listek
Nowy
|
|
« : Grudzień 09, 2006, 13:36:54 » |
|
zastanawaim sie nad obsada akwa do ktorego powoli sie przygotowuje 375l 150x50x50 co myslicie o takiej obsadzie sa to oczywiscie wstepne gatunki ryby dosc spokojne i nie wymagajace z gory mowie ze nie zamierzam ich wszystkich wsadzic w akwa
Pielęgniczka Ramireza Sumik Szklisty Piskorek Kiryski Pstre i Panda Bocja wspaniala kosiarka pretniki trojbarwne zbrojnik niebieski co sadzicie? co dodac co moze zostac w jakich ilosciach wtedy? Dzieki z gory
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2006, 14:42:41 » |
|
wg mnie czegos tu brakuje... ja osobiscie wrzucilbym tu jakies spore stado jakis drobnych kolorowych rybek, lub kilka wiekszych jak np. gurami mozajkowy, skalar lub paletki...
|
|
|
|
8317910
|
|
|
Gustaw
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2006, 19:22:59 » |
|
Tak piękny zbiornik aż prosi się o zasiedlenie królowej ryb akwaryjnych z okresu międzywojennego, różnymi odmianami Skalara lub Paletkami, te ostatnie trudniejsze znacznie w hodowli ale barwniejsze w różnych odmianach, ryby te gwarantują krystaliczną wodę i w zasadzie nie niszczą roślin ( trochę w godach Skalary, szczególnie większe delikatne / Lotosy ) Pozatym ryby te wibitnie dekoracyjne. Proponowane gatunki ryb dennych, Zbrojnik, Bocja, Sumik, Kiryski, jako dorosłe będą ciągłą przyczyną nieczystej wody i osiadania osadów na roślinach co z kolei pogorszy ich wzrost. Najwydajniejszy filtr, rzędu 1000 l./ h nie zagwarantuje czystej wody, przy tej ilości ryb dennych, a pozatym przy tej strategii zaczną się problemy z wzrostem roślin spowodowane głodem roślin spowodowane deficytem CO2. Z proponowanych gatunków tylko w zasadzie gwarantują czystą wodę, Przepiękna Pielęgniczka Ramireza i Prętniki, co nie powinno być bez znaczenia. Co do większej ilości ryb dennych, to przy nich powinno się stosować gruboziarniste podłoże, aby ograniczać rycie w podłożu co z kolei koliduje z estetyką. Pozdrawiam, powodzenia - Gustaw z Gdańska
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2006, 19:39:40 » |
|
jakby nie bylo ryby denne byc powinny, a stadko kiryskow na pewno nie spowoduje jakiegos wiekszego zanieczyszczenia wody... ja radze stado kirysow na dno i osobiscie wole stadko ryb kasaczowatych np. neony, jarzence, jakies bystrzyki lub z karpiowatych np. brzanka wysmukla (titteya)
|
|
|
|
8317910
|
|
|
listek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2006, 21:03:54 » |
|
czemu wszyscy zawsze z tymi paletkami jak dla mnie to sa za drogie i zbyt czesto spotykane juz wole dac wieksza ilosc pretnikow jak dla mnie ciekawsze niz paletki. a pozatym czystosc wody to nie problem lubie sprzatac moje akwa wiec lepiej powiedzcie mi jakie ryby z tych co anpisalem mogbym wsadzic i w jkich ilosciach oczywiscie nie wszystkie tylko np ze glownie beda pretniki do tego jakies mniejsze np ramireza i do tego denne czy cos? z gory dzieki
|
|
|
|
|
|
|
Gordon
Zainteresowany
I&I... only one truth
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2006, 21:11:07 » |
|
jak dla mnie to te skalary to wybitny pomysl :].. sprobuj wrzucic kilka sztuk i sprawdz jka się będą prezentować.. może dasz kilka fotek??
|
|
|
|
Chillout...
|
|
|
listek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2006, 21:20:15 » |
|
skalary odpadaja moj brat kiedys mial do dzis je przeklina
|
|
|
|
|
|
|
Gordon
Zainteresowany
I&I... only one truth
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2006, 21:27:13 » |
|
wiadomo jednym sie udaje a drugim nie, ale wedlog mnie to są calkiem git ... ale jka nie to nie.. zawze można sparwic sobie cos innego.. wkoncu nie żyjemy w czasach komuny <hihihihi>
|
|
|
|
Chillout...
|
|
|
listek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2006, 21:42:55 » |
|
Dlatego licze na kolejne propozyje
|
|
|
|
|
|
|
Aro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2006, 22:15:46 » |
|
A myślałeś o tanganice lub malawi?
|
|
|
|
|
|
|
listek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2006, 22:22:30 » |
|
nie przepada za typowymi biotopami malwai za puste jak dla mnie i z regoly pyszczaki sie tam hoduje a tanganika tez jakas tak ble "wewnetrzne fuj ukryte psie" wole oglone i roslinne a na roslllinne jeszcze za szybko wiec zostaje ogolne
|
|
|
|
|
|
|
Gordon
Zainteresowany
I&I... only one truth
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2006, 09:09:09 » |
|
a co sądzisz o ławicach?? może rozbory kliniwe, w bardzo dużym stadzie wyglądają zabarwnie i fajnie...albo kilka kakadu
|
|
|
|
Chillout...
|
|
|
listek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2006, 11:03:57 » |
|
rozbora za malo kolorowa wzialbym wtedy neonki przy ławicach a kakadu z tego co wiem to agresywan ryba a pamietam co sie dzialo u mojego brata gdy mial pare agresywnych rybek
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2006, 11:52:30 » |
|
Może biotopy Ameryki?? CA lub SA??
|
|
|
|
|
|
|
listek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2006, 13:05:08 » |
|
Ameryka kojarzy mi sie z ciemnymi wodami ale zaproponuj jakies gatunki moze akurat beda fajne w mojej opini
|
|
|
|
|
|
|
|