Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Niespodziewna ikra skalarów.  (Przeczytany 11854 razy)
JUTI
Nowy
*

« : Wrzesień 08, 2006, 17:48:09 »

Witam! wczoraj zauważyłam na filtrze małe przeźroczyste kuleczki domysliłam sie że to jest ikra skalarów, ponieważ pilnowały jej i czyściły. Jest jednak to dla mnie ogromnym zaskoczeniem że one złożyły tą ikrę. Mam je od roku i myślałam że to dwa samce lub samice!! Czy to jest możliwe, żeby złożyły ikrę?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2006, 18:52:17 »

Skoro masz dwa skalary to i trafic sie musiala samiczka. Byla polowa szans na to. A skoro jest ikra to i jest mozliwe.

pozdrawiam
asmi
JUTI
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2006, 19:05:19 »

Ale czy są sanse że to para, bo czytałam, że złożenie ikry bez samca tez jest możliwe, ale z tej ikry nic nie będzie bo nie została zapłodniona. Czy tak tez może być??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 19:07:18 wysłane przez JUTI » Zapisane
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2006, 19:15:18 »

Taki scenariusz tez jest mozliwy. Niemniej za dwa dni okaze sie. Jesli ikra byla niezaplodniona to bedzie robic sie biala. A moze tez byc i tak, ze moze byc w tej parze tez samiec, ale moze miec puste naboje.
Najlepiej bedzie zaobserwowac nastepne tarlo i po wypustkach  Wink rozpoznac plec.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2006, 19:17:01 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2006, 19:38:09 »

Z ikry po 24-36 h wykluwa się narybek, ale by mieć w tym specyficznym przypadku pewność co do tego, czy jaja zostały zapłodnione (a co za tym idzie i jest logiczne - masz parkę) wyjmij filtr (albo przynajmniej osłonę, gdzie są jaja) (w żadnym przypadku nie próbuj ich odlepiać żyletką, patykiem, itp.) i wsadź do np. dużego słoja (ja stosowałem 3l i to wystarczałow zuopełności) albo małego akwa i tam zamontuj filtr albo napowietrzacz i czekaj. Ikra potrzebuje silnego napowietrzania. Czasem niektóre ziarenka mogą się robić białe, ale to efekt "niedokładności" samca. Życzę sukcesów w hodowli!!!
Kozioł
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 08, 2006, 20:35:13 »

U mnie tak samo kiedy miałem skalary to na filtrze złożył jeden ikre, ale po jednym dniu już jej nie było  Sad
Słyszałem takze ze moze to być bezpłodna ikra ale nie wiem od kogo Undecided

90 l
4 mieczyki (3 samice 1 samiec)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 08, 2006, 21:18:12 »

Ikra nie może być bezpłodna. To tak jak u ludzi. Komórka jajowa nie może być bezpłodna. Może zostac nie zapłodniona. Tak samo ikra. Same jajeczka to połowa sukcesu. jeszcze facet musi wykonac co do niego należy, czyli ja zapłodnic Wink
Kozioł
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2006, 21:51:28 »

o to mi chodziło xD

90 l
4 mieczyki (3 samice 1 samiec)
JUTI
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2006, 08:14:22 »

Dziękuję za porady, ale cały czas zastanawiam się dlaczego tak długo zwlekały z ikrą?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2006, 08:18:24 wysłane przez JUTI » Zapisane
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 09, 2006, 12:24:04 »

Moze dopiero dojrzaly by zostac rodzicami, moze woda im podeszla. Ktoz to wie?

pozdrawiam
asmi
JUTI
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 09, 2006, 16:34:28 »

Wykluły się!!!!!!!!! Grin  Cheesy Grin To jednak samiec i samica. Tylko jest jeden mały problem czy inne ryby ich nie zjedzą, są o wiele mniejsze od skalarów, bo skalary mają po 13cm. wys. i 7cm dł. a największa oprucz nich ryba ma 5 cm. dł. to nadal niemam pewności. Czy zdołają je upilnować. Jak myslicie??
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 09, 2006, 17:04:09 »

Na pewno zjedzą, tym bardziej, że to pierwsze tarło skalarów
U mnie parka (już nie mam tego akwa, 80l ani rybek) regularnie składała ikrę, średnio po 150-200 sztuk, bywało mniej, bywało więcej. Za ok. 15-17 razem skalary podjęły się próby odchowu - rekord to 2tygodnie utrzymanie małych przy życiu. U mnie larwy zjadały nawet małe danio i mieczyki. Być może dlatego, bo ryb było bardzo dużo a miejsca mało i skalary nie miały jako tako terytorium, gdzie mogły by się schronić - to akwa było do niczego, nie znałem się wtedy na roślinach i akwarium, co najwyżej troszkę na rybach. Mialem w tym akwa kilka żabienic i zwartek, chyba też moczarkę i poza tym po kilkanaście danio i kardynałków, po kilka mieczyków, gupików, platek, brzanek, 3skalary i parkę prętników, nawet bojownika i 2 samice do tego, 3 brzanki rekinie nieco później i kilka gurami - ale ze mnie był idiota, no nie?Huh?
Myślę, że odchów zależy (choć nie zawsze) od "doświadczenia". Im większe akwa, tym większe szanse mają młode na przeżycie. Ja daję niestety 90% na to, że zjedzą je jak nie skalary to inne ryby (ja wtedy ryby wręcz przekarmialem żeby były zawsze nażarte) Tylko raz podjąłem się proby odchowania młodych, jeszcze czasy 50l akwa, larwy dałem do słoja i odchodowałem 2 skalary, co było dla mnie kompletnym sukcesem. Kiedy miały jakieś 2cm i były wybarwione to wpuściłem do akwa, a w tym samym dniu akurat robilem remont w akwa (mycie akwa i żwirku, kilka nowych roślinek i rybek) a na drugi dzień co? - 90% rybek brzuchem do góry. Przeżył czarno-bialy skalar, gurami i kilka brzanek

Ja bym Ci polecał odebrać im młode, do jakiegoś osobnego naczynia (mi wystarczył słój 3l) z mkocnym napowietrzaniem (może być z filtra, choć lepiej napowietrzaczem). Woda musi być koniecznie czysta (nawet co dzieć odciągać wodę, na dnie zbiera się osad - osłonki jajek, odchody (wprawdzie mini - ale ich jest mnóstwo), resztki pożywienia, czasem niestety martwy narybek), najlepiej miękka, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Ja młode karmiłem specjalnym pokarmem tropicala, nie pamiętam jakim, ale dobrze na tym rosły.
Życzę dalszych sukcesów w hodowli!!!!!
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 09, 2006, 18:55:38 »

Wykluły się!!!!!!!!! Grin  Cheesy Grin To jednak samiec i samica. Tylko jest jeden mały problem czy inne ryby ich nie zjedzą, są o wiele mniejsze od skalarów, bo skalary mają po 13cm. wys. i 7cm dł. a największa oprucz nich ryba ma 5 cm. dł. to nadal niemam pewności. Czy zdołają je upilnować. Jak myslicie??

Beda mialy spore szanse na upilnowanie jesli swiatlo zostawisz wlaczone cala dobe. A jesli chcesz aby skalary sie u Ciebie rozmnazaly to musisz im osobny baniaczek postawic.

pozdrawiam
asmi
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 09, 2006, 19:14:33 »

O tym jak najlepiej radzić sobie z młodymi skalarami jak i o samym rozmnażaniu tych ryb poczytasz Tu -->
http://www.akwarium.desktop.com.pl/   --  IMO To chyba jedna z najlepszych stron poświęcona skalarom i ich mnożeniu Pomimo że nie mam i nie miałem skalarów to spędziłem tam troche czasu bo jest naprawde dobra.

Zycze powodzenia w hodowli
Pozdr.

112,25
JUTI
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 10, 2006, 10:28:44 »

Wywłócznik_13 miałeś rację. Zostały pożarte Sad chociarz zostawiłam światło oświecone. Zauwarzyłam też, że w filtrze coś pływa. Myślałam, że to mały skalar, który uniknął pożarcia, ale coś mi nie pasuje. Ma 3 mm. ma oczy i widać mu "kręgosłup" taka czarna kreska.Jak oglądałam na necie małe skalary to były przeźroczyste i trzymały się liścia, a ten mój pływa sobie po filtrze.Czy to jest skalar? Jak nie to co to może być Huh
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: