Do zrobienia tła użyłem:
+ gips budowlany
+ pigment do farb "śnieżka" (do zabarwienia masy gipsowej)
+ gałęzie, patyki oraz suszony mech (ja swój zebrałem przed blokiem)
+ wikol lub silikon do przymocowania szczegółów
Najpierw budujemy skrzynkę, niewiele większą od wymiarów tylnej szyby akwarium (z tyłu wyciąłem otwór na kable biegnące z akwarium). Rozrabiamy gips z wodą i odrobiną pigmentu (
Uwaga! zachodzi jakaś reakcja i gips szybko zastyga, więc trzeba się spieszyć z nakładaniem. Druga uwaga; gips podczas zastygania robi się bladszy) i zaczynamy nakładać na boki skrzynki tak jak na zdjęciu poniżej:
Później zaczynamy umieszczać "grubsze" elemnty naszego tła. Ważne jest, aby zapalnować co i gdzię będzie, zanim zaczniemy cokowiek robić. Otwór w skrzynce zabespieczyłem papierem, na który położę warstę gipsu. Kablę będą niewidoczne
. Wszystko widać na poniższym zdjęciu:
Następnie zaczynamy wtapiać w otoczenie nasze korzenie, starajć się zachować jak największą głebię. Żeby uzyskać dobry efekt część korzeni powinna być blisko, a cześć jak najgłebiej.
Po umieszczeniu wszystkich korzeni stwierdziłem, że tło jest zbyt jasne. Rozrobiłem więc odrobine pigmentu z wodą i pomalowałem całe tło łącznie z korzeniami po prawej stronie.
Na koniec poprzyklejałem mech i "leżące na dnie" liście dębu. Są to elementy, które także znajdą się w akwarium. Mchem można ukryć różne niedoskonałości i ubytki gipsu. Końcowy efekt wygląda tak:
PS. Wszystkie zdjęcia zostały zrobione telefonem przez co kolowy wyszły trochę czerwono żółte :/.