Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jakie pokarmy dajecie swoim rybkom i jak dobrze dzięki nim rosną
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie pokarmy dajecie swoim rybkom i jak dobrze dzięki nim rosną  (Przeczytany 9963 razy)
larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 04, 2006, 09:52:53 »

No tak.... można im dawać wszystko (prawie  Cheesy)  i często zmieniać bo jak się przyzwyczają to amen, i to by chyba było najleprze rozwiązanie

Zapraszam na największy w Polsce serwis poświęcony serii książek Harry Potter - www.hpnews.pl
Marek Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 06, 2006, 18:44:33 »

Wiele osób wypowiada się w przedmiotowej sprawie, ale tylko "KrystekGdynia" napisał, że raz na tydzień robi rybom głodówkę. Czy ktoś inny to praktykuje ?

Z poważaniem
AdamM
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 06, 2006, 21:09:33 »

Coż moje biedne welonki raz w tygodniu mają dzień postu ( sobota, przy okazji dzień podmianki wody ). Sądzę, iż min. dzięki temu są zdrowe, ruchliwe i intensywnie wybarwione. Przekarmione ryby są ospałe i zdecydowanie mniej ruchliwe - oczywiście to tylko moje spostrzeżenie ale poparte obserwacjami. Uważam, iż to bardzo dobry pomysł.

54 litry - Azja
1x samiec bojwnika
2x samiczka bojownika
swierzynka
Zainteresowany
**

gg.5864051

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 08, 2006, 12:45:57 »

......mam pytanko ...co to jest ,, ochotka,,? Huh i  jeszcze jedno pytanko ...ile razy dziennie mam karmic moje rybki ...bo kazdy  ma inne zdanie na temat   intensywnosci karmienia?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 12:47:38 wysłane przez swierzynka » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 08, 2006, 13:51:23 »

Jejq ... wystarczy poszukac ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Ochotka

swierzynka
Zainteresowany
**

gg.5864051

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 08, 2006, 13:57:12 »

wow ..to moze wcale tutaj nie bede chodzic tylko bede szukac gdzie indziej Tongue

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 08, 2006, 14:04:13 »

Nie o to mi chodziło Smiley Tylko poszukaj troszkę najpierw a gdy nie znajdziesz odpowiedzi to pytaj Smiley Włożmy troszkę wysiłku w wyszukiwanie wiedzy a nie czekanie aż nam ktoś poda odpowiedź na tacy Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 08, 2006, 14:21:14 »

Wiele osób wypowiada się w przedmiotowej sprawie, ale tylko "KrystekGdynia" napisał, że raz na tydzień robi rybom głodówkę. Czy ktoś inny to praktykuje ?

Ja to praktykuję. Też mi się wydaje, że jak są niedokarmione to lepiej niż jak są przekarmione. Nasze dostają 1-2 razy dziennie małą porcję. Jak zmieniamy wodę to dostają tylko rano a podmianka jest wieczorem.

Rybki karmię kilkoma rodzajami pokarmu:
2 rodzaje suchej karmy - często zmieniam aby się rybki nie przyzwyczaiły.
2 rodzaje tabletek dla dennych rybek - też staram się urozmaicać.
2 czasem 3 rodzaje mrożonek - zazwyczaj ochotka plus inne rodzaje.
Taki urozmaicony zestaw dostają prawie codziennie.
Średnio raz na tydzień robię im jednodniową głodówkę.

U nas właśnie bardzo podobnie choć zauważyłam, że jak przez dłuższy czas podaję pokarmy z Tropicala to rybki jakieś nie teges i wolą pokarmy z Tetry czy Sery. Aha, wprost szaleją za żywymi rurecznikami. Chyba skoczę do Kongo w Katowicach i zrobię im dzisiaj ucztę. Piątek wprawdzie bezmięsny ale....Grin
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 14:36:53 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 08, 2006, 14:25:13 »

Co do tego głodzenia to dodam tylko, że jak wyjeżdżamy na weekend (średnio co tydzień, dwa), to nikt ich nie karmi, więc też mają głodówkę przymusową.

swierzynka
Zainteresowany
**

gg.5864051

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 08, 2006, 14:30:11 »

Nie o to mi chodziło Smiley Tylko poszukaj troszkę najpierw a gdy nie znajdziesz odpowiedzi to pytaj Smiley Włożmy troszkę wysiłku w wyszukiwanie wiedzy a nie czekanie aż nam ktoś poda odpowiedź na tacy Smiley

a ty  wiesz co......ja wygodnicka  panna jestem  Grin Grin Grin Grin

Marek Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 11, 2006, 18:37:59 »

Jak przechowywać w warunkach domowych żywą ochotkę żeby jak najdłużej utrzymywała swoją świeżość ?

Z poważaniem
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 11, 2006, 18:41:30 »

mi powiedzieli w zoologu ze zywy pokarm powinno się trzymac w lodówce, a czy są lepsze sposoby to nie wiem  Huh
Marek Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 14, 2006, 17:27:59 »

mi powiedzieli w zoologu ze zywy pokarm powinno się trzymac w lodówce, a czy są lepsze sposoby to nie wiem  Huh

Jasne, że łatwiej udać się do sklepu i kupić codziennie nową porcję pokarmu, ale nie każdy ma dostęp do takiego sklepu. Wszyscy mówia, że w lodówce, ja tez to praktukuję, ale kiedy karmię ryby to ochotka jest już martwa (nie rusza się) - stała sie mrożonką. Jak więc przechowywać w lodówce, żeby robale były jak najdłużej "świeże" tzn. ruszały się.

Z poważaniem
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 14, 2006, 18:22:54 »

Wlozyc zywa ochotke do sloiczka, a sloiczek postawic pod kapiacym kranem.

pozdrawiam
asmi
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 14, 2006, 18:34:30 »

A ja podaje Tetramin jako suchy i artemie oraz ochotke mrożona na przemian. Rybki karmie raz dziennie i co 5 dni maja post Wink . Efekty wzrostu sa ok, neony czerwone juz jak sledzie wygladaja Wink .

reaktywacja po 4 latach;)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: