Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: welonki - ogonki  (Przeczytany 4597 razy)
rumcyk
Nowy
*

« : Sierpień 29, 2006, 17:46:37 »

mam problem z welonkami gdyz dostalem dwie  inne rybki z polecenia sklepu zoologicznego i welonkom pozjadaly ogonki z tylu. mam pytanie czy te ogonki im orosna czy caly czas beda takie poszarpane? brzydko wygladaja teraz:(
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2006, 17:51:15 »

musisz oddać te ryby kupione ''z polecenia sklepu zoologicznego''. jeśli nikt ich nie będzie obgryzał -odrosną im ogony. chyba że masz małe akwarium i ryby bedą się same podtruwały i chorowały.
rumcyk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2006, 17:56:38 »

mam akwarium kule 40l z filtrem i grzalka. mam dwa male welonki i dostalem dwa barwniki czy cos w tym stylu. i wlasnie one poobgrzaly ogonki. moze dlatego ze te dodatkowe ryby sa samcem i samica? albo moze akwarium za male choc w sklepie twierdzili ze wystarczy akie akwarium i ze nie przyjma mi zakupionych rybek:( ale jak ogonki odrosna to super bo nie chce wymieniac tych weelonkow
PorannaRosa
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2006, 18:13:02 »

40 litrowa kula to nie są dobre warunki dla welonów. Zapewne miałeś na myśli barwniaki (Pelvicachromis pulcher) - to dość agresywne ryby o mocno rozwiniętym terytorialiźmie wymagajace większego zbiornika oraz lubiące wyższe temperatury niż welony. Nie łączyłabym tych dwóch gatunków.

Pozdrawiam PR
JID (not for Mail): greendestiny at draugr dot de
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2006, 21:12:31 »

Wogóle ryb ni epowinno się trzymać w kuli!!  Wściekły Żadnych!!  Wściekły A 40l na 2 waleony to zdecydowanie za mało. One potrzebuja co najmniej 100l.  Jeśli chcesz trzymać dalej welonki kup nowe, większe akwa, a na pewno nie kule!!
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2006, 21:57:42 »

poszarpane ogonki powinny odrosnac najpozniej w ciagu 2 tygodni (no moze sie troche przeciagnac)
rumcyk
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2006, 07:55:29 »

Wogóle ryb ni epowinno się trzymać w kuli!!  Wściekły Żadnych!!  Wściekły A 40l na 2 waleony to zdecydowanie za mało. One potrzebuja co najmniej 100l.  Jeśli chcesz trzymać dalej welonki kup nowe, większe akwa, a na pewno nie kule!!
jezeli byloby mnie stac na tak wielkie akwarium to z pewnoscia bym takie mial:) lecz niestety fundusze:) wiec kula zostaje bankowo. dzieki za odp co do ogonkow zse odrosna
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2006, 09:10:58 »

a iel dales za ta kule Huh 100 Huh 150 zł Huh zastanow sie nad tym co piszesz !!! kula (zwlaszcza taka duza) ma wartos akwa o 2 albo nawet 3 razy wiekszej pojemnosci wiec twoje tlumaczenia mnie po prostu rozsmieszaja Undecided wlasnie takich akwarystow nie lubie Undecided przychodza po porade a zrobia i tak po swojemu Undecided to po co marnowac czas ludzi ktorzy sie na tym znaja i maja jakiekolwiek pojecie o tym pieknym hobby (bo tobie tego pojecia brakuje) Wściekły

8317910

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 30, 2006, 10:26:59 »

a iel dales za ta kule Huh 100 Huh 150 zł Huh
Całkowicie się zgadzam. W akwariach prostokątnych zwykle jest przelicznik 1l=1zł. Czyli za akwa 80 l zapłaciłbyś około 80 zł. Na tą twoją kule wydałeś pewnie więcej :/

jezeli byloby mnie stac na tak wielkie akwarium to z pewnoscia bym takie mial:) lecz niestety fundusze:)
Widze że ty nie traktujesz rybek jak żywe stworzenia tylko jak dekoracje. Nie ważne że jest im, źle tobie się tak podoba i już. Płetwy im nie odrosną jeśli bedą miały złe warunki, albo będą rośły bardzo wolno. A co do kosztów tak "wielkiego akwa" to patrz wyżej.
A tak na marginesie to wcale nie jest "wielkie akwa"
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2006, 10:30:14 wysłane przez szatynka » Zapisane
rumcyk
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 30, 2006, 11:12:48 »

kule dostalem na urodzinki i pasuje do mojego maleo pokoiku i jest piekna dekoracja. moze w przyszlosci jak bede mieszkal sam to sobie cos wiekszego kupie ale wieksze to wiecej trzeba pracy w to wsadzic a ja niestety pracuje na dwa etety a rybki sa pewnego rodzaju rozluznieniem dna codziennego. tylko mi ich szkoda ze sracily piekne ogonki. a co do zywych stworzen to sznauje je ale nie uwazam zeby mogly miec zle. co do ogonkow to mam nadizeje ze odrosna:) (kula z grzalka i filrem kosztowala 98 zl wiec w porownainiu do wyposazenia akwarium przynajmnie 100 l to koszt niewielki).dzikeii  za rade
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 30, 2006, 12:15:33 »

sznauje je ale nie uwazam zeby mogly miec zle
To poczytaj troszke dlaczego nie powinno się mieć rybek w kuli i o wymaganiach rybek, oraz ze tak powiem o podstawach i założeniach awkarystyki.

Ale cieszy to że martwisz się o swoje rybki. Jesteś na dobrej drodze. A posiadanie "normalnego" akwarium to naprawde dużo rozrywki jak i przy urządzaniu tak i później przy pielęgnacji. Jeśli ma to być odskocznia od pracy i zgiełku to to działa - wiem po sobie Smiley

rumcyk
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2006, 13:54:32 »

mimo wszyskto to czy jest szansa zeby 2 welonki male moglyby byc w akwarium z dwoma barwniakami?? moze to podszczypywanie ogonkow im minie i sie przyzwyczaja do siebie, bo szkoda mi usmiercic dwie rybki
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 30, 2006, 13:58:44 »

Nie minie. A kto ci kaze usmiercac rybki Huh  Wściekły Brrrr ... przeciez mozna odddac ... a ja juz myslalem ze cos z Ciebie będzie ale skoro jak cos ci nie pasi to od razu usmiercac Huh  Angry

rumcyk
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 30, 2006, 14:07:24 »

szkoda ze nie minie bo na nowo wpsucilem je do akwarium i troche sie gonia. a co do rybek to juz pytalem czy mog oddac to dostalem odp ze nie moge i ze mam sobie z nimi cos zrobic.wiec sam widzisz ze jestem w kropce. szkoda mi ich wkladac do zimnego akwarium zeby tam umiraly, szkoda usmiercic ale  co moge zrobic
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 30, 2006, 14:15:03 »

co możesz zrobić? chociaż dać ogłoszenie na forum że sprzedasz/oddasz parkę nowo zakupionych barwniaków.
Trzeba tylko ruszyć głową...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: