Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwarium 112 L  (Przeczytany 2389 razy)
spike1975
Nowy
*

« : Październik 03, 2006, 18:30:39 »

Chciałbym mieć w nim jakieś stadko dosyć łatwych rybek. Myślalem o czymś takim:

1. jako podstawowe jakieś brzanki, albo neonki lub inne podobne (może jakieś fajne danio?). chodzi o to zeby to byly rybki dosyć ruchliwe, kiedyś miałem brzanki odeskie, bardzo fajne, żywe rybki, tylko ze raczej nie widziałem ich za często w sklepach (właściwie tylko raz widziałem wtedy kiedy kupilem).

2. na dno parę (5-10) krewetek - bo nigdy nie mialem zadnych robali a myśle ze mogą być fajne. pytanie tylko czy brzanki mi nie zeżrą tych krewetek?

3. a na wierzch jakieś ze 2 szczupieńczyki z któregoś z mniejszych gatunków + z 5 gupików na pożarcie.

Pytanie, czy da się to wszystko jakoś ze sobą pogodzić (wymagania co do wody itp). Jakie byście zaproponowali konkretnie gatunki?
Na koniec zaznaczam że rybki juz parę razy w życiu miałem i nawet ładnie się chowały więc jakąś tam wiedzę o akwa mam, ale akwarystycznym wyjadaczem to z pewnością nie jestem.

EDIT:

namyślilem się, kupuje brzanki, najprawdopodobniej sumatrzańskie.
czy ktoś może mi powiedzieć czy trudne są w pielęgnacji? znaczy czy bardzo wymagające, czy łatwo zdychają?

jakie do nich dać szczupieńczyki najlepiej?

Dzięki za wszystkie uwagi.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2006, 20:15:48 wysłane przez spike1975 » Zapisane
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2006, 12:58:17 »

heh, o brzance to sobie tu poczytaj
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/
widzialem ja u kuzyna, jest bardzo ruchliwa, szczegolnie wtedy gdy goni ja inna rybka, ladnie wyglada, ale szczegolow mozna sie dowiedziec na www.google.pl
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2006, 13:48:31 »

brzanka sumatrzanska obgryza pletwy wiec stwierdzenie "gupiki na pozarcie" sie sprawdzi bo po kilku godzinach twoje gupiki beda mialy strzepy zamiast ogonow

8317910

spike1975
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2006, 23:04:58 »

No i kupilem sobie 5 krewetek. Red Cherry, jeszcze nie wybarwione. Jak trochę podrosną dokupie rybki Smiley Fajnie będzie.
darkx4
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2006, 09:16:13 »

ja na twoim miejscu zamiast brzanek kupił wym stadko danio. niektóre sa naprawde ładne. ostatnio widziałem czerwode. bardzo dobrze się prezentowały w dużym akwarium. a brzanki mogą atakować te gupiki a pozatym lubią wyskakiwać.
spike1975
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2006, 11:46:04 »

no tak, ale ja nie chce miec tych gupików. dostalem je i gupio bylo odmowic. moze je oddam do sklepu jakiegos. a moze ktos by chcial? mam ich z 15 i 10 to spoko moge oddać. jestem z łodzi.

a jest tu może jakiś brzankowiec? i ile dobrze wiem to brzanki się trzymają raczej środek i dół akwa. co byście proponowali na górę?

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2006, 23:24:33 »

Tak brzanki pływają w środkowych i dolnych partiach wody są bardzo piękne mi żyją już dwa lata więc proponuję a na górze najbardziej bym widział danio również je miałem żadnych problemów trzymają się wyłącznie górnej partii akwarium

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Manjak01
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2006, 00:17:03 »

A szczupieńczyki nie schrupią sobie tych małych krewetek? To nie są miłe i przyjazne rybki... spokojnie wciągną muchę sporego rozmiaru. Niby krewetki na dnie, ale jak taki szczup. zobaczy, że coś leci, to od razu pogoni Cheesy
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2006, 11:46:29 »

ja bym uważał różnie to z nimi bywa kiedyś od razu mi zjadły małe krewecie a raz przez dwa lata spokojnie ze sobą żyły dodaj trochę kryjówek dla krewetek według mnie to jedyne co możesz dla nich zrobić

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: