Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zewnętrzne tło strukturalne  (Przeczytany 18359 razy)
LuceQ
Nowy
*

« : Listopad 03, 2006, 20:47:21 »

Witam
To moj pierwszy post, chciałem pokazać swoje tło zewnetrzne jakie zrobiłem do swojego akwa 112 L

http://www.republika.pl/theotril/DSCF3216.JPG

MEch zebrany w lesie i ususzony.. Korzenie znalezione i ususzone.. wszystko było żywe oprócz liści, które sa sztuczne.

Prosze o opinie.
Potem zamieszcze fote jak wyglada z woda i cala reszta .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2007, 15:54:25 wysłane przez Sebastian » Zapisane
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2006, 20:54:14 »

Pomysł oryginalny. Wygląda ciekawie, ale..... nie wiem co się stanie po dłuższym kontakcie z wodą.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2006, 22:14:09 »

ale..... nie wiem co się stanie po dłuższym kontakcie z wodą.

Tło zewnętrzne, czyli umieszczone za akwarium.
Zamierzasz dodatkowo je oświetlać (np swietlówka nad tłem) czy wystarczy oświetlenie z akwa ?
Napisz coś wiecej o użytych materiałach, mocowaniu itp.

385 l - dyskowce
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2006, 22:16:42 »

Racja, mój błąd, nie doczytałem
LuceQ
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2006, 16:55:52 »

No właśnie tło zostało troszkę przerobione... dodałem jarzeniówke nad nim tak aby było to lepiej widac- oświetlenie z akwarium nie wystarczyło. Korzenie są umocowane na śrubach. Zawartoś jest umieszczona w "półce" zrobionej ze sklejki.  Pojmniejsze korzenie przytwierdzone drutem, który jest zakryty mchem.. który to nota bene jest przyklejony klejem. Całość leży na półce za akwari

Pozdrawiam  Afro
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2006, 17:19:15 »

pomysł fajny - tylko skąd wziąć takie płaskie korzenie?
dla mnie razi ta jarzębina i gałązki jakiegoś buxusa czy czegoś. zamiast liści za szkłem można wsadzić prawdziwe liście dębu do środka.
sam pomysł z korzeniem jest na piątkę , gdybym miał 5-10 cm miejsca za akwarium próbowałbym coś takiego zrobić.
tak se pomyślałem czy nie dało by się zrobić silikonowego odlewu tych korzeni i odlać potem jakimś plastikiem albo pianką ,może żywicą i włożyć do akwarium? może ktoś tak już zrobił?
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2006, 17:22:39 wysłane przez kafarski » Zapisane
LuceQ
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2006, 19:32:58 »

Tło jest fajne ale jak się ma troche roślin to jest ono niezbyt widoczne.
Zdjęcie pogladowe z tym tłem.

http://www.republika.pl/theotril/DSCF3228.JPG

Ale lepsze takie niz sztuczne myśle.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2006, 09:02:03 »

Dobrze wygląda. Świetny pomysł. Lepsze takie niż ściana z wiszącymi kablami albo fototapeta z rafą koralową ;-)
Gratuluję pomysłu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2006, 09:08:32 »

Fajnie to wygląda. Może jeszcze jakiś opis tak krok po kroku ?

LuceQ
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2006, 18:04:03 »

Dzieki za dobre słowo.

No wiec na poczatek wybrałem sie do lasu po mech i korzenie. Mchu zebrałem bardzo dużo bo jak wiadomo cześć po ususzeniu sie wyrzuci, ze wzgledów wizualnych-te co lepsze sie zostawi. Takie korzenie to przyznam troche sie musiałem naszukać. I w koncu znalazlem je na drodze piaskowej w lesie po której czasem  poruszaja sie auta. I mylśę że dzieki temy są one dość spłaszczone i maja taki dość ciekawy  kształt. "Szafka" jest zrobiona ze sklejki kupionej w jednym z dużych sklepów budowlanych . Najpierw poukładałem wszystko na " owej półce" celem zgrania kompozycji. Potem najpierw przytwierdziłem korzenie- wkretami od tyłu "póki", dzieki czemu nic nie widać ze są mocowane. Potem umocowałem te małe wijace sie korzenie za pomaca drutu. Dwie dziurki obok korzenia.. wkładamy drut i przeciagamy  na tył "półkii" i zwiazujemy obcegami. Przymocowujemy tak w 2-3 strategicznych miejscach, tak aby korzonek sie trzymał i był powywijany w taki sposób jak chcemy. Od pzrodu druciki maskujemy mchem. Nastepnie upychamy mech . klejac go do naszej półeczki.  JA kleiłem klejem takim do tapet lub paneli na sufit. Przykleja sie bez problemy. Na koniec dodałem liście i inne bajerki. Naprawde nie jest trudno. Jedynie tzreba sie po lesie nachodzic Cheesy
magg0t
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2007, 08:07:53 »

Do zrobienia tła użyłem:
+ gips budowlany
+ pigment do farb "śnieżka" (do zabarwienia masy gipsowej)
+ gałęzie, patyki oraz suszony mech (ja swój zebrałem przed blokiem)
+ wikol lub silikon do przymocowania szczegółów

Najpierw budujemy skrzynkę, niewiele większą od wymiarów tylnej szyby akwarium (z tyłu wyciąłem otwór na kable biegnące z akwarium). Rozrabiamy gips z wodą i odrobiną pigmentu (Uwaga! zachodzi jakaś reakcja i gips szybko zastyga, więc trzeba się spieszyć z nakładaniem. Druga uwaga; gips podczas zastygania robi się bladszy) i zaczynamy nakładać na boki skrzynki tak jak na zdjęciu poniżej:

Później zaczynamy umieszczać "grubsze" elemnty naszego tła. Ważne jest, aby zapalnować co i gdzię będzie, zanim zaczniemy cokowiek robić. Otwór w skrzynce zabespieczyłem papierem, na który położę warstę gipsu. Kablę będą niewidoczne Smiley. Wszystko widać na poniższym zdjęciu:

Następnie zaczynamy wtapiać w otoczenie nasze korzenie, starajć się zachować jak największą głebię. Żeby uzyskać dobry efekt część korzeni powinna być blisko, a cześć jak najgłebiej.

Po umieszczeniu wszystkich korzeni stwierdziłem, że tło jest zbyt jasne. Rozrobiłem więc odrobine pigmentu z wodą i pomalowałem całe tło łącznie z korzeniami po prawej stronie.

Na koniec poprzyklejałem mech i "leżące na dnie" liście dębu. Są to elementy, które także znajdą się w akwarium. Mchem można ukryć różne niedoskonałości i ubytki gipsu. Końcowy efekt wygląda tak:

PS. Wszystkie zdjęcia zostały zrobione telefonem przez co kolowy wyszły trochę czerwono żółte :/.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2007, 15:55:59 wysłane przez Sebastian » Zapisane

!!! KONKURS !!!
"Małe jest piekne"
www.kmra.pl
Klub Miłośników Ryb Akwariowych
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 04, 2007, 08:55:22 »

Fajny pomysł. A jak to wygląda z baniakiem?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2007, 15:56:16 wysłane przez Sebastian » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
magg0t
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 05, 2007, 18:25:32 »

Fajny pomysł. A jak to wygląda z baniakiem?
Aparat w komórce nie "łapie" tła. Za jakiś czas będę miał cyfrówkę i wtedy pokażę tło z akwarium. Mogę od siebie powiedzieć, że wyszło super! Akwarium wydaje się znacznie głębsze.

Pozdrawiam!

!!! KONKURS !!!
"Małe jest piekne"
www.kmra.pl
chudy
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2007, 14:02:36 »

witam...
naprawde super....
dzięki za relacie krok po kroku:)

mam pytanie...
czy mech nie zrobi sie brązowy po jakims czasie?
czy będzie rósł...?
czy może poprostu zacznie obumierać i nie będzie  zielony?
magg0t
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2007, 15:35:52 »

witam...
naprawde super....
dzięki za relacie krok po kroku:)

mam pytanie...
czy mech nie zrobi sie brązowy po jakims czasie?
czy będzie rósł...?
czy może poprostu zacznie obumierać i nie będzie  zielony?
Mech zebrałem z trawnika zielony. Położyłem go na ok. miesiąc na kaloryfer grzejący na maksa. Wysuszył się więc na 100%. Kolory nie stracił i cały czas jest zielony. Nie rośnie. Co do brązowienia to na razie nic takiego nie widzę. Spytałem kolegę ogrodnika czy nie straci kolorów. Powiedział, że jeżeli nie dostanie wilgoci to nic się nie powinno dziać Smiley.

!!! KONKURS !!!
"Małe jest piekne"
www.kmra.pl
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: