Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Liście dębu  (Przeczytany 7532 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« : Wrzesień 10, 2006, 12:34:17 »

Moja druga połówka przyniosła właśnie suche liście dębu. Jak je spreparować przed włożeniem do akwa Huh Sa już suche natomiast chciałbym się pozbyć wszelkich innych "świństw". Gdzieś już chyba było ale nie mogę znaleźć Sad

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2006, 13:48:37 »

IMO wystarczy jak sparzysz je wrzątkiem (zalać woda z czajnika i do akwa) i po srachu Smiley Liście pochodzą z lasu więc nie mogą mieć wiele  bio-badziewi szkodliwych dla ryb. Inaczej by było gdyby były wyłowione z jakiegoś stawu...
pozdrawiam

112,25
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2006, 14:16:51 »

Ja tam je płukam w letniej wodzie i starczy Smiley

A te liście to do jakiego akwarium mają iść ?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2006, 18:55:05 »

Do 60-tki. Dzięki za pomoc Smiley

al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2006, 11:43:43 »

A ja słyszałem, że najlepsze są po zimie, przemrożone. Bardzo dobre jako pokarm dla zbrojników i jako dekoracja do "Czarnych wód"
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2006, 17:44:57 »

Ja też się dolączę do tego wątku ;-)
Zainteresowaliście mnie nieco, obecnie tworzę coś z ameryki płd
Jak długo mogą liście siedzieć a akwa - by nie zgniły - da się je jakoś skutecznie przyugotować?
Mielibyście jakieś zdjęcia, na których są liście - potrzeba mi "żywej wyobraźni", tzn. chciałbym zobaczyć jak to wygląda i z czym to się najładniej komponuję. Przeglądnąłem chyba kilkaset akwarii (nie tylko z tego forum, ale też z np. holenderskie.pl i innych i w żadnym liści nie było
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2006, 17:53:28 »

Szukaj pod akwarii pod nazwą 'Czarne Wody - Black Waters' to na znajdziesz liście dębowe w akwariach Wink W galerii jest moje Czarne Wody, widać też liście dębowe.

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2006, 17:58:33 »

Zobaczyłem twoje akwa czarnych wód dosłownie minutę temu jak nie mniej ;-)
Ale (nie obraź się błagam) tam tylko są 2 liście na krzyż więc zbyt wiele to mi na razie nie pomoże Szukam kompozycji, w której byłoby mnóstwo liści

Szukaj pod akwarii

Nie mogę tego zbytnio zrozumieć (tu też błagam nie obraź się) o coc hcodzi z tymi "akwarii" bo nie wiem czy to szukać na forum pod nazwą "nasze akwaria" czy gdzie indziej

Ale ogólnie dzięki za (dość szybką) odpowiedź
al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2006, 11:06:55 »

Zobacz:  http://www.apisto.pl/    dział: typowe biotopy- "Czarne Wody".
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2006, 14:04:58 »

Szukaj pod akwarii

Nie mogę tego zbytnio zrozumieć (tu też błagam nie obraź się) o coc hcodzi z tymi "akwarii" bo nie wiem czy to szukać na forum pod nazwą "nasze akwaria" czy gdzie indziej

Bardzo przepraszam (wczoraj miałem zły dzień), chodziło mi o dział 'Nasze Akwaria', ale jak już moje Czarne Wody widziałeś to nic Smiley radzę ci szukać zdjęć baniaków z czarnymi wodami na innych forach (przykład : http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46857 - tam akurat jest dużo liści Smiley ). Nie znam niestety strony poświęconej tylko BW Sad

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 12, 2006, 15:05:38 »

Szczerze mówiąc, to nie interesują mnie już te biotopu Anerykańskie ( i inne) tak, jak dawniej. Gdzieś spotkałem się z PRAWDZIWYM to chciałbym podkreślić akwarium biotopowym (zdjęcie) i powiedzieć nie można, że było brzydkie, ale nie w moim guście. Ja chciałem zrobić akwarium, gdzie wystęouje wiele gatunków roślin, niczym piękny holender, ale te rośliny pochodzą np. tylko z Amazonki albo z Rio Negro. A tam, w tym akwarium był tylko nurzaniec i jakaś jeszcze roślina, chyba kryptokoryna albo echinodorus. Roślin było dużo, z korzeniem i czarną wodą, ale to nie zróżnicowanie gatunków niezbyt mi przypadlo do gustu. Bardzo denerwujące jest dla mnie to, że wiele roślin mimo, iż występuje a Ameryce Południowej nie występuje w tej samej rzece czy bajorku, czasem jest minimalna różnica w tym, że coś występuje np. w dorzeczu a inne w ujściu, itp. Bardzo np. podobają mi się niektóre gatunki mchów, anubiasów i lotosów a rosną na drugim końcu świata. Podobnie zresztą jest z rybami - od zawsze chciałem mieć barwniaki (teraz już mam parkę czerwonobrzuchych), ale przeszkodą było to, że występoują w Afryce. W Afryce występują proporczykowce, a barwniaki i hokejówki (gupiki chyba też) nie występują w tych samych miejscach w Amazonce (czy one w ogóle pływają w tej rzece?) Tak więc narazie mam w moim mależkim akwa mnóstwo  maleńkich sadzoneczek i szczepków od starych roślin, a do tego parkę kirysków spiżowych (dokupię w przyszłości więcej ale tymczasowo to nie rybki są dla mnie pierwszorzędnym tematem), jedna samica gupika (pozostałość po stadzie, które niestety zginęło na wskutek mojej głupoty :/ chciałem obniżyć pH z 8 do 6.5 a poszło na 4 i tylko przeżyła ta samica i kiryski - o 3 tygodni ma jakiś duży, choć nie wielki brzuch i mam wrażenie, że jest w ciąży - czy to możliwe? Wiadomo, że gipiki mogą przechować nasienie i mieć miot nawet do 8 razy bez udziału samca, a ta samica od dłuższego czasu ma taki brzuszek i nie rodzi) i parkę barwniaków (o których już wspominałem)

Bardzo przepraszam (wczoraj miałem zły dzień)
[/quote]

Ja też miałem zły dzień, nawet 2 ;-/

w sobotę bolała mnie głowa, przy okazji zalałem dywan mamie, poszło pół kubka soku
w niedzielę zalałem sobie na strychu  pół dywana, podciśnienie (czy jakiś inny wężykowy potworek) zassało wodę przez dyfuzor i wężykiem poszło mi na dywan 2 litry wody, na domiar zlego wdało się najprawdopodobniej zwarcie w przedłużaczu, bo się dymiło i był cholernie gorący

A dzisiaj rano grzejąc mleko ścierka mi się zapaliła

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 13, 2006, 08:07:21 »

Świetne ma gościu to akwarium.... chyba przerobię sześćdziesiątkę bo zaczyna mi się podobać taki wystrój a zbrojniki będą się czuły całkiem dobrze w takich ciemnościach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2006, 11:36:20 »

Prawdziwe "Czarne wody"  Ameryki Południowej mają kolor herbaty, są bardzo przejrzyste (widoczność do 3 metrów), bardzo kwaśne do umiarkowanych (pH między 3,5 a 6) i wyjątkowo miękkie. W takich warunkach nie wytrzymają prawie żadne rośliny, dlatego urządza się je z korzeni, kamieni i liści.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2006, 11:50:26 »

Kamieni się nie stosuje ponieważ nie ma ich prawie wogóle w naturalnym środowisku. Na podłoże stosuje tylko piach, resztki korzeni, drzew, liście (źródło: www.apisto.pl). Reszta taka jak rośliny, kamienie i wyższe PH są już dodatkowymi urozmaiceniami akwarystów, które wcale nie muszą źle wpływać na zamieszkujące w akwarium ryby.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2006, 11:52:31 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 13, 2006, 16:10:19 »

Zdaje mi się, że gupikowa jest w ciąży ;-)))))
jest nadzwyczaj gruba w porównaniu z poprzednim dniem, ma czarną plamkę w okolicach odbytu (intendywniej czarną)
mam nadzieję że nie zjedzą mi młodych ;-))))))
Oczywiście je dam do kotnika ale czasem gdyby rodziła wtedy, gdy mnie nie ma...
;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: