Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neon zielony  (Przeczytany 9816 razy)
tyci
Nowy
*

« : Październik 12, 2006, 16:39:54 »

Witam,
zamierzam nabyć stadko neonków zielonych, w związku z tym mam pytanie do posiadaczy takowych. Czy wymagają one jakichś specjalnych zabiegów i wody w porównaniu do Innesa? Na razie znalazłem, że ph wody powinno być ok. 6 (czy wytrzymają 7?) i woda generalnie miękka.
bucek
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2006, 18:41:29 »

Neon zielony;o. Ja tam pierwsze słysze:) zamiesc jakies fotki moze tez nad nimi pomysle:P w mojim 25 z którórego robie 1gatunoweL:) bo 70 z wielogatunkowym ladnie sie bedzie z tamtym prezetowac:)

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2006, 21:11:14 »

mianem neona zielonego określane sa 2 gatunki: popularniejszy zwinnik costello (Hemigrammus hyanuary) oraz mniej popularny Paracheirodon simulans. Obydwa gatunki są stosunkowo proste w chowie ale chodowla jest już problemowa.

Hemigrammus hyanuary foto z www.israquarium.co.il

Paracheirodon simulans foto z www-personal.umich.edu

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2006, 21:41:32 »

czy latwo sie chowa zwinnika costello to bym nie powiedzial bo mialem te rybki i na wlasnej skorze przkonalem sie ze sa bardzo wymagajace !!! bardziej nawet niz neon czerwony !!! Paracheirodon simulans to dla mnie zagadka gdyz nigdy go nie hodowalem wiec nie wypowiem sie na temat jego wymagan wzgledem parametrow wody...

8317910

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2006, 06:42:18 »

Ja nie wiem Baku co ty się tak upierasz, że neony czerwone są trudne w utrzymaniu  Wink
Ja mam zwinnika costello (jeden się zaplątał w siatkę przy wyławianiu) i nie mam z nim żadnych problemów, tak jak z neonami czerwonymi które stanowią większość neonów w akwa  papa
Co do Paracheirodon simulans to też jestem ciekawy. Rzadko widuję je w sklepach. Czy sprzedawcy nie nazywają ich czasem neonami diamentowymi ??

tyci
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2006, 09:34:17 »

Według fotek to mogę powiedzież, że chodzi mi Paracheirodon Simulans, który w sklepach jest nazywany neonem zielonym, a neon diamentowy też widziałem coś takiego, ale wygląda zupełnie inaczej
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2006, 12:54:05 »

To są wszystko odmiany barwne neona innesa (Paracheirodon innesi):

Paracheirodon innesi 'mon cheri' lub 'gold' fotki z www.vergari.com oraz www.peteducation.com

Parcheirodon innesi 'albino' fotka z www.vergari.com

Paracheirodon innesi 'diamondhead' (ten kontrowersyjny neon diamentowy) fotki z www.vergari.com

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2006, 13:28:54 »

Ja nie wiem Baku co ty się tak upierasz, że neony czerwone są trudne w utrzymaniu  Wink
Ja mam zwinnika costello (jeden się zaplątał w siatkę przy wyławianiu) i nie mam z nim żadnych problemów, tak jak z neonami czerwonymi które stanowią większość neonów w akwa 

dla pocztkujacych te gatunki moga byc problematyczne i oto mi chodzi Grin ja tez mialem neony i zwinniki i nie mialem problemow a moi znajomi je mieli jako rybki do "pierwszego baniaka" i bardzo szybko im padly...

8317910

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2006, 22:16:37 »

Według mnie o wiele lepiej kupić sobie neona innesa przecież o wiele ładniej wygląda łatwy w hodowli informacje o nim możesz znależć wszędzie a w razie czego w sklepie bez problemu przyjmą a zielony nawet nie jest w grafice w googlach żeby go zobaczyć ale to jest tylko mój pomysł  proszę na mnie nie wyjeżdżać bo narazie się uczę ale też coś wiem

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

napierka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2006, 01:22:34 »

Moje neony zielone stanowią jedno stadko z czerwonymi i innesa, chowają się dobrze.

2 noeny innesa, 3 neony zielone (zwinnik costello), 4 neony czerwone, 5 kirysków, 2 zbrojniki niebieskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: