Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 375l  (Przeczytany 4225 razy)
listek
Nowy
*

« : Grudzień 09, 2006, 13:36:54 »

zastanawaim sie nad obsada akwa do ktorego powoli sie przygotowuje 375l 150x50x50 co myslicie o takiej obsadzie sa to oczywiscie wstepne gatunki ryby dosc spokojne i nie wymagajace z gory mowie ze nie zamierzam ich wszystkich wsadzic w akwa

Pielęgniczka Ramireza
Sumik Szklisty
Piskorek
Kiryski Pstre i Panda
Bocja wspaniala
kosiarka
pretniki trojbarwne
zbrojnik niebieski
co sadzicie? co dodac co moze zostac w jakich ilosciach wtedy?
Dzieki z gory

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2006, 14:42:41 »

wg mnie czegos tu brakuje... ja osobiscie wrzucilbym tu jakies spore  stado jakis drobnych kolorowych rybek, lub kilka wiekszych jak np. gurami mozajkowy, skalar lub paletki...

8317910

Gustaw
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2006, 19:22:59 »

Tak piękny zbiornik aż prosi się o zasiedlenie królowej ryb akwaryjnych z okresu międzywojennego, różnymi odmianami Skalara lub Paletkami, te ostatnie trudniejsze znacznie w hodowli ale barwniejsze w różnych odmianach, ryby te gwarantują krystaliczną wodę i w zasadzie nie niszczą roślin ( trochę w godach Skalary, szczególnie większe delikatne / Lotosy ) Pozatym ryby te wibitnie dekoracyjne.
            Proponowane gatunki ryb dennych, Zbrojnik, Bocja, Sumik, Kiryski, jako dorosłe będą ciągłą przyczyną nieczystej wody i osiadania osadów na roślinach co z kolei pogorszy ich wzrost. Najwydajniejszy filtr, rzędu 1000 l./ h nie zagwarantuje czystej wody, przy tej ilości ryb dennych, a  pozatym przy tej strategii zaczną się problemy z wzrostem roślin spowodowane głodem roślin spowodowane deficytem CO2.
             Z proponowanych gatunków tylko w zasadzie gwarantują czystą wodę, Przepiękna Pielęgniczka Ramireza i Prętniki, co nie powinno być bez znaczenia.
              Co do większej ilości ryb dennych, to przy nich powinno się stosować gruboziarniste podłoże, aby ograniczać rycie w podłożu co z kolei koliduje z estetyką.
              Pozdrawiam, powodzenia  -  Gustaw z Gdańska
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2006, 19:39:40 »

jakby nie bylo ryby denne byc powinny, a stadko kiryskow na pewno nie spowoduje jakiegos wiekszego zanieczyszczenia wody... ja radze stado kirysow na dno i osobiscie wole stadko ryb kasaczowatych np. neony, jarzence, jakies bystrzyki lub z karpiowatych np. brzanka wysmukla (titteya)

8317910

listek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2006, 21:03:54 »

czemu wszyscy zawsze z tymi paletkami jak dla mnie to sa za drogie i zbyt czesto spotykane juz wole dac wieksza ilosc pretnikow jak dla mnie ciekawsze niz paletki. Wink a pozatym czystosc wody to nie problem lubie sprzatac moje akwa  Grin wiec lepiej powiedzcie mi jakie ryby z tych co anpisalem mogbym wsadzic i w jkich ilosciach Wink oczywiscie nie wszystkie tylko np ze glownie beda pretniki do tego jakies mniejsze  np ramireza i do tego denne czy cos?
z gory dzieki Wink

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2006, 21:11:07 »

jak dla mnie to te skalary to wybitny pomysl :].. sprobuj wrzucic kilka sztuk i sprawdz jka się będą prezentować.. może dasz kilka fotek??

Chillout...
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2006, 21:20:15 »

skalary odpadaja moj brat kiedys mial do dzis je przeklina Cheesy

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2006, 21:27:13 »

wiadomo jednym sie udaje a drugim nie, ale wedlog mnie to są calkiem git Cheesy... ale jka nie to nie.. zawze można sparwic sobie cos innego.. wkoncu nie żyjemy w czasach komuny <hihihihi> Cheesy Grin

Chillout...
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2006, 21:42:55 »

Dlatego licze na kolejne propozyje Cheesy Grin

Aro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2006, 22:15:46 »

A myślałeś o tanganice lub malawi?
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2006, 22:22:30 »

nie przepada za typowymi biotopami malwai za puste jak dla mnie i z regoly pyszczaki sie tam hoduje a tanganika tez jakas tak ble "wewnetrzne fuj ukryte psie" Wink wole oglone i roslinne a na roslllinne jeszcze za szybko wiec zostaje ogolne Wink

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2006, 09:09:09 »

a co sądzisz o ławicach?? może rozbory kliniwe, w bardzo dużym stadzie wyglądają zabarwnie i fajnie...albo kilka kakadu

Chillout...
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2006, 11:03:57 »

rozbora za malo kolorowa  Grin wzialbym wtedy neonki przy ławicach  Wink a kakadu z tego co wiem to agresywan ryba a pamietam co sie dzialo u mojego brata gdy mial pare agresywnych rybek  Grin

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2006, 11:52:30 »

Może biotopy Ameryki?? CA lub SA??
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2006, 13:05:08 »

Ameryka kojarzy mi sie z ciemnymi wodami ale zaproponuj jakies gatunki moze akurat beda fajne w mojej opini Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: