Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Tęczanka Boesemana czy Xenotoca, jak odróżnić ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tęczanka Boesemana czy Xenotoca, jak odróżnić ?  (Przeczytany 3682 razy)
shaman
Nowy
*

« : Listopad 07, 2006, 01:09:43 »

Kupiłem coś co może być tęczanką ale sądząc po niektórych wygooglowanych jpg może także być xentoca eiseni, jak je rozróżnić ? Nie szukałbym nawet gdyby nie sprzeczne informacje otrzymane w sklepie zoologicznym.
Za rybki zapłaciłem ok. 20zł za sztukę, mam 2, i jedną bardzo podobną do złudzenia przypomina tamte dwie jednak nieco inna.
Czytając sporo ostatnio w sieci, jestem wściekły na tak zwanych specjalistów od wszystkiego w sklepach zoo.

Na dzień dobry do akwarium 54l /po 2 dniowej adaptacji zbiornika/ która miała być wystarcająca wg zapewnień jednego ze sprzedawców wpuściłem 6 neonków innesa, 2 kosiarki, 2 molinezje, 2 czarne molinezje, 2 skalary, 2 załobniki, 4 tęczanki lub xenotoki (tęczanka jak czytam składa ikrę, te które kupiłem podobno są żyworodne ale już cholerka w nic nie wierzę jeśli uprzednio 5x nie sprawdzę) 2 platynki o ile sie nie myle (czerwono-różowe), glonojada. Ogółem cos koło 30 ryb.

Po miesiącu w tymze samym zbiorniku mam już  dziesięć mniej, są to:
2*xenotoca
1*tęczanka,
2*kosiarka,
glonojad /chyba Plekostomus, jest widoczny na jednym z ostatnich zdjęć/,
5 neonków innesa, 
2*załobnik,
1*kirysek
1*mieczyk /?/,
i jeszcze jedna nieznana mi na tą chwilę, także widoczna na fotkach
To komplet, nie wiem czy nadal nie za duzo i czy dobrze obsadzone.

Pomór skończył mi się półtora tygodnia temu, praktycznie jednego dnia traciłem jedną rybkę, kupiłem tak zwane uniwersalne testy, ph wody, poziom amoniaku, azotanów, wszystko wydawało sie być w normie. Mam nadzieję że dzisiaj akwarium nie jest już przerybione, choć straciłem po dłuzszej przerwie dzisiaj jedną neonkę, ale mogło to być podyktowane ślimakiem po którym zbiornik zaczął mi brązowieć i którego usunęliśmy przedwczoraj.
W dniu dzisiejszym wymieniłem ok 30-40% wody na wodę odstaną.
Prosze o radę co do tych moich tęczanek nie tęczanek jak i samego zarybienia akwarium.
Akwarium 54l, 60x30x30 wyposażone jest w napowietrzacz i filtry, jest parę roslinek.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2006, 22:57:03 wysłane przez shaman » Zapisane
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2006, 16:10:54 »

zacznijmy od tego ze to twoje akwa jest o wiele za male na takie ryby (wielkosc) i ilosc jaka byla !! piszesz ze zostalo ci 18 ryb ale z tego ukladuteczanki, kosiarka i glonek musza zrobic out !! pewnie chodzilo o przerybienie, co za tym idzie mimo wszystko zle warunki bytowania i tak sie to wlasnie skonczylo... aha i napisz co to sa te nieznane albo wstaw fotke !!

8317910

shaman
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2006, 17:09:07 »

Juz ładuję fotki ok. 20szt. jeśli znajdziesz chwilę zerknij na

http://dnote.fotosik.pl/albumy/80991.html ,

starałem się objac cały narybek w aqua. Otóż właśnie przykład podejścia do klienta i ryby w sklepie zoo, rybki kupowane były razem z akwarium w odstepie dwóch dni, tzw. pomoc w organizacji zbiornika. Dobrze że wydana kasa wydała sie w końcu mieć jakąś granicę bo sprzedali by mi jeszcze z 5 piranii i 20 neonków  Wściekły
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2006, 23:06:52 wysłane przez shaman » Zapisane
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2006, 08:47:10 »

tak to na bank Xenotoca a inaczej garbatka Good !!! to nawet nie jest podobne do teczanki no ale juz i tak sie wyjasnilo Grin
Masz tu troche wiadomosci o tej rybce:
Wielkość: 9-10 cm, samice bywają nieco większe od samców. Ksenotoki wymagają dosyć obszernego zbiornika, gdyż w złych warunkach łatwo ulega skarleniu i uzyskane osobniki osiągają często tylko 3-4 cm.
Dymorfizm płciowy: Tylna część ciała samca jest kolorowa, fioletowo pomarańczowa, samice jednolicie szare z białymi brzuszkami. U samic jest czasem widoczna plama ciążowa.
Zachowanie: Żywa, stadna, nadająca się do akwarium z pielęgnicami. Obgryza miękkie części roślin i płetwy innym rybkom.
Wychów młodych: Samica po 4-6 tygodniowej ciąży rodzi od kilku do kilkudziesięciu stosunkowo dużych (prawie 1 cm) młodych. Samica niestety ma skłonności do kanibalizmu i aby utrzymać młode musimy przygotować kotnik z odpowiednio gęstym porostem roślin o pierzastych liściach.
Woda: Raczej twarda, świeża o temperaturze od 20-24oC, ryby znoszą okresowo wodę o parametrach znacznie odbiegających od optymalnych. Znane mi są doniesienia o zimowaniu w Polsce Xenotoc w jednym z ogrodów zoologicznych w fosie dookoła wybiegu dla żyraf.
Akwarium: Obszerne z miejscem do pływania. Jako towarzystwo w dużym akwarium można dobrać np. pielęgnicę Meeka.
Pokarm: Wszystkożerna, musi mieć zapewniony dodatek pokarmu roślinnego. Chętnie skubie glony i miękkie liście roślin.

Taka uwaga ode mnie: masz za male akwa na ta rybke !!!

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: