Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jakie pokarmy dajecie swoim rybkom i jak dobrze dzięki nim rosną
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie pokarmy dajecie swoim rybkom i jak dobrze dzięki nim rosną  (Przeczytany 9952 razy)
dagrzybek13
Gość
« : Wrzesień 01, 2006, 12:17:17 »

Jakie pokarmy podajecie swoim rybkom jakie one są płatki, mrożonki, czy może się ruszają które są najlepsze pod względem cen i wydajności. Przy których rosną wielkie ryby .
WisniA
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2006, 12:34:16 »

BOJOWNIK

>RED MICO - dostarcza duza ilosc białka symulując wzrost ryb
>BETTA - wpływa na kondycje, wzmacnia kolor płetw ale i rozwój tych ze płetw
>VITALITY&COLOR - regularne stosowanie intensyfikuje kolory ryb i czyni je bardziej kontrastowymi i nasyconymi

GLONOJAD

>GREEN ALGAE WAFERS - korzystnie wplywa na układ pokarmowy (jedzenie w kształcie wafelków)

120 l
1 Bojownik Wspaniały
3 Samice Bojownika
1 Ancistrus

NR GG 6051753
Kozioł
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2006, 13:07:37 »

ja daje suchy pokarm z witaminami

90 l
4 mieczyki (3 samice 1 samiec)
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2006, 13:54:19 »

Najlepiej urozmaicac rybkom pokarm i podawać rożne rodzaje - płatki, tabletki, mrożonki. Dzieki urozmaiconemu pokarmowi rybki lepiej rosną, przynajmniej u mnie Wink
Ja swoje rybki karmie płatkami różnego rodzaju (m. in. roślinne i wybarwiające), dafnią i mrożoną ochotką. A dla ryb dennych mam pokarm w granulkach i tableki. Od czasu do czasu podaje tez ugotowane warzywa np. marchewke.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2006, 14:06:47 »

j/w  Grin im bardziej yrozmaicone pozywienie tym ryby rosna szybciej, sa zdrowsze i maja wyrazne kolory !!! platki, tabletki, mrozonki,warzywa, czasem odrobine drozdzy lub zoltko jaja kurzego tez w malej ilosci Grin

8317910

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2006, 17:41:48 »

Wszystki pieknie i ladnie, ale nie nalezy zapominac, ze do wzrostu rybek przyczynia sie tez bardzo dobra jakosc wody.

pozdrawiam
asmi
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2006, 18:34:40 »

To się rozumie samo przez się. Dobra jakośc wody i ogolnie wystrój akwa. Wink Ale pytanie było o pokarmy więc na nie odpowiedzialam Wink
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2006, 06:33:12 »

To się rozumie samo przez się.

Nie zawsze. Spora grupa jednak mysli, ze jak da jesc rybom to wystarczy.

pozdrawiam
asmi
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 02, 2006, 16:42:39 »

Wprawdzie wystarczy ale lepiej dawać im przynajmniej 2 razy dziennie pokarm. I lepiej urozmaicić go. Polecam dawać żywy pokarm też. Ale uważaj na źródła - mogą być zatrute. Poza tym przy nadmiarze podawania rureczników możesz nabawuć swoje rybki zapalenia jelita. Lepiej dawać urozmaicony pokarm w małych ilościach, a często (ja daję 3 razy dziennie). Co do żywego - wyby (a przynajmniej hokejówki u mnie) jedzą też owady, jak np. muchy - złap, trochę ją potop i połóż na powierzchnię wody
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2006, 17:05:40 »

Ja daje 3 razy dziennie suchy pokarm. A raz albo dwa razy w tygodniu mrozonki albo zywy. A to ile dajesz zlaezy od tego ile masz rybek i jakie.
klozet
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 04, 2006, 07:30:34 »

ja daje swoim 3 razy dziennie w mniejszych ilościach na zmianę
płatki(rubin) z witaminami i wybarwiające, granulki i płatki rosline- wszystko firmy tetra
z z żywych to szklarkę (moje rybki to uwielbiają)( w poniedziałki i czwartki jest świeża w W-wie)
dla glonojadów co 3-5 dni marchewkę ugotowana (plasterek) a reszta marchewki zamrażam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2006, 08:41:19 wysłane przez klozet » Zapisane

witam was w rzeczywistości
Marek Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 04, 2006, 07:52:12 »

W swojej hodowli wykorzystuję pokarm jaki jest podawany w sklepie gdzie zakupiłem rybki. A więc: Ichtiovit, granulowany nr 0 (Provena) i Vitabin, całość urozmaicam żywą ochotką  i mrożonym sercem.
Na koniec proszę o poradę: jak jest bezpieczniej stosować żywą ochotkę, może szklarkę czy może tylko produkty mrożone?

Z poważaniem
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 04, 2006, 08:44:42 »

Mrozonki teoretycznie powinny byc bezpieczne. Ostroznym należy być z ochotką gdyż po pierwsze jest bardzo kaloryczna i częste skarmianie prowadzi do otłuszczenia ryb a po drugie poprzez ich tryb życia (w podłozu) kumulują się w nich związki toksyczne i wszelkie świństwa. Zdecydowanie lepszy jest wodzień - mniej kalorii, inny tryb życia.
larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 04, 2006, 09:44:38 »

jeżeli chcesz iec wielkie ryby to polecam mrożnonki jeżeli średniej wielkości żywe i zwinne to na przemian dafnię, płatki Ichtio-vit (Tropical) i doś często zwykłe ruszające się zywe np. ochotka (szczególnie polecam dla bojowników) 

Zapraszam na największy w Polsce serwis poświęcony serii książek Harry Potter - www.hpnews.pl
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 04, 2006, 09:48:12 »

Rybki karmię kilkoma rodzajami pokarmu:
2 rodzaje suchej karmy - często zmieniam aby się rybki nie przyzwyczaiły.
2 rodzaje tabletek dla dennych rybek - też staram się urozmaicać.
2 czasem 3 rodzaje mrożonek - zazwyczaj ochotka plus inne rodzaje.
Taki urozmaicony zestaw dostają prawie codziennie.
Średnio raz na tydzień robię im jednodniową głodówkę.

Według mnie bardzo dobrze rosną i nie chorują, są ładnie wybarwione. Wydaje mi się, że jest OK.!

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: