Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 80l,da rade?  (Przeczytany 10170 razy)
Maro
Nowy
*

« : Listopad 04, 2006, 21:46:50 »

Witam,mam pytanie.Wiem,ze minimalny zbiornik dla pyszczakow to 100l,ale czytalem gdzies jak koles pisal,ze mial 60l i tez bylo dobrze.Pytam poniewaz mam 80l i bardzo bym chcial miec biotop malawi.Czy jak bym tam wpuscil 1 samca i 3 samice to czy by mi nie padly?
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2006, 22:27:08 »

welona w 5litrowej kuli też można trzymać i być może też niezdechnie tak i tu możesz wsadzić pysie ale za to ich konfort będzie minimalny, ja osobiście znam gościa który ma 4 pysie w 45litrach Wściekły Undecided ale z mojego doświadczenia wiem ze lepiej mieć długi zbiornik. A napisz jakie gatunki chciałbyś mieć.

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
Maro
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2006, 00:44:12 »

No i wlasnie moglibyscie mi powiedziec jaki gatunek najlepiej zniesie tak malo miejsca.Chce sprobowac to zrobic i raczej juz tego nic nie zmieni.Czy moze byc tak,1 samiec i 3 samice?
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2006, 13:31:57 »

jeśli już koniecznie chcesz mieć tam malawi to daj 1+2 będą miały większy konfort. I napewno nic w stylu crabo tylko raczej yellowki, red redy. i daj dobry filtr do tego akwa bo pysie lubią brudzić Smiley

Pozdro Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2006, 13:33:55 wysłane przez kamcio » Zapisane

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
Maro
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2006, 11:47:12 »

A tak zeby nie zakladac nowego postu to mam takie pytanie.Czy z pyszczakami mozna wogole trzymac inne ryby?A jesli tak to jakie?Moze neonki?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2006, 14:26:33 »

Można trzymać takie które są z tego samego biotopu i te które przede wszystkim nie będą "przeszkadzać" sobie nawzajem. Raczej z pyszczakami to cieżko coś jeszcze trzymać (ew jakieś zbrojniki), ale niech się wypowiedzą fachowcy od pyszczaków.
Neony na pewno nie !!! To inny biotop ...

piski77
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2006, 16:15:41 »

Ja bym Ci proponował Pseudotropheus Saulosi (pyszczak saulosa) 4 szt 1 samiec 3 samice bądź 5 sztuk 1/5.Malawi nie można mieszać z innymi rybkami bo pyszczaki je poprostu zabiją.Można pójść na malutkie ustępstwa i glonojady  dać ale jak pysie dorosną to będą je poprostu podgryzać.Tutaj masz link ze zdjęciami  saulosi,oraz o zachowaniu żywieniu i rozmnażaniu,to jedne z najbardziej łagodnych pyszczaków.http://www.malawi.pl/index1p.html
http://www.malawi.org.pl/?view3=gatunek&gat=00073
grzech
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2006, 19:11:22 »

tutaj znajdziesz sporo wyjaśnień
http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/podstawy/poradnik_dla_poczatkujacych.html

::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 19, 2007, 21:09:44 »

A w 45 litrów ile pyszczaków saulosi się zmieści? Pytam z ciekawości dla przyszłości... Oczywiście tylko pyszczaków. Aha tu jeszcze looknijcie http://www.malawi.org.pl/?view1=filtracja , albo pyszczaków yellow, które są bardziej dostępne w zoologicznym. A jeszcze... Np. w 1 sklepie trzymają w ok.60 l. ze 6 pyszczaków 3 gatunki,a w supermarkecie to chyba w 100 litrówie trzymają z 8 małych pysiów.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2007, 21:17:27 wysłane przez ::Martyna:: » Zapisane

x))
grzech
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 20, 2007, 19:56:28 »

Martynko w sklepie nie chodzi im o dobro ryb tylko o kasę i trzymają ryby jak popadnie, a 45l nie nadaje się do hodowli pysi z malawi papa

indi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2007, 00:04:55 »

czesc...prosze nie mecz ich...nie rob sobie sklepu akwarystycznego w domu i co miesiac zmieniajac rybki ze zdechlych na zywe...prosze wez tam wposc neony w ladnym stadku licznym 10-12 i tez bedzie slicznie...obsadz roslinami i ciesz sie natura tych rybek..w przyszlosci szuakj duzego zbiornika bo im wiekszy tym lepszy:)pozdrawiam
wojtas239
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 21, 2007, 12:10:44 »

to bedzie durne ale musze sie spytac mam akw 60l i chcę mieć w nim ładne ryby a narazie podobaj mi sie tylko rybki z malawi i chce je miec. Czy są jakieś małe barwne rybki z malawi i ile ich moge miec 2-3? aha czy trzeba posiadac jakiec specjalne filtry do takiego akwarium czy wystarczą np. 1 zwykły gąbkowy i drugi taki z przedziałkami ,że w jednej komorze jest gabka w nastęnej takie kuli itd.  papa
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2007, 15:24:16 »

Te kulki to ceramika, ja na malawi się nie znam , ale ja każdy filtr z ceramiką jest dla mnie lepszy (mam dwa akwa w jednym filtr gąbkowy w drugim i ceramike)

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wojtas239
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2007, 19:59:54 »

nie to napewno nie ceramika chodziło mi o kulki które mają w sobie takie jakby szczeliny (niewiem jak to okreslić) ale nadal czekam na konkretne odpowiedzi do mojego pytania  Smiley
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2007, 21:56:26 »

Aaa już wiem o co chodzi takie czarne co na dnie są, hm... kurcze nie pamiętam jak się nazywało, ale wiem o co chodzi  Grin

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: