Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jakie najlepsze paramtery wody dla dobrego wzrostu ryb?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie najlepsze paramtery wody dla dobrego wzrostu ryb?  (Przeczytany 1798 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Wrzesień 10, 2006, 10:39:48 »

Otóż mam dziwny przypadek, wszystkie ryby rosną oprócz bocji i glonojadów, karmie codziennie ochotką no i przez dzień sypie troche suchego pokarmu, czy są jakieś określone parametry wody dla wzrostu ryb?Glonojady wogóle nie rosną,cały czas są takie same.A mam 2 rodzaje te które są małe i te które rosną do bardzo dużych rozmiarow,Bocje tak samo od roku sa cały czas takie same, a wcinają pokarm jak szalone:/Pomocy

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2006, 10:50:40 »

najprawdopodobniej masz zbyt małe akwarium na te wielkie glonojady o bocje i po prostu osiągnęły maksymalny rozmiar dla tego zbiornika. glonojady niechętnie jedzą ochotkę i preferują tabletki,takie zielone, lub pokarm roślinny- sparzona sałata, kalafior, liście kapusty itp.
nie ma ogólnych parametrów wody dobrych dla wszystkich ryb- każdy biotop ma inne warunki i tak samo każdy gatunek ryb ma swoje ''ulubione'' od milionów lat warunki, czasem są bardziej lub mniej wytrzymałe ryby.
mogę poradzić tylko zakup większego akwarium i nieprzerybianie go. pozbyj się tych największych ryb.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2006, 11:01:46 »

Bocje mają to do siebie że rosną powoli (pomóc może podawanie ślimaków jak zatoczki) 
jeśli idzie o glonojady to na ochotce to hmmm "pierdzieć " będą a nie będą wielkie rosły trzeba dać pokarm roślinny: gotowana marchew, świeży ogórek ,arbuz itp ...
Pozdr.

112,25
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2006, 13:15:41 »

wrzuciłem ogórek ale on pływa wiec nie wiem czy glonojady bedą go jadły bo one pływają po dnie.

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2006, 13:34:21 »

zapomniałem napisać że ogórka tzreba mocować na dnie do jakiego kamienia Smiley lub korzonka. Można użyć gumki recepturki. Ogórek ma być obrany i przecięty na pół wzdłóż napewno sie gloncie uczieszą Smiley

Pozdr.

112,25
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2006, 13:56:04 »

ja nabijam ogórki czy arbuc na widelec i wrzucam do akwa, działa  Grin

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2006, 14:02:30 »

ja nabijam ogórki czy arbuc na widelec i wrzucam do akwa, działa  Grin

No no człowiek sie uczy ciekawych rzeczy całe życie Smiley pomysł mi sie podoba (spoko nierdzewny widelec rybom nie zaszkodzi) pewnie będe musiał też spróbować
Pozdr.

112,25
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2006, 17:55:48 »

a przegotowana marchew sie przyda glonojadowi?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2006, 19:58:32 »

Jasne Smiley Pamiętaj tylko, że po posiłku usuwa się z akwarium resztki warzyw.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 22, 2006, 06:49:43 »

A ja dawałem gotowaną marchewkę i nie tknęły ani gloncie ani ślimaki, a jak dałem sałątę sparzoną to tylko ślimak trochę podgryzł, ale też mało :/

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: