Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Roślinki do nowego akwarium :) 120 L
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślinki do nowego akwarium :) 120 L  (Przeczytany 3659 razy)
Pawelek1
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 24, 2006, 13:09:03 »

heja!

Zakladam nowe akwarium, jego parametry to 120 litrow, 2x20 W świetlówki, lekko naslonecznione przez 1-2 godzinki dziennie:) Skład rybciowaty to: 2 Skalary, 7 Otoskow, 7 Bystrzykow Pieknopletwych, 6 Kiryskow Lamparcich (moze 7 miedzikow) Smiley. Chcialbym roslinki takie niezbyt wymagajace super troski, dosc latwe w utrzymaniu... Nie chce kupowac w ciemno, moglibyscie mi cos doradzic? Chce by bylo ciut zielono, ale bez przesady, zamierzam je traktowa apararem Planta Gainer Classic (na poczatek Safe Water tez) Smiley, do tego pewnie 2-3 ladne muszle wygotowane wczesniej i 1 korzen czysty znaleziony nad morzem, tez wygotowany i wyczyszczony. Tylko te roslinki, kompletnie nie wiem za jakie sie zabrać :/. I co z tym CO2, bimbrowni nie chce zakladac, ale moze sa jakies latwiejsze sposoby (naboje CO2?Huh).

Myslalem o takich roslinkach:
- Mech Jawajski (to chyba standard, i nawet mi się podoba  )
- Pierzatka Podwodna ladne ma liscie takie fajne
- Zwartka (tylko nie wiem jaka za bardzo... :/)
- Aponogeton (sliczny i taki fajny wysoki i wogóle łał! myślałem o kędzierzawym  )

Czy do tego zestawu mozna cos dorzucic? Albo inaczej, w jakiej ilosci te cuda powyzej

Bardzo ladnie prosze o pomoc i dziekuje Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2006, 19:15:35 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2006, 14:07:50 »

Ja Ci polecam cabomby, to przepiękne rośliny a w dobrych warunkach zamieniają się jak już to ktoś tu napisał "w zieloniutkie choinki". Wystarczy co2 z bimbrowni, to naprawdę łatwy sposób i niedrogi. Piękne też są anubiasy,ale z reguły drogie, i powoli rosną - ale mogą być w każdej wodzie, zarówno twardej, jak i miękkiej, pH praktycznie nie ma znaczenia,  rośliny wieloletnie. Nurzańce natomiast to wręcz "podstawa", tworzy się z nich kurtyny zasłaniające urządzenia w akwarium, wraz z moczarką (jedna z najłatwiejszych roślin w hodowli) są doskonałymi producentami tlenu
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2006, 14:48:15 »

Pawełku ja bym dołożyła do tego jakieś kryptokoryny. Jeśli wybierzesz odpowiednie gatunki to moga byc na środek a niektóre gatunki także na tył. Cabomba ma jedna wadę - w liściach zbiera się syf i tez potrzebuje trochę światła a weź pod uwagę że masz go bardzo mało. Sporo roslin będzie kiepsko rosło. Do takiego oświetlenia nadaje sie rogatek sztywny, mech jawajski, pelia, strzałka skrzydlasta, kryptokoryny i anubiasy.
Nie wkładaj do zbiornika muszli - utwardzaja wodę i zwiększaja pH.
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2006, 15:11:31 »

Moczarki odpadają, będzie im za ciepło Sad bo planuje temperature 26-27 st Celsjusza Smiley a Moczarki to 18-20, chociaz moze macie inne doswiadczenia, bo wiem jak ma sie praktyka do teorii Wink

Aha, wyniknela malenka pomylka. Akwarium będzie pod oknem poludniowym, wiec swiatla bedzie dosc bo tak 4-5 godzin dziennie wiec roslinki chyba nie padna .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2006, 19:16:22 wysłane przez Sebastian » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2006, 15:55:28 »

Na marginesie - jak chcesz cos dopisać użyj opcji zmień Wink
Światło sloneczne pomoże głównie glonom. W zasadzie nie powinno sie dopuszczać do tego aby na zbiornik padały promienie słoneczne. Czyścik do szyb zostanie Twoim przyjacielem...
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2006, 16:07:09 »

Światło sloneczne pomoże głównie glonom. W zasadzie nie powinno sie dopuszczać do tego aby na zbiornik padały promienie słoneczne. Czyścik do szyb zostanie Twoim przyjacielem...

Hmm... A to mnie droga forumowiczka zmartwila, no to trudno, pewnie skonczy sie na tym, ze wymienie swietlowki na silniejsze Smiley, dzieki za rady, naprawde bardzo, bardzo doceniam Twoje i kazde slowo doswiadczonych wyjadaczy Cheesy

P.S. Nie zauwaylem tej opcji, zbyt jestem podekscytowany rybciami Smiley
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2006, 16:18:29 »

"Nie wkładaj do zbiornika muszli - utwardzaja wodę i zwiększaja pH."

A co z muslami po slimatach tych takich co sie plenia na lewo i pawo (niechcianymi) bo ja jak robilem restart akwarium to caly zwir wygotowalem rosliny bardzo dokladnie wyczyscilem i teraz ich nie mam ale w zwirze jest sporo tych muszelek po nich. Ph mialem okolo 8 two 24 po zastosowaniu co2 ph spadlo do 6.5-7 ale two zostalo 24 i nie moge go w zaden sposub zbic. Probowalem szyszek olchowych i wody destylowanej. Jak bede mial chwile to sprobuje jeszcze kationitem.
Ale czy muszelki takie male moga podnoscic two ? tww   

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2006, 16:54:23 »

Panowie, każda muszla jest zbudowana ze związków wapniowych. Po śmierci muszla oddaje do wody to co za życia ślimaka zostało wykorzystane do budowy skorupy. Nie bez przyczyny w przypadku biotopu Tanganika czy Malawi jednym ze sposobów na zapewnienie odpowiednich warunków wody jest dodanie do filtra jako wkładu tłuczki z muszli. Ron wszystko na pewno zależy od ilości muszelek.
Paweł nie dodawaj muszli, byc może w tej sposób będziesz miał o jeden problem z głowy mniej.
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2006, 16:56:49 »

Nie, nie, spoko Smiley muszelki nie bedzie, pomysl kompletnie odrzucony:)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2006, 16:58:33 »

I bardzo dobrze Wink Acha, ja nie jestem absolutnie wyjadaczem. Akwarystyka zajmuje sie na prawdę krótko - od kwietnia.
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2006, 17:25:59 »

Hehe, w sumie niedlugo Smiley ale i tak gratuluje wiedzy, ja poki co pożeram wiedze z internetu i roznych encyklopedii Tongue zamiast muszli beda fluoryty, kiedy je wyczyszcze prezentują się ślicznie, szczegolnie pod wodą Smiley! ! ! Kiedys nazbieralem w gorach sporo tego :]
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2006, 13:35:27 »

te fluoryty osobiscie ci odradzam !! nie jestem pewien ich dzialania na wode...najlepiej jak chcesz jakas "ozdobe" to kup sobie korzen, oplec go mchem lub pelia i bedzie sie swietnie prezentowal !! zamiast cabomby proponowalbym limnofilie bo jest mniej wymagajaca od kabomby, mozesz zaopatrzyc sie w echinodorusy, kryptokoryny no i nurzance Grin najlepiej do twojego litrazu pasowalaby vallisneria americana "giganthea" Grin szybko sie rozrasta i jest malo wymagajaca Good !

8317910

Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2006, 15:20:38 »

co do echinodorusów (żabienic) to radził bym ci zaopatrzyć się w jedną sztukę, są to przeważnie duże rośliny, choć wyjątki też się zdarzają, np. Echinodorus parviflorus 'Tropica'. Zresztą sam możesz zobaczyć jak się sprawy się mają pod tym linkiem http://www.holenderskie.pl/baza/

Zyga
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2006, 17:15:19 »

Co do fluorytow, te mineraly sa sprzedawana w sklepach akwarystycznych jako wlasnie kamyczki do ozdoby Smiley , sa to mineraly oparte w 90% na kwarcu wiec raczej nie powinny byc niebezpieczne Smiley
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2006, 18:20:14 »

co do echinodorusów (żabienic) to radził bym ci zaopatrzyć się w jedną sztukę, są to przeważnie duże rośliny

zauwaz ze akwarium tez nie nalezy do malenkich !! sam mam 2 takie w swoich 54 litrach i nie tropiki tylko Echinodorus "Lena"

8317910

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: