mario24
Nowy
|
|
« : Październik 06, 2006, 15:11:19 » |
|
Mam akwarium od 2 tyg ,z roslinami, oświetlone, właczony filtr i grzałka , bez rybek na razie.Dzisiaj zmierzyłem poziom NO2 i wyszło prawie 0,5 czy to normalne zjawisko w dojrzewajacym akwarium ? Za kilka dni miałem zamiar wpuscic rybki, czy ma je wpuszczac do takiej wody , czy tez wymienic ze 20% wody i dopiero wpuscic ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2006, 20:25:33 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2006, 17:36:37 » |
|
Tak to normalne. Znaczy że masz jeszcze nie ustabilizowane akwa. Poniższy diagram chyba to nieźle prezentuje. Zródło: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/index.htmlRyb jeszcze nie wpuszczaj. Poczekaj z tydzień i zmierz wartość. Ostatnio na wlasnej skórze przekonalem się, że im dłużej akwa dojrzewa to tym mniej problemów później i łatwiej utrzymać stabilne parametry wodu. (Nasze 25l i 60l stało dojrzewało chyba z miesiąc )
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2006, 18:36:42 » |
|
bardzo pomaga w dojrzewaniu ''pożyczenie'' części wkładu ze starego, dojrzałego filtra i dolanie wody- tez z akwarium. zmieniałem dno u siebie tydzień temu i ryby wpuściłem już po dwóch dniach. podłączyłem stary filtr i nie było problemu. nie trzeba wtedy kupować jakichś szczepów bakterii czy innych wynalazków
|
|
|
|
|
|
|
Madziorek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2007, 20:17:56 » |
|
no to mam problem:/ zrobiłam właśnie tak jak napisaliście-czyli tydzień temu urządzałam nowe aqwa-dodając wodę z poprzedniego aqwa oraz filtr i dolałam wodę ale odstaną kilka dni- od razu mierzyłam wtedy parametry i były one na poziomie: pH:7,6 Two: 28 Tww: 13, NO2: na poziomie: 0,0-0,1 i No3: ok. 5 dziś dokładnie po tygodniu masakra: pH bez zmian, Two spadło troszeńkę: na 24, Tww: 13 NO2: 0,5-0,7 !!!! No3 na poziomie: 20-40!!! czy to może oznaczać, że woda jest jeszcze nie wyklarowana?? acha na Two i Tww stosuję woreczki do zbicia twardosci, a co z NO2 i NO3?? czy oprócz podmiany wody mogę jeszcze coś zrobić??? baniaczek ma 54 l, roślinki kabomba- sporo, kryptokorynka dość duża, moczatki, żabieniczka (mała na razie), i do tego nadwódka (glabra)...
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2007, 20:25:01 » |
|
Przede wszystkim poczekaj. Po prostu filtr nie dojrzał. Woda z poprzedniego akwa przyśpieszy ten proces, ale go nie zastąpi. NO3 jedynie przez podmiany, a NO2 samo z czasem zniknie - tak jak na wykresie
|
|
|
|
|
|
|
Madziorek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2007, 21:49:14 » |
|
dzięki serdeczne:)) tak zrobie ... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2007, 17:32:16 » |
|
twoje azotany nie są jeszcze tragiczne. ale NO2 trochę straszą, ale to ich poziom winduje do góry NO3. Pozostaje czekać, pewnie to małe akwarium. PS: Myślę, że ten temat przyda się początkującym, dlatego pozwolę go sobie przykleić
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2007, 17:38:58 wysłane przez lukas »
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2007, 20:51:38 » |
|
W pierwszym poscie wartosci sa mocno abstrakcyjne, wiec postanowilem pokazac jak to wygladalo w moim przypadku. Bycmoze lepiej trafi to do wyobrazni i pare osob sie zastanowi ;] *Drugiego dnia dojrzewania podalem bio starter Tetra Safe Start wedlug zalecanej dawki. (50ml na 60l) ** Wartosci powyzej 0,5 mg/l no2 wplywaja wyraznie negatywnie na zdrowie ryb, wartosci powyzej 1mg/l moga byc dla wielu gatunkow smiertelne. *** Zbiornik dojrzewal bez ryb, z roslinami i wlaczonym filtrem oczywiscie. **** Dzien 0 to oczywiscie moment zalania zbiornika. Tak, wiec widac, ze niebezpieczny dla ryb skok no2 nie trwal chwili, tylko praktycznie 5,5 dnia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2007, 21:13:01 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2007, 09:48:35 » |
|
Tadek ale nie kazde akwarium jest takie same )) widze ze solidnie mierzyles dzien po dniu
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 02, 2007, 16:29:09 » |
|
Oczywiscie, ze czas dojrzewania zalezy od wielu - czesto losowych - czynnikow i raczej prawie nikt nie bedzie mial takich wartosci w takim czasie jak ja. Chcialem po prostu pokazac jak to moze wygladac - moze ludzie zastanowia sie i poczekaja pare dni dluzej albo kupia przynajmniej test no2 za te parenascie zlotych na allegro ;] Przy okazji widac ze bio startery nie sa magicznym eliksirem i nie eliminuja w pelni zagrozenia dla rybek.
A testowalem codziennie, bo to fajna zabawa - zreszta mam odczynnikow na 50 testow, to zal byloby nie wykorzystac ;]
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 04, 2007, 17:26:36 » |
|
Podłączę się pod ten wątek. akwarium 180l, zalane 22.09.07 dzisiaj, trzynastego dnia od zalania akwarium, parametry są następujące (testy kropelkowe Sera): kh - 6 gh - 9 ph - 7-7.5 no2 - 0 no3 - ok. 5 (kolor między 0 a 10) cały czas działa co2 poczekam tydzień, sprawdzę raz jeszcze i chyba zacznę wpuszczać pierwszych lokatorów co sądzicie?
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
wisnia22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2007, 09:25:04 » |
|
Wszystko co piszecie sie zgadza. Nasz baniak ma dopiero piec dni i od poczatku jest zarybiony , czego konsekwencje jusz odczuliśmy tzn padło nam siedem rybek i szykuja sie nastepne.wczoraj nieliśmy no2 na poziomie 0.7 - 1.0 (est jest mało precyzyjny) zrobiliśmy podmianke okolo 60 % wody ( stała 30h) i nasze no2 spadło na poziom 0.3- 0.4 ale pewnie jeszcze urośnie. Ciekawe czy reszta populacji przezyje. SZkoda Ze pierw założyliśmy akwarium zanim zagladnelismy ma te forum.
|
|
|
|
|
|
|
JAGA
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2007, 11:20:41 » |
|
Witajcie.
Moje akwarium funkcjonuje od 30-09 i ciągle dojrzewa - 54L Ostatnio zainstalowałam bimbrownię, która trochę mi PH obniżyła. Niestety mam ogromny problem z NO2! Od tygodnia ciągle wynik wykracza ponad skalę czyli 0,25 (testy Rataja). NO3 na poziomie 30 po wymianie wody. Wymieniłam prawie 20L.
Czy ten drastyczny poziom NO2 opadnie w końcu? Na Waszych wykresach widać, że w tym okresie powinno się obniżać. Dodam, że zaczęłam również stosować Nitrvec Sery.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2007, 11:24:47 » |
|
Od tygodnia ciągle wynik wykracza ponad skalę czyli 0,25 (testy Rataja).
No ja mam w testach skale od 0,0 do 10mg/l. Ty masz pewnie w przyblizeniu 0,3 - w jaki sposob to wykracza poza skale ? ja bym jeszcze poczekal. Jaki masz filtr ? Sprobuj powyjmowac martwe czesci roslin, jesli takie masz w zbiorniku.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2007, 11:30:03 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
JAGA
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 21, 2007, 13:06:15 » |
|
Filtr mam AquaSzut super mini 360. Ostatnio zrobiłam właśnie porządek z roślinkami bo bardzo mi gniły. Są jeszcze jakieś marniutkie listki ale niewiele. Na dnie też odmulałam ale mam małe akwarium i nim zdążyłam całe objechać to już połowę wody odpuściłam . Widzę, że jeszcze jakieś śmieci tam pływają, a jak ruszę żwirkiem to już wogóle! Przekracza skalę tzn. kolor różowy jest znacznie bardziej intensywny niż na skali, która jest zrobiona tylko do poziomu 0,25! Już się trochę denerwuję, bo w sumie pełne trzy tygodnie akwarium stoi i ciągle nie mogę ryb kupić. No i jeszcze jak odłączam bimbrownię to PH idzie w górę. Nie wiem jak to będzię jak będą rybki Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|