Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Pytanie dotyczące proporczykowca.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie dotyczące proporczykowca.  (Przeczytany 2759 razy)
meteoryt
Zainteresowany
**

« : Sierpień 28, 2006, 20:22:52 »

Witam.
Niestety nie wiem jakie to sa proporczykowce ale dzisiaj wszedlem do sklepu w moim miescie (taki sklep z typu gupikowych) i patrze a tu plywa kilka sztuk proprcow i w dobrej cenie 7 zl za sztuke w zwiazku z tym mam pytanie jak one beda sie zachowywaly w stosunku do neonkow i krewetek? Czy jest wogole sens je kupowac do takiej obsady, bo szkoda by mi bylo kreweci (red cherry i amano) no i oczywiscie neonkow.

reaktywacja po 4 latach;)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2006, 20:35:34 »

Ja kojaze tylko proporczykowca czerownopregiego, rybka z Afryki (Kongo) , 6cm, gatunek zasadniczo spokojny i towarzyski a wiec z neonami spoko tylko nie wiem jak z krewetkami.

meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2006, 21:00:48 »

Jutro znowu tam zajze i dowiem sie jaki to gatunek bo o inne wiadomosci na temat tej ryby to chyba nie moge liczyc, gdyz pani ktora tam sprzedaje jakos nie wyglada mi na zorientowana.

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2006, 14:28:35 »

Witam.
Myślę że to mogą być gadnery lub australe (kap lopez). Te ostatnie są dość spokojne ale gardnery to na pewno "dym" zrobią w akwa jeżeli wpuszcza się dorosłe sztuki.
Można pooglądać sobie tutaj
www.proporczykowce.prv.pl
a do tego na tej stronce jest dużo linków do innych stron
Pozdrowienia
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2006, 14:59:26 »

Jest to proporczykowiec nigeryjski. Mam nastepne pytanie w zwiazku z tym ze mam w piwnicy 40L akwa czy mozna proporczykowce trzymac w takim litrazu? A moze cos jeszcze moge do nich dolozyc tak na srodek bo na dno to myslalem o kiryskach.

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2006, 18:19:05 »

Witam.
W 40L można trzymać proporce. Pogadaj z Jackiem z podanej przeze mnie strony (na innym forum też to sugerują Cheesy ), ma kilka gatunków idealnych do Twojego akwa.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2006, 03:41:46 »

Zgadzam się przy nigeryjskich czyli gardnera nie zostanie wiele z Twoich neonek. Postaw 40 i 2 samiczki i 1 samiec +dużo roslin w tym pływających jakis korzeń i mchy i powinno byc ciacia :-)) 2 samce będą sie zwalczały i zostanie silniejszy do twojego baniaka polecam prop z kap lopez czerwonopręgi szczupieńczyk karłowaty ew. zagrzebka jakaś i neonkom nic nie powinno się stać. Pozdrawiam i życzę długiej i owocnej przugody z karpieńcami

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2006, 14:30:54 »

proporczyk z kap lopez jest lagodny w stosunku do innych ryb wiec nawet w ogolnym mozesz go miec, ale nienawidzi mocnego ruchu wody !!! a z tymi zagrzebkami slyszalem ze sa agresywne takze w stosunku do innych ryb wiec nie polecam

8317910

fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2006, 21:00:46 »

a z tymi zagrzebkami slyszalem ze sa agresywne takze w stosunku do innych ryb wiec nie polecam
Nie zgadzam się z tym miałem zagrzebki i mój brat też z duuuużo mniejszymi rybami w tym prop z kap lopez i brzanka titeya i przejawów agresji nie stwierdziliśmy  Grin

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: