Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « wsystko gotowe czaka na ryby - ale jakie?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: wsystko gotowe czaka na ryby - ale jakie?  (Przeczytany 5052 razy)
lukasdrugi
Nowy
*

« : Listopad 02, 2006, 14:17:37 »

Wiem ze pytania o obsade sa trudne ale zalalem wlasnie zbiornik do konca, rosliny sa, brakuje ryb, i tu pytanioe jaie wybrac? wiem ze powiienem zaproponowac jakas swoja ale sek w tym ze tych co mi sie wyjatkowao podobaja nie moge trzymac ze wzgl na wielkosc zbuornika a sa nimi skalary, sum rekini, paletki.

Wiec nie wiem co bym mogl miec w tym akwarium co by bylo jakies ciekawe, gupiki i zalobniczki odpadaja - mam je w mniejszym akwa i nie sa jakies wyjatkowe. Myslalem nad gurami mozaikowym podoba mi sie - czy moglby byc w moim zbiorniku? jesli tak to co do iego?
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2006, 15:13:00 »

Hmmm. Myślę, że powinieneś napisać coś o swoim akwa Smiley przede wszystkim pojemność, ale parametry wody też by się przydały.
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2006, 15:49:26 »

o boze nie podalem - idiota ze mnie

akwarium ma 87 l poj a wymiary 66dl, 33 szer, 40cm wys, parametrow nie znam, bo ie posiadam testow, ale w innym akwarium z woda z tego samego zrodla zyje glupik i 2 zalobiczki i maja sie dobrze Smiley
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2006, 16:18:32 »

no co ci mozna zaproponowac bez jakis przykladow  Grin ja osobiscie kupil bym 15 neonow/rozbor ,pretkiki/gurami (ale mozajkowe odpadana moze dwuplame) a na  dno kilka otoskow i stadko kiryskow a jak to ci sie nie podoba to podaj jekies przyklady ryb ktore ci sie podobaja a my cos z tego sklepirmy(aby ialo rece i nogi) Grin Grin
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2006, 16:40:10 »

podoba mi sie jeszcze ksiezniczka z burgundii i brzanka rekiia - chcialbym cos co by wygladem przypominalo suma rekiniego ale zeby sie zmiescilo do mojego akwarium.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2006, 17:32:03 »

pretkiki/gurami (ale mozajkowe odpadana moze dwuplame)

po pierwsze to mozajki sa lagodniejsze i sie bardziej nadaja do akwa ogolnego a po 2 jest to za male akwa na gurami !!!

podoba mi sie jeszcze ksiezniczka z burgundii i brzanka rekiia

ksiezniczka odpada bo to ryba typowo biotopowa (tanga) no i brzanka rekinia tez za duza do twojego akwa !!!

najlepsze rozwiazanie to stado jakis drobnych ryb (np. kasaczowate) parka jakis pielegniczek (np. ramirezki) no i sluzba sanitarna (otoski i kiryski)

8317910

lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2006, 18:40:25 »

a co powiedzieli byscie na takie ryby:

Bocja wspaniala - sliczna ile bym mogl miec
neony innesa 10
prętnik karlowaty ile sztuk
bojownik - ale moze sama nazwa wskazuje na to ze on nie powinien zyc z zadnymi rybami?
gurami dwuplamisty 1 -2

ekipa sprzatajaca:
glonojad - jaki?
kirysek jaki? ile?
otoski - ile?
a moze kosarka?

moze polecicie cos innego jako ekipe spratajaca?
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2006, 20:51:23 »

Bocja - za małe akwa
Neony inessa - ok
prętnik karłowaty  - albo parka, albo harem (np samiec + 2 samice)

gurami odpada - jak napisał baku MGK za małe akwa

do sprzątania osobiście polecam 2,3 otoski, może też być zbrojnik niebieski ("glonojad"). 
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2006, 21:25:10 »

a co z bojca wspaniala? moglbym ja miec?
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2006, 21:28:31 »

sory nieuwaznie przeczytalem, ma moze cos co jest tak ladne jak bocja? takie kolorowe?
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2006, 21:35:16 »

no ok doczytalem ze 30 cm ryby to za duzo na moje akwarium, jaka wielkosc ryb bylaby odpowiednia do mojego akwarium?
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 03, 2006, 21:40:52 »

neony moglbym wymienic ewentualnie na jakies inne nie stadne ryby. wiem ze strasnie jestem upierdliwy ale gdyby nie to moje glupie pytanie jeszcze kilka dni temu kupilbym 3 sumy rekinie kilka gurami i kilka bocjiy  o i jescze skalarow pare- bo w kazdym jednym sklepie w ktorym bylem mowiono mi ze moge trzymac je razem :OOO

zalezy mi bardziej na wilogatunkowosci oczywiscie mozliwie do wielkosci akwarium.

sorry dopiero teraz zauwazylem opcje zmien
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2006, 21:42:34 wysłane przez lukasdrugi » Zapisane
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 03, 2006, 21:58:29 »

Może parę pielęgniczek np. ramireza albo kakadu. Do tego 2 stadka małych ryb np. neony + bystrzyki albo danio, do tego ekipa sprzątająca 2 otoski + zbrojnik albo kiryski.

« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2006, 22:21:32 wysłane przez swoje2 » Zapisane
lukasdrugi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 03, 2006, 23:28:57 »

hmmm to jedna z niewielu obsad ktore mnie jakos interesyja:0

2 stadka by ladnie wygladaly 1 to napewno neony inessa a drugie pomysle, ale ile te stadka powinny miec sztuk?

pielegniczki tesh mi sie podobaja tylko nie wiem ktore kakadu czy ramireza - beda tekie jakie znajde w szczecinie

jesli zbrojnik (to tzw glonojad?) to jaki?

ile kiryskow jesli wymiennie ze zbrojnikiem

i kurcze ostatnia prosba wiem google Smiley ale szukam na google zdjecia otoskow i nie znalazlem a szukam jush kilka dni wszyscy o nich pisza a ja nie wiem jak one wygladaja, moze jakis link/fotka?

a moze pretnik karlowaty jeszcze? albo zamiast czegos?
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2006, 23:41:01 wysłane przez lukasdrugi » Zapisane
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 03, 2006, 23:41:49 »

Co do liczebności stada to myślę, że 6-8 to minimum. Co do zbrojnika to mam na myśli zbrojnika niebieskiego vel wąsacza niebieskiego. Zbrojnika wymieniłbym na 2, 3 kiryski.

Otosek - pierwszy link znaleziony na google.pl Smiley - http://www.akwa-mania.mud.pl/ryby/mojeryby/otosek/otosek.html
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: