Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Mech z lasu....  (Przeczytany 15601 razy)
chudy
Gość
« : Wrzesień 24, 2006, 13:11:13 »

Witam Wszystkich....

Chodziłem oststnio po lesie z tesciem na grzybach  Grin...... i mojim oczą ukazał się leśny mech, i wpadłem na pomysł zastanawiając się czy taki mech nie porósł by mi korzenia w mojim akwarium...
więc skubnołem troszke i przetransportowałem do domu...
Przygotowałem,opłukałem dokładnie zlikwidowałem zimię z korzeia mchu i przyczepiłem do korzenia akwariowego którego zamiesciłem w kotniku na próbe....
po 2 tygodniach oczekiwania na rezultaty przyjmnie sie nie przyjmnie mech zaczoł rosnać ..:|.... ku mojemu zdziwieniu zaczoł porastać więcej i wiecej korzenia dębowego w akwarium.... no i tak jest a przytym ładnie wygląda...

i mam pytanie ...
co sądzicie o tym i czekam na wasze opinie...
Pozdrawiam Smiley

Zdjęcie....

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2006, 14:49:52 »

Pytanie tylko jak długo będzie rósł... To nie jest roslina wodna.
chudy
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2006, 15:20:30 »

...Wiem ze nie jest to roślina wodna ... lecz poeksperymentowac można.....

a nawet jesli przestanie rosnąć sie rozwijać a będize utrzymywać kolor nie będzie gnic to czemu nie....? Grin
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2006, 15:39:06 »

Napisz za jakieś 2 tygodnie co z tym mchem - ciekawe czy się przyjmie  Huh

Paul
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2006, 18:27:46 »

przecież mech wsiąka wode jak gąbka  Smiley moim zdaniem powinno być dobrze przez jakiś dłuższy czas( a może na zawsze) Wink rosną one w mokrych miejscach,ja mam roślinke w aqua bagienną (przynajmniej tak czytałem na internecie)i kupiłem ją w zoologu i trzyma już 1 rok Grin
chudy
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2006, 21:25:05 »

nie ma problemu napisze napewno....

Obserwóje i bede patrzył co się dzieje z mechem...jak sie przyjmie to ..... nowa roślinka do akwa... Huh Cheesy Cheesy Wink

POZDRAWIAM
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 26, 2006, 17:05:10 »

wszystkie mchy powszechnie występująe w akwarystyce nie są roślinami wodnymi, a jedynie bagiennymi , które przystosowują sie do zycia pod wodą - równiez nasze krajowe mchy: zdrojek (willow moss) i stringy moss.  Niektóre "leśne" mchy napewno tez potrafią przystosowac się do życia pod woda i wytworzyć formę submersyjną. Można próbować, a nóż trafimy na jakiś dobrze adaptujący się i atrakcyjnie wyglądający w submersie gatunek.

chudy
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 26, 2006, 22:30:45 »

dokładnie tak...Smiley

no jak narazie mech nie psuje się  ze tak powiem...
nie gnije nie  robi się brązowy a wręcz przeciwnie zaczął wypuszczać siakieś małe zielonkawe kuleczki....
moze się rozwija nie wiem...zoabczymy....

pozdrawiam....
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 27, 2006, 12:20:02 »

Bradzo mnie to zaciekawiło i mam pytanie, czy ten mech z lasu nie bedzie wydobywał jakieś  Huh substancji Huh do wody ? Żeby nie zaszkodziło faunie i florze Wink Narazie nie mam ryb w akwa więc moge spróbować i zobaczymy co się stanie.

Pzodro.

P.s chudy, a rybki w kotnik dobrze się mają ? Cool Chodzi czy nie ma jakis objaw od tego mchu
chudy
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2006, 14:08:47 »

witam kotek....Smiley

Rybki w kotniku bardzo dobrze się maja rosna jak na ... nawozie ehhe...Smiley Tongue
Mech raczej nie wydziela  nic a wręcz przeciwnie jest strasznie obskubywany przez małe w kotniku Smiley a przeciez posadziłem tam wiele innych roślin ..heeh.... jednym słowem mech ten jest lubiany Smiley.....
pozdrawiam...
chudy
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 02, 2006, 11:30:56 »

Witam wszystich....

Po 3 tygodniach wstaiam zdjęice jak wyglada ten mech...
Osądzcie sami...
Dodam tylko tyle zę dodawałem do wody SERA FLORENA 2ml co 3 dni....

POzdrawiam...
1.
http://siakostak.w.interia.pl/IMG_1653.jpg
2.
http://siakostak.w.interia.pl/IMG_1654.jpg

1.1
http://siakostak.w.interia.pl/IMG_1653.jpg
2.2
http://siakostak.w.interia.pl/IMG_1654.jpg

Pozdrawiam papa
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2006, 15:16:22 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 02, 2006, 19:58:00 »

Teraz poznaje, to jest torfowiec... Lepiej uwazaj, bo kiedy zacznie obumierac zakwasi wode i ja bardzo zanieczysci... Ale moze nie bedzie obumieral, bo zaadaptowal sie do wodnych warunkow? Torfowiec to roslina bagienna... Ciezko mi powiedziec, ale wyglada bardzo ladnie Smiley
tymek666
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 10, 2006, 17:52:58 »

Torfowce zakwaszą Ci wodę, nie dlatego że obumierają tylko ze względu na ciągłe wydzielanie przez nie jonów H+.
Odnośnie tego pierwszego mchu, to było to chyba Brachythecium, ewentualnie Scleropodium. Z Brachythecium w wodzie na dłużej przeżyje tylko B. rivulare, ale nie wiem jak zniesie wysoka temperaturę. Scleropodium lubi wilgotne siedliska, ale zalewanie znosi tylko przejściowo.
Pozdr
chudy
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 12, 2006, 13:42:54 »

yhmm....

no jak narazie nic się nie dzieje....
Trzymam go w kotniku i nic się nie dizeje narybek rosnie jak oszalały a ten mech czy co to bo już sam nie wiem ehhe ani nie brązowieje ani nic a nawet to zaczoł się wczepiać już w kożeń bo zdjołem już żyłke ....
Wstawie zdjęcie jak siosra aparat odda ...
POZDRO.... papa
tymek666
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 12, 2006, 21:08:08 »

I będzie żył bo to torfowiec, najprawdopodobniej z sekcji Sphagnum. Ale to korzenia to Ci raczej nie przyrośnie bo nie ma czym Smiley. Masz naturalny sposób na obniżenie pH Smiley.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: