Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy z neonkami ;S  (Przeczytany 6572 razy)
frytek
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 04, 2006, 10:31:12 »

Mam problemy z neonkami. Jest to juz moje drugie podejscie. Otóż, wczesniej umarly chyba przez nie rowne pH (tzn sie zmienialo, chyba wiecie o co mi kaman Tongue) a teraz, za drugim podejsciem umarly mi jak narazie 2 (z pieciu). Nie wiem dlaczego zdechly ;/. Woda: wczsniej, przed zakupem nowych neonkow, zdenerwowany poszedlem do sklepu i poprosilem o Pana sprzedawce, by mi dal wode, bo chcialem sprawdzic jaka jest. No i byla beznadziejna (ph 8<, TWW i TWO wielkie jak cholerka Tongue) ale jemu ryby sie trzmaja ;/, zapytalem sie czy dolewa chemie, to powiedzial, ze tylko taki jakgdyby barwnik wody tetry, ze woda jest troche brazowa, taka z amazonki Smiley. wiec  z miesiac temu zrobilem reset baniaka, gdzies mialem wode destylowana i bimbrownice i dalem wode z kranu, patrze i tez ma takie parametry. 2,5 tyg. odchlorowania kupilem 5 neonkow i jak narazie, po 1,5tyg. mam juz 3. Dzisiaj mi dwa zdechly ;/... Co ja mam robic? Lubie neonki i chcialbym je hodowac, ale cos mi nie wychodzi ;S

aha, jaka ryba do 60l sie zmiesci, oprocz neonkow, gupikow i w takich podobnych rozmiarach? Jakas wieksza da rade?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2006, 17:14:58 wysłane przez frytek » Zapisane
fawqlec
Nowy
*

gg 1105724

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2006, 05:00:52 »

Moim zdaniem neon żyjąc czy raczej wegetujac w wodzie o PH 8 jest dosyc osłabiony. Kiedy wpuszczasz je do swojego akwa z innymi parametrami osłabiasz ryby jeszcze bardziej. Albo zmień sklep albo mieszaj powoli wode z woreczka z woda w akwarium. Jesli różnica jest duza to wpuszczanie ryb moze potrwac kilkanascie godzin. Jeszcze jedno pytanie czy ryby w sklepie wyglądaja na zdrowe ?? i czy parametry wody w Twoim akwa nie odbiegają od tych w sklepie ?? Bo jeśli masz PH 8 I duzą twardość to nie obejdzie sie bez zmiany parametrów. Chyba ze Pyszczaki  Cheesy Dla nich ta woda będzie miodzio

Akwa:375 l, filtr unimax 500 światło 2xTLD 840 +2xTLD860.
Obsada:
25 Neon Inesa
3 Sum Drewniak
15 Razbora Klinowa
10 Zwinnik Jarzeniec
20 Cardinia sp. Blue
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2006, 11:57:14 »

no wlasnie parametry tyklo troche sie roznia (1-2 roznicy w stp TWO i TWW) 3 neonki jakie mi zostaly plywaja jak narazie nie zle. Czy pyszczaki beda mialy wygodnie w 60l? Jakie inne ryby da sie trzymac w 60l? Co zmienic, by miec moje ukochane neonki? Czy instalacja swiatla (podejrzewam, ze wczesniej mi neonki zdechly, przez to ze roslinki mialy za malo switla, wiec malo pobieraly co2) duzo kosztuje? (mam juz statecznik od zarowki energo oszczednej :S)
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2006, 12:23:20 »

U mnie neonki plywaja w wodzie o ph 7 tww i twwo sa wysokie bo maja odpowiednio 15 i 19 st niem. ale neony sa zdrowe i zwawe. Moze ty je kupiles z jakas choroba ktora u ciebie  sie ze tak powiem sfinalizowala.

reaktywacja po 4 latach;)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2006, 12:34:15 »

Czy pyszczaki beda mialy wygodnie w 60l?
Nie będą miały wygodnie. Poza tym neonki, gupiki a pyszczaki to nie ten biotop. Pyszczaki mógłbyś trzymać w twardej i zasadowej wodzie.
akie inne ryby da sie trzymac w 60l?
Moze zbrojniki niebieskie, kiryski (na dno), pielęgniczki (ale nie za duże, np. ramirezki), może prętniki karłowate.

Instalacja swietlna nie ma tutaj znaczenia. Jaki masz poziom NO2/NO3 ? (może coś nie tak jest do tego wysokiego pH)
Przede wszystkim musisz zmiękczyć wodę i zakwasić. Zmiękczyć możesz za pomoca wody z filtra RO albo wody destylowanej. Wtedy pH też powinno się zmniejszyć. Ten "barwnik" to garbniki - również nieco zakwaszają wodę.

Przede wszystkim musisz postarać się o zmianę parametrów wody. Ja bym się skłaniał do zdania meteoryta, że może były chore te neonki i przy takich warunkach choroba się pogłębiła.

frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2006, 18:46:06 »

wiecie co dziwnego zaobserowalem? mam tylko jak narazie jedna roslinke (zabienca) i te trzy neonki nataja po calym akwa  Roll Eyes Wczesniej, gdy mialem 5 to trzymaly sie w kupie, troche bardziej na dnie... Do tego jak mialem wczesniej akwarium, prawie cale w roslinach, to wogole sie nie ruszaly, ciagle staly kolo filtra... czy to nie jest dziwne?
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2006, 13:02:56 »

jezeli masz tylko jedna rosline to neonki sie stresuja i dlatego  moze zdychaja !!! jak siedza podd filtrem to mozliwe ze masz za duzy prad wody w filtrze i szukaja jakiejs spokojnej "oazy" !!! jak bedziesz mial wiecej roslin to nie beda siedziec pod  filtrem i dobrze beda sie sprawowac !!! do 60 litrow proponuje j/w lub jakies inne drobne kasaczowce lub karpiowate Grin

8317910

Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2006, 10:59:58 »

Posłuchaj Seboosa, ma naprawdę trafne spostzreżenia. Do jego postu chciałbym tylko uzupełnić apropos zawiązków azotowych - jak często zmieniasz wodę, w jakiej ilości iczy masz tylko neonki czy jeszcze jakieś rybcie? Poza tym, jeśli będziesz obniżał ph to nie zapomnij najpierw, podkreślam najpierw zmękczyć wodę. Dlaczego? Dlatego, że jeśli tego nie zrobisz to nawet przy zastosowaniu silnego preparatu ph będzie wracało do wartości wyjściowej. TWO możesz obniżyć środkiem o nazwie filtrax k bo podejrzewam, że z wodą z RO możesz mieć problem, no może destylowaną uda ci się zorganizować. Natomiast ph możesz obniżyć takimi reparatami jak sera ph minus, aqacid z zooleku lub tropicala. Odpowiednie parametry to podstawa aby rybki dobrze się czyły. ponadto neonki faktycznie lubią dużo garbnkiów. Domyślam się, że nie posiadasz filtra zewnętzrnego w tak małym akwarium, w związku z tym polecę ci środek o nazwie ketapang - są to liście migdałecznika w saszetkach - dostarczają mnustwa garbników, woda robi się ciemno herbaciana - w to graj neonkom. Po ok. miesiąca musisz wyciągnąć saszetkę bo liście mogą zacząć się rozkładać

Zyga
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2006, 09:24:17 »

mam jeszcze jedno pytanie, nie zwiazane z neonkami. Jakie rybki z tanganiki "zmieszcza" sie w 60l? czy sa jakies ryby, ktorym nie przeszkadza wysokie ph, ktore mieszkaja w wodach amazonki?
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2006, 09:38:08 »

yyy chcesz łączyć ryby z Tanganiki z Amazonką Huh Zdecydowanie to odradzam gdyż pomysł jest raczej bardzo zły. Sprawa skończyła by sie fatalnie dla ryb z amazonki... Po to ktoś wymyślił biotopy: Malawi , Tanganika i Victoria żeby tam mieszkały tylko i wyłącznie ryby z danego jeziora . Sory ale pomieszanie tego z ameryką to byłoby jawne kpienie z akwarystyki...
Jeśli chcesz mieć Tange w 60l to wywal stamtąd neony a zahoduj muszlowce - dla nich takie akwarium jest bardzo dobre. Pozatym akwa z muszlowcami wygląda IMO bardzo ciekawe a jak masze jeszcze troche weny to naprawde ładne akwarium mogło by być.
Musisz zdecydować. JEżeli chcesz ryby z różnych kontynentów to znacznie lepiej Ameyke połączyć z Azją i Australią  i "nie biotopową Afryką".
 Pozdrawiam i życzę powodzenia.

112,25
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2006, 11:05:49 »

yyy chcesz łączyć ryby z Tanganiki z Amazonką Huh Zdecydowanie to odradzam gdyż pomysł jest raczej bardzo zły. Sprawa skończyła by sie fatalnie dla ryb z amazonki... Po to ktoś wymyślił biotopy: Malawi , Tanganika i Victoria żeby tam mieszkały tylko i wyłącznie ryby z danego jeziora . Sory ale pomieszanie tego z ameryką to byłoby jawne kpienie z akwarystyki...
Jeśli chcesz mieć Tange w 60l to wywal stamtąd neony a zahoduj muszlowce - dla nich takie akwarium jest bardzo dobre. Pozatym akwa z muszlowcami wygląda IMO bardzo ciekawe a jak masze jeszcze troche weny to naprawde ładne akwarium mogło by być.
Musisz zdecydować. JEżeli chcesz ryby z różnych kontynentów to znacznie lepiej Ameyke połączyć z Azją i Australią  i "nie biotopową Afryką".
 Pozdrawiam i życzę powodzenia.

oj wiem ze nie mozna laczyc biotopow tanganiki z amazonka. pytam sie tylko jakie ryby sie nadaja do 60l Tongue.

Podacie mi jakies inne nazwy ryb, ktore lubia wysokie ph i moga zyc w 60l?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2006, 11:08:37 wysłane przez frytek » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2006, 12:37:17 »

w 95% ryby z Amazonii pochodzą z wód gdzie pH jes od 5,5 do 7. Także albo zmienisz biotop, albo będziesz zmuszony do obniżenia pH Sad

frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2006, 19:35:26 »

Oddaje koledze neonki, wiec sie nie bujcie juz Smiley. Zmieniam biotow na tanganike lub malawi (nie wiem czy to jedno i to samo Tongue) Wiec jakie rybki do 60l z tych bitopow oprocz Muszlowcow?  Aha, przeczytalem ze rybki jak sama nazwa wskazuja potrzebuja muszli Tongue Wiec jakie to maja byc muszle? Podajcie wymiary tych muszli.

czy do 4-6 Muszlowcow (nie wiem czy muszlowce to ryby stadne) moge dodac z 4 Naskalnikow dwupasy i juz?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2006, 19:51:41 wysłane przez frytek » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2006, 05:54:37 »

Tanga i Malawi to zupełnie cos innego - inne jeziora i inny biotop. Gatunków muszlowców jest bardzo dużo. Jakie muszle to zalezy od gatunku. To samo dotyczy ilości sztuk. Są gatunki monogamiczne i gatunki haremowe. Najpierw poszerz swoją wiedzę na temat tego biotopu a potem zmieniaj zbiornik. 60L jest zdecydowanie za małe na Malawi.
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2006, 17:17:30 »

Mysle, by kamienie ulozyc w jakas jaskinie lub cos w tym stylu Tongue, kokosy sobie zostawie i teraz nie wiem jak z obsada, mysle by dac 2-4 Naskalnikow dwupasy i 4-6 Muszlowcow (2 muszlowce wielopregie, 2 brevisy i 2 wielookie) Smiley  Co o tym myslicie?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: