylko dosyć często Wink
chudy
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2006, 22:23:46 »

PRZEPRASZAM NAJMOCNIEJ WSZYSTKICH ZA ORTOGRAFIE I ZA BŁEDY !!!!

fakt wstawiając posta nie patrze na to jak się napisał i slę...PRZEPRASZAM od teraz się poprawie.....

Raz jeszcze najmocniej przepraszam!!!  nie chciałem urazić.... 

ps.
to jaką najlepiej żarówke czy oswietlenie zamatować do tego akwarium by uzyskac pożądany efekt?

...POZDRAWIAM...
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 30, 2006, 05:50:08 »

Z żarówkami to będzie problem. Powinna być świetlówka. Można dokupić startery itp - ale aby to zrobić za niewielkie pieniądze to zapraszam do działu technika. Ja dokupiłam zestaw, koszt ok 100 PLN plus koszt świetlówki. Do tego na 100% trzeba zrobić dziury w pokrywie bo inaczej nie przymocujesz.
Inne wyjście poprawiające troszkę sytuację to wstawienie zamiast zwykłej żarówki, żarówki energooszczędnej. Jest jedno ale - światło jest jaśniejsze ale nie wiem jak z barwą (na pewno mniej żółta) i widmem. Manewr też u mnie przećwiczony i efekt był zaskakujący - stała się jasność  Grin Z tym że dla mnie a nie wiem jak na to rośliny, bo dosyć szybko pojawiła się jeszcze świetlówka.
chudy
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2006, 21:32:22 »

Wiatm...

Dziekuje bardzo za odpowiedzi i rady...Smiley
napewno któreś posłucham i cś wykombinuje....
Nie bywam często na forum poniewaz czas zbytnio nie pozwala ale bardzo dziękuje za odpowiedzi i fatygę , dobre chęci Smiley

Pozdrawiam.....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: