larwa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 04, 2006, 09:52:53 » |
|
No tak.... można im dawać wszystko (prawie ) i często zmieniać bo jak się przyzwyczają to amen, i to by chyba było najleprze rozwiązanie
|
|
|
|
Zapraszam na największy w Polsce serwis poświęcony serii książek Harry Potter - www.hpnews.pl
|
|
|
Marek Robert
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 06, 2006, 18:44:33 » |
|
Wiele osób wypowiada się w przedmiotowej sprawie, ale tylko "KrystekGdynia" napisał, że raz na tydzień robi rybom głodówkę. Czy ktoś inny to praktykuje ?
|
|
|
|
Z poważaniem
|
|
|
AdamM
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 06, 2006, 21:09:33 » |
|
Coż moje biedne welonki raz w tygodniu mają dzień postu ( sobota, przy okazji dzień podmianki wody ). Sądzę, iż min. dzięki temu są zdrowe, ruchliwe i intensywnie wybarwione. Przekarmione ryby są ospałe i zdecydowanie mniej ruchliwe - oczywiście to tylko moje spostrzeżenie ale poparte obserwacjami. Uważam, iż to bardzo dobry pomysł.
|
|
|
|
54 litry - Azja 1x samiec bojwnika 2x samiczka bojownika
|
|
|
swierzynka
Zainteresowany
gg.5864051
|
|
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 08, 2006, 12:45:57 » |
|
......mam pytanko ...co to jest ,, ochotka,,? i jeszcze jedno pytanko ...ile razy dziennie mam karmic moje rybki ...bo kazdy ma inne zdanie na temat intensywnosci karmienia?
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 12:47:38 wysłane przez swierzynka »
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 08, 2006, 13:51:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
swierzynka
Zainteresowany
gg.5864051
|
|
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 08, 2006, 13:57:12 » |
|
wow ..to moze wcale tutaj nie bede chodzic tylko bede szukac gdzie indziej
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 08, 2006, 14:04:13 » |
|
Nie o to mi chodziło Tylko poszukaj troszkę najpierw a gdy nie znajdziesz odpowiedzi to pytaj Włożmy troszkę wysiłku w wyszukiwanie wiedzy a nie czekanie aż nam ktoś poda odpowiedź na tacy
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 08, 2006, 14:21:14 » |
|
Wiele osób wypowiada się w przedmiotowej sprawie, ale tylko "KrystekGdynia" napisał, że raz na tydzień robi rybom głodówkę. Czy ktoś inny to praktykuje ?
Ja to praktykuję. Też mi się wydaje, że jak są niedokarmione to lepiej niż jak są przekarmione. Nasze dostają 1-2 razy dziennie małą porcję. Jak zmieniamy wodę to dostają tylko rano a podmianka jest wieczorem. Rybki karmię kilkoma rodzajami pokarmu: 2 rodzaje suchej karmy - często zmieniam aby się rybki nie przyzwyczaiły. 2 rodzaje tabletek dla dennych rybek - też staram się urozmaicać. 2 czasem 3 rodzaje mrożonek - zazwyczaj ochotka plus inne rodzaje. Taki urozmaicony zestaw dostają prawie codziennie. Średnio raz na tydzień robię im jednodniową głodówkę.
U nas właśnie bardzo podobnie choć zauważyłam, że jak przez dłuższy czas podaję pokarmy z Tropicala to rybki jakieś nie teges i wolą pokarmy z Tetry czy Sery. Aha, wprost szaleją za żywymi rurecznikami. Chyba skoczę do Kongo w Katowicach i zrobię im dzisiaj ucztę. Piątek wprawdzie bezmięsny ale....
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 14:36:53 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 08, 2006, 14:25:13 » |
|
Co do tego głodzenia to dodam tylko, że jak wyjeżdżamy na weekend (średnio co tydzień, dwa), to nikt ich nie karmi, więc też mają głodówkę przymusową.
|
|
|
|
|
|
|
swierzynka
Zainteresowany
gg.5864051
|
|
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 08, 2006, 14:30:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek Robert
Nowy
|
|
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 11, 2006, 18:37:59 » |
|
Jak przechowywać w warunkach domowych żywą ochotkę żeby jak najdłużej utrzymywała swoją świeżość ?
|
|
|
|
Z poważaniem
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 11, 2006, 18:41:30 » |
|
mi powiedzieli w zoologu ze zywy pokarm powinno się trzymac w lodówce, a czy są lepsze sposoby to nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Marek Robert
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 14, 2006, 17:27:59 » |
|
mi powiedzieli w zoologu ze zywy pokarm powinno się trzymac w lodówce, a czy są lepsze sposoby to nie wiem Jasne, że łatwiej udać się do sklepu i kupić codziennie nową porcję pokarmu, ale nie każdy ma dostęp do takiego sklepu. Wszyscy mówia, że w lodówce, ja tez to praktukuję, ale kiedy karmię ryby to ochotka jest już martwa (nie rusza się) - stała sie mrożonką. Jak więc przechowywać w lodówce, żeby robale były jak najdłużej "świeże" tzn. ruszały się.
|
|
|
|
Z poważaniem
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 14, 2006, 18:22:54 » |
|
Wlozyc zywa ochotke do sloiczka, a sloiczek postawic pod kapiacym kranem.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
meteoryt
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 14, 2006, 18:34:30 » |
|
A ja podaje Tetramin jako suchy i artemie oraz ochotke mrożona na przemian. Rybki karmie raz dziennie i co 5 dni maja post . Efekty wzrostu sa ok, neony czerwone juz jak sledzie wygladaja .
|
|
|
|
reaktywacja po 4 latach;)
|
|
|
|