Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Moderatorzy i Admini czyli szefostwo :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moderatorzy i Admini czyli szefostwo :)  (Przeczytany 1934 razy)
malzonka
Super aktywny

« : Listopad 26, 2006, 15:55:38 »

Tak się chciałam podzielić swoimi spostrzeżeniami, że u nas to jest luzik. Ostatnio bywam dosyć często na innych forach - jeszcze bardziej tematycznych, ale nie podam na jakich  Wink (będę poprawna politycznie) i tam panuje "zamordyzm". Mi osobiście to nie przeszkadza, bo stosowanie się do regulaminu nie jest wcale trudne. Jednak myslę, że niejeden osobnik np z naszego forum juz by daawno wyleciał. Np za orty, za nie trzymanie się tematu, za podwójne posty, za posty totalnie nic nie wnoszące do tematu no i co jest z tym związane za nabijanie. Sa tego plusy i minusy. Plusem jest łatwość odnalezienia tego co się szuka, brak śmietnika - jednym slowem konkret. Minusem jest brak specyficznej atmosfery.
Nasze forum może sobie pozwolic na pewny luz oczywiście w ograniczonym stopniu, gdyż pomimo specjalizacji - akwarystyka - jest jednak forum ogólnym. Ale nie wszędzie tak może być.
Stąd moje zalecenia Wink dla innych - zanim sie gdzies odezwiecie to czytajcie, czytajcie i jeszcze raz czytajcie. poznajcie kulturę i obyczaje panujące na danym forum.

To takie moje luźne uwagi Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2006, 00:27:13 »

"Zamordyzmu" raczej nie będziemy prowadzić, ale tez nie jesteśmy aż tak bardzo pobłażliwi. Ostrzeżenia najpierw wysyłane są drogą PW i to najczęściej pomaga, choć ostatnio zdarzyło się uciszenie jednego użytkownika.
Myślę że teraz zaczniemy bardziej zwracać uwagę na orty - chyba już wszystkie przeglądarki mają możliwość sprawdzania pisowni więc przy minimum wysiłku można błędy poprawić. Mnie jeszcze ciągle bardzo razi styl niektórych wypowiedzi. Czasem muszę posta 2-3 razy przeczytać a i tak nie rozumiem co autor miał na myśli - tego typu posty osobiście będę kasował bez podawania przyczyn i chyba nikt tego za złe mi nie będzie miał.
Jednak generalnie na forum jest spokojnie i użytkownicy w większości wykazują sie kulturą wypowiedzi.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2006, 19:47:21 »

Nie powiem abym się nie cieszyła z powyższych planów. Literówka przytrafia się każdemu, ale koszmarem jest brak znaków przestankowych i totalne nie zwracanie uwagi na jasność wypowiedzi.
Trafia do nas sporo osób początkujących i myślę, że oprócz zdobywania wiedzy na temat akwarystyki moga się nauczyć kultury przebywania w takich miejscach.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 03, 2006, 17:13:03 »

nic tak nie psuje atmosfery jak banda nieopierzonych moderatorów próbujących udowodnić jak są czujni...
znam takie jedno forum o tematyce cb. brać moderatorska o temacie wie niewiele, ale za to na każdym kroku pokazuje że ma władzę...
nie często tam bywam...

gg:1384140
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 03, 2006, 20:55:19 »

Każdy kij ma dwa końca. Przesada w jakimkolwiek temacie nie jest wskazana. Sztuką jest zachować optymalizm, środek działania. Wam sie to udaje i myslę, że także dzieki temu zagościłam na właśnie tym forum. Ok, koniec lizostwa  Grin Wink
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 04, 2006, 13:51:46 »

Ok, koniec lizostwa  Grin Wink

no właśnie, bo już się zacząłem zastanawiać, czego Ty możesz od nas chcieć... Grin Wink

gg:1384140
Miranda
Nevada
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2006, 22:48:02 »

pamiętam, jak na jednym z forów ilekroć zmieniał się skład moderatorów, na samym początku bany dostawali personalni wrogowie tychże moderatorów, następnie przez jakiś czas bronili regulaminu jak psy wojny, a potem olewali sprawę, co doprowadzało do kolejnego remanentu w składzie...

odkąd pamiętam, zawsze chciałem oddychać. Nikt mi nie powiedział, że oddechem może byc tyle problemów. Najogrsze były ćmy unoszące się w mojej głowie już po fakcie.
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2006, 18:34:30 »

pamiętam, jak na jednym z forów ilekroć zmieniał się skład moderatorów, na samym początku bany dostawali personalni wrogowie tychże moderatorów, następnie przez jakiś czas bronili regulaminu jak psy wojny, a potem olewali sprawę, co doprowadzało do kolejnego remanentu w składzie...
To jakas patologia... nie to co tutaj Tongue

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2006, 20:09:09 »

Bez przesady, akwarystyka to chyba nie tak drażliwy temat Smiley No, ale zawsze jest źle jak ktoś myśli, że jest najmądrzejszy.

Zadaniem moderatora nie jest prowadzenie dyskusji, udzielanie fachowych porad itd. To może i powinien robić każdy użytkownik. A moderator ma jedynie czuwać nad pewnymi ogólnie przyjętymi normami, które nazywa się netykietą. I to jedyna różnica. Funkcja moderatora nie czyni nikogo lepszym itd. Wprawdzie przyznam, że ostatnio nieczęsto tu bywam, ale jako moderator nie spotkałem się tu z wieloma problemami Wink Oby tak dalej Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: