Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co myslicie o tej obsadzie  (Przeczytany 3449 razy)
nazer
Zainteresowany
**

« : Październik 22, 2006, 12:05:34 »

Witam
Mam akwarium 70 litrow, tylko zastanawiam sie nad doborem ryb, co sadzicie o tej obsadzie
20 szt. razbora klinowa ( to na pewno )
2-4 Molinezja zaglopletwa
2-4 kiryski

Co o tym sadzicie... czekam na sugestie

pozdrawiam N.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 22, 2006, 12:14:54 »

To jest akwarium na góra 10-15 ryb, zależnie od wielkości. Może nieco mniej tych razbor albo coś mniejszego zamiast nich.
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 22, 2006, 13:49:31 »

Zgadzam sie z przedmówcom uważam że razbory to troche za duże ryby aby w takim akwa były trzymane w takim stadzie, jeśli chcesz mieć takie stado to kup neony albo troche mniej razbor:)
Pozdro;]

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Październik 22, 2006, 15:11:14 »

To jest akwarium na góra 10-15 ryb, zależnie od wielkości. Może nieco mniej tych razbor albo coś mniejszego zamiast nich.

bez przesady...15 ryb w takim akwa Huh edyne co tu nie pasuje to molki zaglopletwe bo rosna zbyt duze !!!

Zgadzam sie z przedmówcom uważam że razbory to troche za duże ryby aby w takim akwa były trzymane w takim stadzie, jeśli chcesz mieć takie stado to kup neony albo troche mniej razbor:)
Pozdro;]

kamcio widziales kiedykolwiek rabore Huh razbory sa porownywalnej wielkosci jak neony !!!

reasumujac obasada moze byc ale bez molek !!!

8317910

nazer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 22, 2006, 17:23:04 »

dziekuje za odpowiedzi... po glebszym zastanowieniu macie racje ze molinezje troche za duze...
Uwazam ze 20 razbor to nie przesada, a bede je miec na bank bo to wedlug mnie najlepiej prezentujace sie stadne rybki,
czyli narazie razbory ok 20 szt. i kiryski na dno, myslicie ze mozna tam cos jeszcze dodac?? np parke pretnikow karlowatych??

pozdrawiam N.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 22, 2006, 18:15:59 »

Ja bym już dał spokój.
klozet
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2006, 19:09:55 »

kirysków kup sobie min 5-6 a nie dwie sztuki, to stadne rybcie, a poza tym w gromadce wyglądają cudownie Smiley

witam was w rzeczywistości
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 22, 2006, 20:27:28 »

Ja w 112 miała 4 w sam raz. Wbrew pozorom te obrzartuszki rosną spore.
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 23, 2006, 14:53:20 »

bakuMGK to zależy jakie kto lubi akwa, ja osobiście mam malawi więc jestem przyzwyczajony że rybki mają luz i osobiście uważam że lepiej mieć mniej rybek ale w lepszej kondycji, oczywiście można by jeszcze i ich więcej tam "upchnąć" ale napewno by miały mnniejszy komfort i mniej miejsca do pływania, ale to tylko moje zdanie i napisałem jak ja bym zrobił Smiley
Pozdro

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2006, 16:02:24 »

No cóż, akurat w Malawi można spokojnie małe przerybienie mieć. Ale co do jednego masz rację. Nie ma chyba bardziej szkodliwego czynnika niż przerybienie (pomijam zatrucia itp.). Z moich doświadczeń wynika, że ryby często tolerują nawet niekorzystne parametry wody, a poważne problemy zaczynają się gdy jest ich po prostu za dużo. Oczywiście jest to całkowicie logiczne i zrozumiałe. Przy bardzo dużej obsadzie w niewielkim akwarium, nie można mówić o utrzymaniu w nim czystości i jako takiej równowagi.
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2006, 21:22:23 »

bakuMGK to zależy jakie kto lubi akwa, ja osobiście mam malawi więc jestem przyzwyczajony że rybki mają luz i osobiście uważam że lepiej mieć mniej rybek ale w lepszej kondycji, oczywiście można by jeszcze i ich więcej tam "upchnąć" ale napewno by miały mnniejszy komfort i mniej miejsca do pływania, ale to tylko moje zdanie i napisałem jak ja bym zrobił Smiley
Pozdro

ale tobie nie chodzilo o luz tylko wyraznie napisales
Zgadzam sie z przedmówcom uważam że razbory to troche za duże ryby

razbory to male rybki i o to mi chodzilo Grin

8317910

kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 25, 2006, 15:24:12 »

no fakt, duże nie są. MÓJ BŁĄD. SORKI

Pozdro

www.e-akwarium.com

Jacu$
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 25, 2006, 19:17:16 »

Afro
Witam!
Mam aqua 54l.
Mam już w nim wszystko(roślinki,ozdoby,filtr,grzałka...) czekam na rybki.
Niewiem na jakie się zdecydowaćSad

Czy moge mieć:
12 x Neon czerwony
2-3 Glonojady
i co lepsze 5 x Kirysek czy 5 x mieczyk?
Jak mogę mieć tą/\ obsadę to czym najpierw zarybiac? Podajcie kolejność.
Aaaa... i jeszcze jedno mam 25 C czy odpowiednia tem dla tych rybek?
Hmmm... Co jeszcze... Filtr jest, grzałka jest, Mam na razie 3 roślinki tego samego rodzaju chyba orzech czy jakoś tak.
No to by było wszystko. Powiedzcie co sądzicie o obsadzie. Acha! Woda czeka na rybki już od 1 tygodnia i będzie stała jeszcze min 1 tydz. WYSTARCZY?

POZDRAWIAM papaCYA

54 litry- 12 neon czerwony, 2 glonojady, 5 kirysków Smiley

http://img164.imageshack.us/img164/8020/p5150167nc7.jpg
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 26, 2006, 14:50:55 »

zdecydowanie 5 kirysków na jednego mieczyka to akwa jest za małe o co mówić o 5 Undecided, myśle że reszta obsady może zostać i temperatura też ok. podejrzeman że 2 tygodnie wystarczą ale lepiej by było jakbyś wzioł bakteria z jakiego założonego już założonego akwa. Zycze powodzenia w howowli.

POZDRO

www.e-akwarium.com

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 26, 2006, 15:07:05 »

mieczyki odpadaja no i te glonki tez bez sensu w takiej ilosci !! jeden ci wystarczy !! wtedy mozesz do 15 podbic z neonkami Grin

8317910

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: