Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilkz pytań dot. pistii  (Przeczytany 1264 razy)
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« : Sierpień 30, 2006, 21:20:37 »

Mam mnóstwo sadzonek wielkości ok. 1.5cm tej roślinki, które wciąż się mnożą. Wg opisu na holenderskie.pl pistia wywwarza dość duże liście i ma średnicę ok. 20cm. Moje pistie mam już ponad tydzień i żadna nie urosła do chociażby 3cm, tylko wciąć wytwarzają młode. Czy pistia jest taka mała czy jeszcze urośnie? Jakie powinny być dla niej optymalne warunki? I czy nawożenie co2  ma jakiś sens? Ostatnie pytanie jest dosyć głupie, ale jak wiadomo rośliny te związki ;pobierają liśćmi i się zastanawiam czy pistia jest w stanie pbierać jakoś z wody co2, choćby spodem listków. No i czy urośnie???
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2006, 13:43:17 »

z tego co wiem to sa dwa gatunki pistii o malych listkach i wlasnie te wielkie o ktorych piszesz !!! tez mialem te drobne i byly non stop malenkie !!!

8317910

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2006, 15:15:43 »

No a co z nawożeniem? Mioglibyście mi udzieleić jakieś rady co do tego?
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2006, 22:55:07 »

u mnie pistia w słabym świetle miała małe liście a w silnym bardzo duże . większe będą też te którym obrywa się rozmnóżki. Generalnie CO2 wpływa na pistie tylko tyle że inne rośliny żyjące w akwa (jeśli ich pistria nie przysłania Wink ) stanowią dla niej konkurencję  znacznie efektywniej niż bez CO2.
Stąd dla dużej pistii najważniejsze jest światło im silniejse tym większe rośliny.
Pozdr.

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: