Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki amano-POMOCY!!!  (Przeczytany 1861 razy)
bolek1pl
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 30, 2006, 07:37:53 »

Witam!Dzis rano zauwzyłem w akwa,ze plywaja tylko 2 z 5 krewetek amano,ale po dokladniejszym zaobserwowaniu zauważułem 3 leżące leżące krewetki tak jakby zrzuciły skóre czy to znaczy że one zdechły czy to cos normalneg?po wyciągnięciu z akwa wyglądało to jak skóra przezroczyste i cieniutkie,jak skóra węża.Odpowiedzcie mi na pytanie?Czy krewcie zakończyły swój żywot?sa w akwa od 7 dni.

Pozdro for all
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2006, 07:52:02 »

Krewetki zrzucają pancerzyki. Powodują to dwa czynniki:
1. wzrost - tylko w taki sposób sa w stanie powiększyć swój rozmiar ciała
2. zmiana środowiska - to ma miejsce w Twoim przypadku

Także spokojnie Wink Możesz ich teraz nie widzieć przez 2-3 dni.  Po wylince ich pancerz jest miękki i są bezbronne. Do momentu stwardnienia pancerza będą sie ukrywały.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2006, 07:54:55 »

Nigdy nie słyszałeś o wylince krewetek, raków, krabów i tym podobnych stworów ? Smiley
Tak, zrzucają skórę co jakiś czas. Są w tym czasie szczególnie wrażliwe i płochliwe dopóki nowy pancerz się nie utwardzi.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2006, 17:15:06 »

Nastepnym razem nie wyjmuj z wody zrzuconego pancerza. Krewetki go zjedza co przyspieszy proces twardnienia nastepnego pancerzyka.

reaktywacja po 4 latach;)
bolek1pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2006, 21:21:01 »

Wielkie dzięki za odpowiedż!!!Wiedziałem o linieniu krewetek ale nie myślałem że to może stać się tak szybko!!!Wszystkie krewcie żyją i mają się super!!!Zjadły wszystkie nitki a teraz zabierają się ze znikome glony szantransji na anubiasie i na korzeniu!!!

POZDRO FOR ALL!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: