czemu wszyscy zawsze z tymi paletkami jak dla mnie to sa za drogie i zbyt czesto spotykane juz wole dac wieksza ilosc pretnikow jak dla mnie ciekawsze niz paletki.
a pozatym czystosc wody to nie problem lubie sprzatac moje akwa
dla mnie to sprzeczność - drogie i często spotykane. więc tanie powinne być rzadkie?
może zacznij od tego jaką wodę masz w krane?
- jeśli jest twarda ,np.:25 dH i pH w granicach 8- 8.5, to lepszym wyjściem było by akwarium z rybami lubiącymi taką wodę.
- jeśli jest miękka lub średnio-twarda, 8-16 dG możesz pomyśleć o innych rybach i łatwiej będziesz zmógł się nauczyć dbać o rośliny. pociąga to jednak także inne wydatki jak nawożenie CO2, ew. filtr RO, oświetlenie- koszty prądu.
znając twardość wody ułatwiłbyś sobie podmiany wody. jeśli stosowałbyś wodę do akwarium inną niż masz w kranie miałbyś więcej roboty.
nie wiem także dlaczego kupujesz tak duże akwarium jeśli nie podobają ci się żadne ryby, nie wiesz nawet jakie chcesz hodować. dobór ryb powinien wyglądać tak- ta ryba mi się podoba- poznaję warunki jakie musi mieć -kupuję akwarium i osprzęt dla nich- kupuje po 2-3 tyg ryby.