Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « dyfuzor CO2 i filtr podżwirowy w jednym
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dyfuzor CO2 i filtr podżwirowy w jednym  (Przeczytany 9107 razy)
kafarski
Gość
« : Listopad 12, 2006, 23:00:54 »

podzielę się z wszystkimi moim ''wynalazkiem''.
byłem przez długi czas poirytowany syfkiem zalegającym na dnie przy szybie, który w dzień-dwa po odmulaniu pojawiał się znowu na starym miejscu. oprócz tego męczyłem się nad różnymi sposobami 100% rozpuszczania CO2 w akwarium.
no i wymyśliłem ''to'': rurki, które rozprowadzają wodę przy szybie i rozpuszczają gaz w 100%. metoda jest skuteczna, wymaga jednak podłączenia do filtra i ''remanentu'' w akwarium. ja połączyłem to razem z wymianą podłoża.

na tym zdjęciu widać gotowe już urządzenie. jest ono zrobione z rurek pvc 16mm używanych do izolowania instalacji elektrycznych w domach- materiał obojętny dla wody w akwarium. zastosowałem te rurki bo są znacznie tańsze od tych kupowanych w zoologicznych zielonych a ich średnica jest ''kompatybilna'' z wymiarami innych końcówek i przewodów w moim akwarium.
wymiary są trochę mniejsze niż wewnętrzne wymiary dna akwarium aby woda była tłoczona na całej szerokości i długości akwarium.

rurki po docięciu piłką do metalu do odpowiednich rozmiarów połączyłem kolankami i trójnikami stosowanymi do tych samych celów o średnicy wewnętrznej także 16mm, które są montowane na zatrzask na tychże rurkach. oprócz piłki z brzeszczotem przyda się nam też ostry nóż do wygładzania końcówek rurki po obcięciu. może być też papier ścierny nr 120 lub podobny niezbyt gruby.

po zwymiarowaniu ''instalacji'' przewracamy ją na ''brzuch'' i wiertarką robimy co 2-3 cm otwory po spodniej stronie rurek. można to zrobić także rozmontowując wszystkie rurki, trzeba wtedy jednak uważać żeby rurki w trakcie wiercenia nie przekręcały się nam, a wszystkie dziurki były w jednej linii. do otworków użyłem wiertła  2mm. myślę że dziurki nie powinne być większe niż 3mm. najlepiej wiercić na starym stole lud desce- nie połamiemy wtedy wiertła i nie zniszczymy ewentualnie stołu mamusi Wink. przed przewierceniem rurki na wylot zabezpieczyłem się wsadzając wiertło maksymalnie w uchwyt wiertarki- wystawało na ok 1cm więc nie mogło przejść przez rurkę - musiałem uważać tylko żeby się nie ześliznęło.

gotowa instalacja leży jeszcze z otworami do góry- nawierciłem też kolanka i trójniki.
po odwróceniu jeden z trójników jest skierowany do góry- tam połączyłem go z wylotem czystej wody z filtra. na wysokości ok 3cm pod powierzchnią wody wstawiłem jeszcze jeden trójnik, tym razem przezroczysty do kupienia w sklepach zoologicznych- produkt firmy Hobby bodajże.

teraz pora na zainstalowanie dyfuzora. woda z filtra wpada do przezroczystego trójnika gdzie napotyka po drodze wężyk z CO2. wężyk jest wsadzony maksymalnie do otworu który wychodzi pod kątem 90 stopni. to nie wygląda zbyt profesjonalnie i pracuję nad tym ale lekkie przytkanie toru wody wężykiem zapewnia także wypływ wody przez ten króciec do toni wody- inaczej większość wody idzie w dno. woda porywa dosyć silnym strumieniem gaz rozbijając go trochę już na początku rurki za pierwszym trójnikiem. następnie bąbelki gazu są równomiernie rozprowadzane razem z wodą do rurek położonych w dnie- ważne jest żeby rurki położyć równo na dnie aby nawiercone dziurki były na jednym poziomie, inaczej CO2 uciekało by najwyższą dziurką na zewnątrz instalacji i nici z dyfuzji.
można zamontować licznik bąbelków ale przez pierwszy trójnik dobrze widać ile gazu w danej chwili leci do rurek. najlepiej przy nawożeniu CO2 zaopatrzyć się w permanentny miernik CO2/pH lub jeszcze lepiej urządzenie typu Lajon i zawsze obserwować zachowanie ryb bo żadna elektronika nie zapewni nam nieprzedawkowania gazu.
miesiąc temu zmieniłem dno w swoim 450l i rurki działają bez zarzutu- nie wypływa żaden bąbel gazu na zewnątrz, rozpuszczony gaz trafia wszędzie naokoło akwarium w okolicach korzeni, szyba jest narazie czysta.
prawdopodobnie cały system działa też jako denitrator- mały ruch wody przy dziurkach i podłoże (aquaclay 1-4mm) sprawia że NO3 w nocy potrafi spaść z 40mg/l do zera. piszę prawdopodobnie bo mam mocno zarośnięte akwarium i nie potrafię stwierdzić czy połączenie podżwirówki z tym podłożem może przynieść takie efekty bez roślin. zamontuję teraz taką samą instalację w 200l i zobaczę jakie będą wyniki ze zwykłym żwirkiem kwarcowym.
proszę o komentarze, co sądzicie o moim pomyśle.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2006, 23:32:11 wysłane przez kafarski » Zapisane
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 19, 2006, 18:27:48 »

Długo nad tym myślałem i teoretycznie wydaję się być idealne!

Ja bym pokusił się o troszkę inne rozwiązanie może udoskonalenie tego wynalazku.
Może sam coś wykombinuję wtedy się pochwalę.

Ale jak mówisz, że to działa – to działa i już!!!

Nic dodać nic ująć – gratuluję chęci i samozaparcia w dążeniu do doskonałości  Good !

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 19, 2006, 19:42:23 »

ooo a już myślałem że nikt tego nie czytał. trochę skomplikowane pewnie. myślałem też o siatce ale wtedy korzenie przerastałyby ją nie mógłbym ich wyrwać bez wyciągania wszystkiego. zresztą nawet nie wiem czy by chciały rosnąć wszystkie nad siatką.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2006, 21:02:01 »

No pomysł całkiem całkiem.

Jaki jest koszt takiego filtra??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2006, 08:34:05 »

koszt rurki pvc 16mm i kolanek z trójnikami nie powinien wypaść za więcej niż 10 zł. z tym że kolanka i trójniki są pakowane po 10 szt i wystarcza ich na dwa zbiorniki. rurki mają standardowo 3m i też może być jej za dużo, zależnie od rozmiarów akwarium.
Pawel_Maiden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2006, 20:34:49 »

kafarski mógłbys mi cos takiego zrobic i  wysłac pocztą ? Oczywiscie zaplace tyle ile bedzie trzeba. jesli sie zgodzisz to odpisz i sie dogadamy.

Up The Irons !!
skalaromaniak
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2008, 14:47:04 »

Pomysł super..Ja już takie coś zrobiłem..Ale do czego to podłączyć i na jakiej zasadzie ma to pracować?Odp
tomas2610
Stały użytkownik

Posiadam akwarium 60L :P

« Odpowiedz #7 : Listopad 30, 2008, 23:56:29 »

bardzo fajne tylko mam kilka pytan. z chęcią to wykorzystam a pozbedę sie filtra wewnetrznego który zajmuje troche miejsca

1. Różowe kulki to zwir
2. Szare linie to rurki PCV
3. Czerwone linie to strzalki kierunku wody
4. Pojemnik z gąbką na caly syf z akwa
5. Pompka
6. Czerwone strzalki kierunek przepływu wody
Czy to moze byc na takiej zasadzie albo musi byc jezeli dobrze zrozumiałem Huh?
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 23:59:37 wysłane przez tomas2610 » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Styczeń 04, 2009, 16:24:58 »

może być tak jak narysowałeś bo filtr albo tłoczy wodę pod żwir albo ssie spod żwiru. zrezygnowałbym z tej gabki i pojemnika na nią na twoim miejscu bo będzie ciężko zachować szczelność a syfek i tak będzie się odkładał na żwirze.
Skipi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2009, 21:38:35 »

ok
a mam takie pytanie:
czyli z tego co czytam to Ty papujesz wode pod zwir a nie myslales zeby jej zassac? pytam poniewaz sam sie zastanawiam nad tym
aaa i rosliny Ci lepiej rosna? babelkuja?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 05, 2009, 19:08:50 »

jeśli rośliny mają wystarczająco światła i nawozów to bąbelkują, jeśli pompuje wodę pod spód to CO2 ma więcej czasu na rozpuszczenie się w rurkach i nie ulatnia się nad taflę wody. po kilku miesiącach trzeba tylko dobrze odmulić żwirek bo syfek lubi się  w nim osadzać.
Skipi
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 05, 2009, 23:26:12 »

czyli lepszym sposobem by bylo papowanie wody pod zwir niz wyciaganie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 23:34:06 wysłane przez Skipi » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: