Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Nietypowe 54 litry - obsada  (Przeczytany 4889 razy)
AdamM
Nowy
*

« : Wrzesień 03, 2006, 12:03:52 »

Na wstępie 9 z uwagi, iż jest to mój pierwszy post ) chciałbym wszystki serdecznie powiedzieć - Dzień dobry.
Cóż jak w temacie. Problem polega na tym, iż posiadam jedno z tych dziwacznych akwariów, wysokie, o kształcie sześcianu. Kupowane było z myślą - na chwilę ale niestety warunki nowego mieszkania nie pozwlą na wstawienie czegoś większego. Więc jestem ofiarą braku wyobraźni. Obecnie w aqua pływa sobie jeden teleskop i jeden czerwony kapturek, podrosły i zbiornik, co tu ukrywać, powoli robi się dla nich za ciasny. Nie mam ochoty patrzeć jak się męczą i będę zmuszony oddać je w dobre ręce. Żal i serce mi pęka, gdy o tym myślę ale cóż - nie mam niestety wyboru.
Stąd też prośba, nie mam pomysłu na obsadę i proszę was o pomoc.
Jednakże nie chciałbym żadnej drobnicy ( mam alergię na wszelkie neonki, gupiki itp ), wolałbym coś zdecydowanie większego, jednogatunkowego,  wedele zasady - im mniej ryb tym lepiej. Mam nadzieję, iż uda wam się znaleść remedium na moje bolączki.
pozdrawiam i z góry dzięki.

54 litry - Azja
1x samiec bojwnika
2x samiczka bojownika
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2006, 12:41:17 »

no to nie łatwe zadanie nam przedstawiłeś. Imo Można w takim akwarium spróbować z labiryntami - ale tymi mniejszymi jak bojownik, prętnik trójbarwny czy karłowaty. Są to piękne ryby kóre zadowolą się małą przesztrzenią życiową. (osobiście wole je w większych zbiornikach) aby ryby dobrze czuły się w takim akwa powinieneś zapewnić dość gęstą obsadę roślinną gdyż ryby te wręcz uwielbiają gąszcz (też nie do przesady Wink )
Tyle jeśli idzie o moją propozycję.
Pozdr.

112,25
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2006, 15:06:27 »

o tak, jak najbardziej zainwestuj w bojowniki, mozna im pieknie skomponowac akwarium
AdamM
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2006, 07:39:55 »

Dziekuję za rady.
Myślałem nad bojownikami ale obawiam się czy aqua nie jest za wysokie ( prawie 40 cm - tak na oko )? Jednakze jeśli jest ok to opcja 1 samca + 2 samic jest w miarę odpowiednia? Nie chciałbym aby powtórzył się problem z Welonkami - męczenie zwierząt jakoś nie leży w mojej naturze.

54 litry - Azja
1x samiec bojwnika
2x samiczka bojownika
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2006, 19:50:11 »

co prawda to prawda, bojowniki w warunkach naturalnych maja blisko do tafli, ale te 40cm to teraz raczej nie jest problem bo rybki juz sa tak przystosowane do roznych warunkow akwariowych (tym bardziej bojowniki) ze nie sprawia im to problemu
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2006, 14:25:38 »

co prawda to prawda, bojowniki w warunkach naturalnych maja blisko do tafli, ale te 40cm to teraz raczej nie jest problem bo rybki juz sa tak przystosowane do roznych warunkow akwariowych (tym bardziej bojowniki) ze nie sprawia im to problemu

bojownik MUSI miec niskie akwa gdyz oddycha tlenem atmosferycznym, a moze nie "zdazyc" podplynac do powierzchni jak mu sie odetchnac zechce Grin

8317910

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2006, 15:34:59 »

Nie no 40 cm to nie jest tak duzo. Poza tym labiryntowate chyba głownie na oddychanie powietrzem trzymają się góry akwarium, więc chyba będzie OK. Ale uwaga ze wszech miar słuszna Smiley

AdamM
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2006, 07:55:46 »

Dzięki wielkie za odpowiedzi, nie ukrywam jednak, iż nieco martwię sie wysokością Aqua. Więc może poprosiłbym jeszcze o propozycje innej obsady. Czy waszym zdaniem są rybki, które dobrze czułyby się w moim dziwacznym agua?

54 litry - Azja
1x samiec bojwnika
2x samiczka bojownika
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 06, 2006, 09:26:02 »

Może jakieś kiryski na dno (nie jest do ogromna rybka ale tak z 3-4 cm ma). Może krewetki dla odmiany ?

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 06, 2006, 11:26:45 »

Może jakieś kiryski na dno (nie jest do ogromna rybka ale tak z 3-4 cm ma). Może krewetki dla odmiany ?

No, ja bym się bardzo zastanowił na twoim miejscu nad kiryskami, nie wszystkie rosną do 3-4cm! Najpopularniejsze kiryski spiżowe i pstre dorastają także do sporych rozmiarów (widziałem ok. 10cm osobniki, a sam mam jednego dużego). Jedynie to co, polecałbym kiryski pandy, karłowate lub nanusy w liczbie 5szt. jednego gatunku.

AdamM, naprawdę nie ma co się martwić wysokością akwarium, sam trzymam labirynty w akwarium o wysokości 40cm, mają się dobrze i żyją już długo, nawet próbują się rozmnażać, ale ze względu na przycinki roślin - nie za bardzo mogą się rozmnożyć Wink  Ja bym radził harem bojowników, stadko kirysków na dno akwarium no i tyle Smiley 54L to nie za duże akwarium Sad Można jeszcze jakieś ślimaki dołożyć np. ze 3 neritiny lub 1-2 ampularie.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 06, 2006, 16:26:21 »

no cóż, ja mam bojownika  w akwa o h=55cm - 4cm podłoża= 51/50cm ok.
jakoś dobrze mu się żyje. wys. nie ma takiego problemu, bo bojki zazwyczaj pływają u góry, czasem tylko sobie zejdą w dół.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
AdamM
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 06, 2006, 20:55:45 »

Bardzo wam dziękuję - zdecydowanie czuję się spokojniejszy. Nie pozostaje mi nic innego jak odczekać na urlopi i zajać się moim aqua ( będę miał jeszcze chwilę na pożegnanie z welonkami ). Oczywiście o efektach nie omieszkam poinformować - mam nadzieje, iż Bojek wraz z dziewczętami będzie czuć się dobrze  Smiley. Mam jedynie nadzieje, iż w nocy nie będę miał szaleństw Wink.
Planowana obsada. ! samczyk + 2 ( ewentualnie 3 ) samiczki.

54 litry - Azja
1x samiec bojwnika
2x samiczka bojownika
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 07, 2006, 07:50:54 »

Pamiętaj, że jak będziesz miał samca + samiczki i dojdzie do tarła to będziesz musial samiczki odizolować, a poźniej narybek od rodziców. Na temat rozmanżania bojków już było na forum - poszukaj Wink

AdamM
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 07, 2006, 11:20:58 »

To była pierwsza rzecz, którą zrobiłem gdy pojawiły się pierwsze sugeste dotyczące obsady. Mam jednak Cichą nadzieję, iż przy tak wysokim poziomie wody odechce im się amorów, które niosą ze sobą "pewne" konsekwencje. Wink

54 litry - Azja
1x samiec bojwnika
2x samiczka bojownika
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 07, 2006, 12:20:35 »

Mam jednak Cichą nadzieję, iż przy tak wysokim poziomie wody odechce im się amorów, które niosą ze sobą "pewne" konsekwencje. Wink
Nie liczyłbym na to Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: