Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Co sie dzieje z gupikami  (Przeczytany 6066 razy)
huda87
Nowy
*

« : Listopad 02, 2006, 08:23:35 »

Witam!
Mam takie pytanko dotyczące gupikow, mam je trzy dni i juz jeden mi padl z niewiadomych przyczyn i drugi tez widze jakis taki plywa nie mrawy tzn ma pozwijane pletwy i plywa tylko po powierzchni wody.
Jestem poczatkujacym akwarysta i nie wiem co im jest i co im zrobic mam 4 gupiki i 5 neonek a akwarium 25 L
POMOCY
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2006, 16:30:04 wysłane przez Sebastian » Zapisane

Akwarium 240 L
Pozdrawiam Justysia z Katowic Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2006, 09:37:33 »

gupiki i neonki to niezbyt fortunne połączenie. napisz czy możesz określić ilość azotanów w wodzie, czy robisz podmiany i ile, jak jest z filtrem. bez podstawowych informacji nikt ci nie pomoże i można tylko gdybać.
gupiki czuja się dużo lepiej w słonawej wodzie , co nie znaczy że możesz teraz wsypać im soli , razem z do neonków.
danielpodkarpacie
tylko piękniczkowate troszke dennych
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2006, 09:49:35 »

a przedewszyskim napisz jak je do domu przynisłes pewnie w reklamówce to typowe obiawy duzego spadku temperatury  ale oczywiscie moze byc wszysto co powiedział przedmuwca oczywiscie to wszystko trzeba sprawdzic  pozdrawiam powodzenia

nr 1-112 lit
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2006, 11:45:27 »

I napisz jak dlugo akwarium masz zalozone zanim wpusciles pierwsze rybki.

pozdrawiam
asmi
huda87
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2006, 20:21:49 »

a więc akwarium miałam założone dwa tygodnie wcześniej zanim wpuściłam rybki. a jak sie robi te wspomniane pomiary?a jakie polaczenie byloby najlepsze?
a pozatym wspominiany gupik przeze mnie umarl Sad
a jezeli chodzi o transport to przywiozlam je w worku a worek polozylam na akwarium tzn na wodzie na pol godziny zanim wpuscilam rybki

Akwarium 240 L
darkx4
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2006, 22:31:20 »

do pomiarów kupuje się testy. dostaniesz je w każdym sklepie zoologicznym. najważniejszym wegług mnie jest test na ph i twardość wody. to od tych czynników zależy jakie rybki możesz hodować. ja na twoim miejscu zostawił bym tylko neonki tak ok 8 sztuk i dałbym coś na dno. dlatego że masz małe akwa polecił bym ci jakąś krewetkę, ponieważ ryby denne są zazwyczaj gromadne Good !
danielpodkarpacie
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2006, 16:49:54 »

własnie testy w karzdym sklepie zoologicznym dostaniesz  woda raczej powinna  byc wpożądku  jak taki okres stała a czy rybki jak kupiłas to transportowałas je w jakis ciepłym miejscu czy tak sobie na siedzeniu w aucie lub torebce pozdrawiam i jaki czas masz ze sklepu do domu

nr 1-112 lit
huda87
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2006, 17:17:49 »

własnie testy w karzdym sklepie zoologicznym dostaniesz  woda raczej powinna  byc wpożądku  jak taki okres stała a czy rybki jak kupiłas to transportowałas je w jakis ciepłym miejscu czy tak sobie na siedzeniu w aucie lub torebce pozdrawiam i jaki czas masz ze sklepu do domu

a wiec rybki transportowalam w samochodzie pod kurtka, a ze sklepu do domku mam jakies 10-15 minut

Akwarium 240 L
danielpodkarpacie
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2006, 18:13:44 »

witam a wiec tylko cos z parametrami najpewniej za dużo azotymuw w wodzie albo cos innego jedyne wyjcie to sprawdzic  testami   może masz jakiegos znajomego akwaryste który mugł by ci pomuc sprawdzic parametry bo samemu kupic wszystkie testy to w sumie jakis wiekszy koszt
 nie polecam testuw 5 w1 bo są niedokładne raczej wszystkie odzielnie  pozdrawiam zycze zdrowia rybka

MASA BŁĘDÓW ORTOGRAFICZNYCH - następnym razem będzie ostrzeżenie !!!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2006, 19:04:16 wysłane przez lukas » Zapisane

nr 1-112 lit
huda87
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2006, 21:46:26 »

Witam!
Mam problem, mam neonki w akwa i jedna z nich jest jakaś taka blada nie normalnie czerwona. Co sie z nia dizeje?POMOŻCIE

Akwarium 240 L
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2006, 11:27:53 »

jeśli parametry wody są ok, temperatura nie za wysoka, twardości w normie i związki azotu to może być jakaś choroba. zerknij w internecie w choroby -na pewno coś znajdziesz.
DOROTAZOFIA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2006, 19:45:14 »

ja też dopiero zacząłem. pamiętaj o higienie; jesli wkładasz ręce do wody abyt porawic roślinki lub w innym celu.
może jednak kupiłaś chore rybcie.

jeśli chodzi o gupiki i neonki moje od początku pływaja w zgodzie a gupiki mnożą sie na potęgę .

wodę mam z kranu (warszawa-służewiec) woda  stoi 7 dni i dolewam (mam belkę , akwa. bez pokrywy) a co 14 dni zmieniam 1/3.
robiłem tylko test na ph - wyszło ok. 7.

jak się uporasz z problemem moge oddać kilka platek i gupików.

112L, atman dr80, fzn3. 5 neonków, 3mieczyki zielone, 3czarne moli, czerwone danio, 4gupiki, 5Endlera, 3platki, danio, 2szczupienczyki dageta, zbrojnik, ampularia, Clithon Sun, świderki i masa roślin, atyla niebieska, red cherryx20,
huda87
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 01, 2006, 22:31:29 »

Witam
neonki doszly do siebie i maja sie dobrze.nie mam pojecia co im bylo.....bardzo lubia zywa ochotke jesc, przy tym smiesznie wygladaja taka mala rybka z taka faja  Grin Grin Grin Grin
pozatym mam chyba z 6 slimakow i wogole moje akwarium sobie zyje, pomimo ze jestem poczatkujaca mam kupe  roslinek mam takie wlochate Cheesy:D:D: nie wiem jak sie to nazywa ale rozrasta sie na potege..
pozdrawiam

Akwarium 240 L
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Grudzień 01, 2006, 22:36:58 »

to dobrze gratuluje Cheesy

[45] [15] [4]
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 04, 2006, 09:02:44 »

pomimo ze jestem poczatkujaca mam kupe  roslinek mam takie wlochate Cheesy:D:D: nie wiem jak sie to nazywa ale rozrasta sie na potege..

Mam nadzieję, że to włochate to nie glony  Grin

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: