Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: ryby rządzące w akwarium  (Przeczytany 6486 razy)
bogur
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2003, 14:01:37 »

Mam gupiki,molinezje,danio,brzanki róż.,kozy,glonojady syjam, jakiegoś suma, piel. zebry, akary,seico i czerwieniaki.
Najwiękrze spustorzenie czyni mój duży czerwieniak przeganiając zebry, tagrze seico nie dają im żyć. Moje danio mają poobgryzane ogony i staraciłęm już 5 gupików jednak nie mogły ich zjeść pielęgnice , sądze że to był raczej mój sum bo ma bardzo duży i szeroki pysk a on sam ma około 13 cm.Moje akwa ma 30 L ale już zbieram na 100L.Jak na razie mają troche ciasno
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2003, 14:38:36 »

Cytat: bogur
Mam gupiki,molinezje,danio,brzanki róż.,kozy,glonojady syjam, jakiegoś suma, piel. zebry, akary,seico i czerwieniaki.
Najwiękrze spustorzenie czyni mój duży czerwieniak przeganiając zebry, tagrze seico nie dają im żyć. Moje danio mają poobgryzane ogony i staraciłęm już 5 gupików jednak nie mogły ich zjeść pielęgnice , sądze że to był raczej mój sum bo ma bardzo duży i szeroki pysk a on sam ma około 13 cm.Moje akwa ma 30 L ale już zbieram na 100L.Jak na razie mają troche ciasno

Masz tyle ryb w 30 L w Akwa , niezaciasno im :roll:

GG 2968825
Tlen Kor3
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2003, 20:03:58 »

Jak na razie mają troche ciasno

Chłopie, im nie jest ciasno...
... one nie mają się gdzie ruszyć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
czytając twój post, sądziłem że masz baniak ze 250l, ale jak chcesz rozluźnić, to przestań karmić...
 pielęgnice raz, dwa zrobią sobie miejsce i głodne też nie będą... :roll:

I najprawdopodobniej właśnie pielęgnice wtrząchnęły gupiki.  Robią sobie miejsce... bo to są ryby terytorialne.

Ale o tym wszystkim pewnie wiesz.

gg:1384140
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2003, 09:54:59 »

Przy takiej zgrai 250l. to za mało, widać jesteś osobą która bardzo lubi męczyć zwierzęta, wiesz chociaż 5% o wymaganiach tych ryb? Czy wiesz że dorosły samiec zebry zabije całe to towarzystwo przy pierwszym tarle?

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2003, 10:27:26 »

jak podrośnie, to zabije i bez tarła...

gg:1384140
camedia
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2003, 12:24:08 »

Jak wytrzymasz tam tak długo jak wytrzymują Twoje ryby to jesteś mocny. Wiem,  ryby wciągają bo sam mam od paru tygodni akwarium ale bez przeginania. Jak chcesz to za parę piw oddam Ci akwarium o wymiarach 42 x 35 x 35 to je rozdzielisz.

akwa 430 litrów, 3 Paletki, 4 Skalary i .... zobaczymy co jeszcze :-)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2003, 21:50:20 »

O KURDE !! Chłopie , to żeś trochę przegiął !!!! W zasadzie to tylko gupiki i danio mogłyby przebywać w tak małym baniaku. Jak wogóle mogłeś pomyśleć o jakichkolwiek pielęgnicach mając 30 litrów wody??!!!! Rozumiem że kupowanie ryb jest niezwykle przyjemne, ale należy przy tym zachować odrobinę trzeźwości umysłu i przede wszystkim odpowiedzialności. Bo to co ty robisz to po prostu barbarzyństwo!!!!!!

FILTR
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2008, 07:34:02 »

też mam małe akwarium a w nim 2 mieczyki 2 kardynałki 2 neony innesa i 3 gupiki a w akwarium 2l mam 3 małe gupiki.mam za małe akwarium alew poniedziałek będe miał 60l.ty musiż kupić przynajmniej z 80l.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2008, 07:47:27 »

FILTR Wrzesień 28, 2003, 22:50:20 » troche dawno to bylo!

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 11, 2008, 09:13:44 »

też mam małe akwarium a w nim 2 mieczyki 2 kardynałki 2 neony innesa i 3 gupiki a w akwarium 2l mam 3 małe gupiki.mam za małe akwarium alew poniedziałek będe miał 60l.ty musiż kupić przynajmniej z 80l

80l? boże człowieku do takich ryb to minimum ze 350 l   60l to też za mało dla mieczyków kardynałki to ryby zimnowodne!!!!! nie możesz zrozumieć? oddaj je tyle razy ci już to mówię i inni też ci to powtarzają 2 neony inessa? boże kochany to są ryb stadne musi być minimum 8 a nie 2... Undecided
Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2008, 16:42:07 »

Jak to mówią "ludzie najlepiej się uczą na własnych błędach". Ja również zaczynałem od takiego akwa jaki ma FILTR, tylko dlatego, że nikt mi nie doradził (miałem wtedy 6 lat). Myślę jednak że jak na razie 60l wystarczy przy drobnej korekcji inwentarza rybiego. Trzeba wybrać pomiędzy kardynałkami, a resztą. 9 rybek na 60" to myślę, że nie jest za dużo, tym bardziej iż mieczyki są tylko 2. Neonków troszkę trzeba dokupić, można sie zastanowić nad jeszcze jakimś nowym gatunkiem rybek. Przez wiele lat miałem 80l i o wiele więcej rybek i jakoś sie nie pozabijały, a nawet wyrastały na fajne okazy Smiley

Pozdrawiam

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 14, 2008, 18:02:11 »

U mnie w akwarium rzadzi labeo...!! na poczatku gdy go kupilem chowal sie pod korzeniami  a teraz gania wszytskie rybki po akwa niewiem czemu...czy taka jego natura?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Lipiec 14, 2008, 18:26:22 »

U mnie w akwarium rzadzi labeo...!! na poczatku gdy go kupilem chowal sie pod korzeniami  a teraz gania wszytskie rybki po akwa niewiem czemu...czy taka jego natura?

A jakie masz akwarium (litraż)i jakie ryby?
Nie wiem czy taka jego natura ale jest to ryba silnie terytorialna jeśli o to pytasz. Zapewne nie mylę się że trzymasz ją w 60l.
Nie nadaje się do tego litrażu

Już wiesz czemu gania ryby po akwa

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 14, 2008, 18:30:54 »

terytorialna...no to pewnie dlatego mi gania rybki..nawet glonojada:D

moje akwa 60 litrowe:
-2 razbory
-w tej chwili 2 sumy
-labeo
-glonojad
-molinezja
-mieczyk
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Lipiec 14, 2008, 18:41:42 »

Twoja obsada jest bardzo zla. Labeo nie nadaje się do takiego małego akwarium ( jak dla mnie min 200l dla labeo)
Napisz w dziale "obsady"wątek i tam możemy Ci coś doradzić/skorygować. To nie jest miejsce żeby mówić że razbory są stadne i nie trzyma się ich w 2 itp

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: