Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Poziom NO2 w dojrzewającym akwarium ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Poziom NO2 w dojrzewającym akwarium ?  (Przeczytany 168035 razy)
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Październik 23, 2007, 12:16:59 »

Jestem załamana, już mam ochotę zlikwidować cały ten interes bo martwi mnie to okropnie a mam dość innych zmartwień.

Spokojnie, tylko spokojnie, musisz się nauczyć cierpliwości i systematycznie pracować, przy zbiorniku, a będziesz miała więcej sadysfakcji niż zmartwień Smiley. Niestety, ja też dowiedziałem się, że tak właśnie jest na tym forum: akwarystyka jest dla ludzi cierpliwych, no i  potrzeba troszkę grosza.

Filtra nie musisz zmieniać, jeżeli będzie czyszczony odpowiednio często by sam się nie zapychał i nie brudził wody to wystarczy. Niestety masz mały zbiornik i by utrzymać dobre stabilne parametry trzeba będzie być czujnym, są też plusy:w tygodniu potrzebujesz wiaderko 20 litrów odstanej wody, ja dla przykładu muszę jej mieć 200 l, co łatwiejsze?

JAGA
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Październik 23, 2007, 12:55:57 »

King  -  dzięki za słowa otuchy. Ja do cierpliwych nie należę - może właśnie akwarystyka mnie tego nauczy.

Wiesz nawet mnie rozbawiłeś z tym porównaniem litrażu - to rzeczywiście musi być wyzwanie odstawić taką ilość wody !

Byłam w sklepie i zamówiłam na jutro ten Safe Start Tetry o którym pisze Malzonka. Tonący brzytwy się chwyta!!

Wyczytałam, że wysokie PH wpływa na wytwarzanie niebezpiecznych związków amoniaku, czyli w efekcie azotynów. A u mnie jest bardzo wysokie PH. Normalnie na poziomie 8,5 a po uruchomieniu bimbrowni 7,5. Ale bimbrownia jakoś przestała po 3 dniach hulać i PH znowu skoczyło do góry.
Mój synek już nie może patrzeć na akwarium, bo zabiera ono czas przeznaczony dla niego  Undecided

Pozdrawiam wszystkich
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Październik 23, 2007, 15:27:34 »

No ja u siebie wedle instrukcji wlalem w czasie dojrzewania cala buteleczke Safe Startu i mimo wszystko mialem pozniej No2 >1,5.
Ale moze faktycznie jesli uzyjemy tego przy naglym wzroscie w dojrzalym akwa to dziala lepiej.
Tak naprawde to w tej akwarystyce nigdy nic nie wiadomo ;]

JAGA
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Październik 24, 2007, 07:06:34 »

Witam

Dziś jest 24 dzień dojrzewania mojego zbiornika (54l). Pomiary wykonane dziś rano.
PH - powyżej 8 !! (bimbrownia działa w ciągu dnia)
TwW - 5
NO3 - 20
NO2 - skalę mam do 0,25 wynik znacznie powyżej Sad

Dodane:
Acha w kranie moja woda ma 0 azotynów! Wygląd akwarium jest na oko dobry, woda czyściutka, roślinki ładne.

Codziennie dolewam Nitrivec Sery
Postanowiłam, że dodatkowo wleję dziś SafeStart Tetry (polecany tutaj) i prawdopodobnie zastosuję PH minus, bo uparcie jest za wysokie. No i zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 12:04:38 wysłane przez JAGA » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Październik 24, 2007, 07:14:53 »

Jaga, na noc odłączasz CO2 ? Jeśli tak to zawsze rano będzie dużo wyższe niż wieczorem. Chociaż Twoja wartość jest w sam raz dla Malawi i Tanganiki Sad
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Grudzień 21, 2007, 13:32:19 »

Dwa słowa, ale nie ma się czym chwalić.

Mam 54L jak w opisie. Przy starcie akwarium, nie czekaliśmy dostatecznie długo (niestety) i najwyższy zarejestrowany poziom NO2- wyniósł u mnie około 13!! mg/L. Rybki przetrwały (w wyjątkiem 1 Kiryska) i teraz pływają wesoło. Rzeczywiście widać różnicę w ich zachowaniu - teraz są śmielsze i jakby weselsze (choć dalej azotyny mam powyżej 1 mg/L). Jak się ktoś przybliży do akwarium - to podpływają. Najlepiej to widać po skalarach, bo gupiki chyba zawsze pływały wesoło (może z odużenia).

Niemniej jesli chodzi o pomiary 'poza skalą' jest na prosta sprawa - rozcieńczyc wodę! W wodzie wodociągowej nie powinno być azotynów wcale, ale jak się boicie i nie wierzycie - kupcie wodę destylowaną. W Krakowie w supermarkecie sprzedają takie po 1zł/500mL.

Robisz tak:
weź miarkę (równie dobrze może być kielon jak nie masz miarki)  i pobierz na przykład 50 mL wody kranowej/destylowanej, przelej do dobrze wypłukanej (kranówą, bądź destylowaną) szklanki, teraz pobierz 50mL z akwarium przelej do tej samej szklanki i dobrze wymieszaj. Zrób test, każdy wynik mnożysz x2.
Jak jest za wysoko to zrób tak:
2 porcje destylowanej
1 porcja z akwarium
--------------------------------- mnożenie wyniku razy 3

Jak za wysoko to można rozcieńczać dalej, ale każde rozcieńczenie wnosi swój błąd.

Jeszcze dwa słowa o filtrze. Mam wewnętrzny i wszystko się prostuje (wychodzi na prostą) po wymianie gąbki filtracyjnej!! Gdyby nie wymiana gąbki na gęstą (o małych oczkach) to pewnie dalej miałbym azotyny kosmiczne. Jakby co, to wszystkie fotki są pod linkiem 'fotki' w opisie - nawet stara gąbka. Dodam, że po wymianie gąbki (5 zł) woda stała się prawie kryształowa.

Pozdrawiam.

PS2
dodam, że kupiliśmy 2 parki gupików i już jedne młode były Cheesy, potem było ucztowanie Wink. Teraz czekamy na drugą parkę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2007, 13:40:28 wysłane przez bladefist » Zapisane

hajtaler
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Styczeń 06, 2008, 19:01:31 »

podlacze sie do watku dzisiaj zalalem moje akwarium 180l zpompa zewneczna fluval205 grzalka fluval 200wat z termostatem 1szy testy
ph--7.6 no3minus---5.0
no2minus ---0
ammonia(nh3/nh4plus)--0
co wy na te wyniki dore sa jak na zalene niedaswno akwarium
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 19:03:18 wysłane przez hajtaler » Zapisane
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Maj 20, 2008, 22:55:27 »

A co z tymi srodkami do uzdatniania wody, po wlaniu których można wpuszczać ryby juz po 24h?
Czy to faktycznie działa?

Mam nowe akwa 112L i zamierzam na razie wpuścić tylko neony i 2 małe bocje.

Jaka powinna być woda dla tych ryb, PH, NO2 itd.?

Co jaki czas podmieniać wodę w akwa 112L i ile tej wody?
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #38 : Maj 22, 2008, 21:30:10 »

Mam nowie aqua na 60l. Jestem początkujący i gdy dowiedziałem sie w sklepie ze na wpuszczenie rybek bede musial poczekać to zasmuciłem sie Cry Choc sprzedawca muwił tylko o 2-3 dniach dojżewania akwarium. Jutro jade do sklepu kupić testy. Czy roslinki pomagają czy utrudniają zmniejszanie azotanów. Mam filtrz deszczownią i klasyczny( dwie końcowki) kturej lepiej uzywać?? Od dawna zbierałem na to aqua i nie moge sie jusz doczekac pierwszej rybki. I czy mogli byście doradnić mi kture są najbardziej wytrzymałe i kture mógłbym wopścic juz za kilka dni?? Gżać wode teraz??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #39 : Maj 22, 2008, 21:31:06 »

Uprzejmie pprosze o odpowieź

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Maj 22, 2008, 23:39:07 »

Kiedys jakies 15 lat temu jak mialem akwa to wpuszaczalem ryby od razu po wlaniu wody. Jedynie sprawdzilem, czy kwasnosc i twardosc są ok. Nigdy z tego powodu zadna mi nie padła. Nie wiem czy z tym czekaniem to nie jest jakis wyolbrzymiony mit.
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #41 : Maj 23, 2008, 21:24:27 »

Rybki zamiezam  wpuscis w poniedzialem po południu czy do tego czasu mam podmienic wode ?? ?? ?? jesli tak to kiedy i ile?? Iczy dodawać wtedy uzdatniacza??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #42 : Maj 23, 2008, 21:25:45 »

Rybki zamiezam  wpuscis w poniedzialem po południu czy do tego czasu mam podmienic wode ?? ?? ?? jesli tak to kiedy i ile?? Iczy dodawać wtedy uzdatniacza??
Nie podmieniac Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Maj 23, 2008, 22:32:25 »

Z tym czekaniem to nie jest żaden mit tylko praktyka. Rzeczywiście jest tak, że jak do czystej wody wpuścisz ryby i je karmisz to niezjedzone jedzenie oraz rybie odchody powodują zwiększenie stężenia różnych związków chemicznych w wodzie. Z odchodów jest między innymi amoniak. Zaraz po starcie nie ma co się z tym amoniakiem dziać .. dlatego jego stężenie rośnie. Jest on jednocześnie pożywką dla bakterii pewnego rodzaju. Zanim jednak powstanie ich tyle, żeby sobie z całym amoniakiem poradziły potrzeba czasu - przez który stężenie amoniaku cały czas rośnie, a to wpływa na złe samopoczcie ryb. Jak powiedzmy bakterie poradzą sobie z amoniakiem (proces polega na utlenieniu go do azotynów NO2-) zaczyna przybywać azotynów - to jest trucizna nie tylko dla ryb ale także dla ludzi (siła działania zależy oczywiście od stężenia NO2- i masy ciała). Tutaj sytuacja jest analogiczna jak z amoniakiem: bakterie utleniające NO2 do NO3 też się znajdą w akwarium bo będą rosły z czasem, ale to właśnie czas jest tu krytyczny: albo bakterie sobie poradzą z NO2 szybko albo jego stężenie wzrośnie powyżej progu bezpieczeństwa dla ryb i pozdychają ... Jeżeli jednak przy dużym szczęściu bakterie poradzą sobie z NO2- i zaczną go utleniać szybciej niż ryby zaczną zdychać to jesteś 'w domu'. Teraz tylk opotrzeba roślin, które będą zużywać NO3 do czegoś (nie wiem do czego dokładnie, ale przecież azotany stosuje się jako nawozy) i niejaka stabilizacja zostanie osiągnięta.

Jak się bardzo uparłeś ... to broń ..że nie wpuszczaj całego stada ryb .. bo żadne bakterie nie rosną tak szybko jak szybko będzie przybywało chemii w Twoim zbiorniku. Wpuść może 1 sztukę, najlepiej niedużą ... wtedy proces 'startu' będzie łagodniejszy i lżejszy dla bakterii. Jak chcesz podmian wody to trochę poczekaj i zawsze odlej wody do jakiegoś gara, wiadra .. czegoś tam, żeby woda postała sobie z dobę w otwartym naczyniu  - w celu pozbycia się środków dezynfekujących wodę wodociągową (jak z takiej kożystasz). Dlaczego? Bo środki dezynfekujące wodę mają ubijac bakterie - czyli to o co walczysz, żeby w miarę szybko narosło w Twoim akwarium. Dlatego woda do podmian musi wola być od środków do dezynfekcji.

Ja niestety też czekałej za krótko - bo tylko tydzień. Wynki badania wody wskazywały w tym czasie jak na dłoni opisaną powyżej zależność.
Ryby przeżyły, ale widać było różnicę w zachowaniu w czasie tzw. dojrzewania oraz w powiedzmy stabilnym akwarium.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 22:46:36 wysłane przez bladefist » Zapisane

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #44 : Maj 23, 2008, 23:17:29 »

BLADEFIST, myślę, że masz rację no i moze faktycznie to, ze jak sie wpusci ryby do nowo zalanego akwarium i przezyją to jest to poprostu szczescie.

W sumie to dobre rozwiązanie, ze jak juz ktoś nie potrafi doczekac się wpyszczenia rybek to niech wpuści na początek max 2 szt jakieś małe.

Jak przeżyją  2 tygodnie to wtedy można zwiększyć obsadę.

Oczywiście te 2 ryby nalezy karmić bardzo minimalną porcją pokarmu tak co 2 dni.

Kilkanascie lat temu nikt nie zawracał sobie głowy jakimś NO2, NO3 itd. Mierzylo sie tylko Ph i twardość.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 23:19:12 wysłane przez Piranha » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: